5V RGB şerit LED için güç kaynağı önerisi

Arda Çakal

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar elimde biri 3 metre, metrede 30 LED. Diğeri 5 metre, metrede 60 LED 2 adet 5V RGB şerit LED var. Bu LED'ler ile odama bir ambians oluşturdum adaptörün kafasından 2 tane artı uç çıkardım birini LED'in başından diğerini de 5 metre uca bağladım yenilemesi için fakat bu LED'leri çalıştırırken 5V 2a adaptörüm aşırı ısınıyordu, ayrıca LED'in baş kısımları aydınlıkken ekstra bir artı ucu 5 metrenin ucuna bağlamama rağmen son metreler iyice sönük yanıyordu. Dün LED'leri beyaz açtım adaptör dayanacak mı test ettim ve 2 saat sonra adaptör patladı. Biraz yapay zekaya danıştım amperi yüksek bir güç kaynağı almamı söyledi. Toplam 8 metre 5V LED'i çalıştırmak için ne almalıyım?

Hocam size tavsiyem adaptör yerine trafolardan almanız. Öncelikle 3 metrelikte toplam 90 adet led var. Onun için 5v 5A yeterli gelecektir.

Diğer 5 metrede de toplam 350 led var ve bu hayli fazla güç ister diyebilirim. Bir uçtan 5v 20, ortadan veya diğer uçtan da 5v 10a bir trafo gerekecektir diye tahmin ediyorum. Ayrıca beyazı açtıktan sonra biraz da parlaklığı kısın. Yani %80 %70 gibi bir parlaklık az bir ışık kaybıyla tüm ledleri daha beyaz yakacaktır. Mümkünse 5 metreliğe sonran değil de 3. metrede araya ekleyerek yapın 10A adaptörü.

Geçen gün yeni nano leaf için bunu aldım:

3 metrelik diğer aydınlatmam için de şunu:

Hatta 5v 20a olan adaptörde aslında 2 ayrı güç çıkışı var + ve - olarak. Bir grubu kontrolcüye taktım, diğer grubu da şeridin ortasına bağladım. Daha eşit bir dağılım oldu. 3 Metre'de bu adaptör yetse de 5 metre için senin baştan ortadan ve sonra besleme yapman çok daha iyi olacaktır.

Ayrıca kontrolcü olarka size şunu öneririm, 230 TL + Kargo ücretine raümen piyasadaki tüm kontrolcülerin içinden geçer. Çünkü güncellenebilen çok kapsamlı bir cihaz. Hatta ledleri tamamen grup grup istediğin kadar bölüp ayar verebiliyorsun nano leaf aydınlatmalarda olduğu gibi. Ben sağımda bulunan petek lambadaki tüm petekleri ayrı olarka programladım. Müthiş efektleri oluyor:

Aslında güzel bir Arduino devresi ve pc'ye micro usb ile bağlayarak Wled'in sitesinden browser ile içine en güncel yazılımı basitçe atıp aynı şekilde hemen wi-fi ayarını da yaparak kullanıma hazır hale getirebiliyorsun. Ben 3 tane kullanıyorum her birini ayrı ayrı trafolara bağlayarak. Ama yine de tam beyazda bazı sararmalar olsa da %80 parlaklıkta hepsi bembeyaz oluyor.

09.jpg

Normalde şerit ledlerde metre başı min 1 amper önerilir. Çeşite göre değişir. Fakat amper yüksek olması daha iyi. Bu nedenle ısınma gibi durumlar olmaz. Sen fazlasıyla zorlamışsın adaptörü. Yani 5 volt 10 amper adaptör fazlasıyla iş görür. örnek olarak.

Normalde şerit ledlerde metre başı min 1 amper önerilir. Çeşite göre değişir. Fakat amper yüksek olması daha iyi. Bu nedenle ısınma gibi durumlar olmaz. Sen fazlasıyla zorlamışsın adaptörü. Yani 5 volt 10 amper adaptör fazlasıyla iş görür. örnek olarak.
Hocam maalesef ARGB yani WS2812B ledlerde durum biraz farklı. Metrede 60 ledli bir şeridi kontrolcünün harcadığı elektrik de dahil 5A ile anca tam potansiyelinde çalıştırabiliyorsunuz. 1 Amper ile maalesef metrede 30 led olan 1 metrelik şeritte bile sorun yaşarsınız. Ben 3 metreyi 20A ile emin olun ucu ucuna zor besliyorum.

Hocam size tavsiyem adaptör yerine trafolardan almanız. Öncelikle 3 metrelikte toplam 90 adet LED var. Onun için 5V 5a yeterli gelecektir.

Diğer 5 metrede de toplam 350 LED var ve bu hayli fazla güç ister diyebilirim. Bir uçtan 5V 20, ortadan veya diğer uçtan da 5V 10a bir trafo gerekecektir diye tahmin ediyorum. Ayrıca beyazı açtıktan sonra biraz da parlaklığı kısın. Yani %80 %70 gibi bir parlaklık az bir ışık kaybıyla tüm LED'leri daha beyaz yakacaktır. Mümkünse 5 metreliğe sonran değil de 3. metrede araya ekleyerek yapın 10a adaptörü.

Hatta 5V 20a olan adaptörde aslında 2 ayrı güç çıkışı var + ve - olarak. Bir grubu kontrolcüye taktım, diğer grubu da şeridin ortasına bağladım. Daha eşit bir dağılım oldu. 3 Metre'de bu adaptör yetse de 5 metre için senin baştan ortadan ve sonra besleme yapman çok daha iyi olacaktır.

Ayrıca kontrolcü olarka size şunu öneririm:

Aslında güzel bir Arduino devresi ve PC'ye Micro USB ile bağlayarak Wled'in sitesinden browser ile içine en güncel yazılımı basitçe atıp aynı şekilde hemen Wi-Fi ayarını da yaparak kullanıma hazır hale getirebiliyorsun. Ben 3 tane kullanıyorum her birini ayrı ayrı trafolara bağlayarak. Ama yine de tam beyazda bazı sararmalar olsa da %80 parlaklıkta hepsi bembeyaz oluyor.

Eki Görüntüle 2591769

Peki direk 5V 40a falan alsam amper ne kadar yüksek olsa o kadar iyi değil mi? Benim amacım tek bir trafo olsun çünkü odada priz kısıtlı diyebilirim. Cheatgpt bana LED'lerin 23a civarı çekeceğini 5V 30a trafonun yeterli olacağını söylemişti tabii ki yapay zeka çok güvenmiyorum ama sizin dediğinize göre de 3 metre LED için 5A ve 5 metre LED için 20a baş kısımdan ve 10a trafoda son kısımdan ayrı ayrı beslememi söylemişsiniz. Yani 30a 5 metre LED için 5A da 3 metre LED için Total'de 35a bir güç kaynağı. Ben direk 5V 40a alıp baştan taksam ortalara ara bağlantı falan yapmasam ne kadar sağlıklı olur?

Hocam maalesef ARGB yani WS2812B LED'lerde durum biraz farklı. Metrede 60 LED'li bir şeridi kontrolcünün harcadığı elektrik de dahil 5A ile anca tam potansiyelinde çalıştırabiliyorsunuz. 1 Amper ile maalesef metrede 30 LED olan 1 metrelik şeritte bile sorun yaşarsınız. Ben 3 metreyi 20A ile emin olun ucu ucuna zor besliyorum.

Aynen LED'e göre değişiklik gösteriyor. Zaten amperin ne kadar fazla olması o kadar iyi bir durum. Arkadaşa da ondan bahsettim. Hem daha performanslı ve serin çalışır sistem. 1 amper dediğim olay ise normalde yaygın olarak kullanılan LED'ler için geçerli. Ben o yüzdenmin metre başına 1 amper olarak vurguladım. 1 amper altında ki arkadaş denemeye kalkmış görmüş durumu problem yaratıyor. Zaten 5 volt değerinde ki ışıklardan bir şey beklememek lazım. 12volt aşağısı beni tatmin etmez.

Peki direk 5V 40a falan alsam amper ne kadar yüksek olsa o kadar iyi değil mi? Benim amacım tek bir trafo olsun çünkü odada priz kısıtlı diyebilirim. Cheatgpt bana LED'lerin 23a civarı çekeceğini 5V 30a trafonun yeterli olacağını söylemişti tabii ki yapay zeka çok güvenmiyorum ama sizin dediğinize göre de 3 metre LED için 5A ve 5 metre LED için 20a baş kısımdan ve 10a trafoda son kısımdan ayrı ayrı beslememi söylemişsiniz. Yani 30a 5 metre LED için 5A da 3 metre LED için Total'de 35a bir güç kaynağı. Ben direk 5V 40a alıp baştan taksam ortalara ara bağlantı falan yapmasam ne kadar sağlıklı olur?
Amper isterse 1000 olsun voltaj 5 olduktan sonra. Sorun değil. 40 A kaliteli bir trafo alırsanız sizin için yeterli olur. Trafolarda amper arttıkça da bazen 3 ayrı çıkış falan da verebiliyor. Kaliteli kablolar kullanıp dikkatli bir montaj yaparsanız bence tüm ledleri besler sizin dediğiniz gibi. Hatta 3 metrelik için bile hem baştan hem sonra şeklinde güç verebilirsiniz.

Amper isterse 1000 olsun voltaj 5 olduktan sonra. Sorun değil. 40'a kaliteli bir trafo alırsanız sizin için yeterli olur. Trafolarda amper arttıkça da bazen 3 ayrı çıkış falan da verebiliyor. Kaliteli kablolar kullanıp dikkatli bir montaj yaparsanız bence tüm LED'leri besler sizin dediğiniz gibi. Hatta 3 metrelik için bile hem baştan hem sonra şeklinde güç verebilirsiniz.

Bu ürün işimi görür mü hocam?

Hocam size tavsiyem adaptör yerine trafolardan almanız. Öncelikle 3 metrelikte toplam 90 adet LED var. Onun için 5V 5a yeterli gelecektir.

Diğer 5 metrede de toplam 350 LED var ve bu hayli fazla güç ister diyebilirim. Bir uçtan 5V 20, ortadan veya diğer uçtan da 5V 10a bir trafo gerekecektir diye tahmin ediyorum. Ayrıca beyazı açtıktan sonra biraz da parlaklığı kısın. Yani %80 %70 gibi bir parlaklık az bir ışık kaybıyla tüm LED'leri daha beyaz yakacaktır. Mümkünse 5 metreliğe sonran değil de 3. metrede araya ekleyerek yapın 10a adaptörü.

Hatta 5V 20a olan adaptörde aslında 2 ayrı güç çıkışı var + ve - olarak. Bir grubu kontrolcüye taktım, diğer grubu da şeridin ortasına bağladım. Daha eşit bir dağılım oldu. 3 Metre'de bu adaptör yetse de 5 metre için senin baştan ortadan ve sonra besleme yapman çok daha iyi olacaktır.

Ayrıca kontrolcü olarka size şunu öneririm, 230 TL + kargo ücretine raümen piyasadaki tüm kontrolcülerin içinden geçer. Çünkü güncellenebilen çok kapsamlı bir cihaz. Hatta LED'leri tamamen grup grup istediğin kadar bölüp ayar verebiliyorsun nano leaf aydınlatmalarda olduğu gibi. Ben sağımda bulunan petek lambadaki tüm petekleri ayrı olarka programladım. Müthiş efektleri oluyor:

Aslında güzel bir Arduino devresi ve PC'ye Micro USB ile bağlayarak Wled'in sitesinden browser ile içine en güncel yazılımı basitçe atıp aynı şekilde hemen Wi-Fi ayarını da yaparak kullanıma hazır hale getirebiliyorsun. Ben 3 tane kullanıyorum her birini ayrı ayrı trafolara bağlayarak. Ama yine de tam beyazda bazı sararmalar olsa da %80 parlaklıkta hepsi bembeyaz oluyor.

Eki Görüntüle 2591769

Bende bundan var hocam çok öncelerden almıştım Wi-Fi güzel modları var iş görüyor. Öneriniz için teşekkürler.

Son düzenleme:
Hocam evet görecek gibi ama siteye güvenemedim. Bu fiyata 20A bile bulmak zorken yani. Dikkatli olun.

Bu ürün işimi görür mü hocam?

Bende bundan var hocam çok öncelerden almıştım Wi-Fi güzel modları var iş görüyor. Öneriniz için teşekkürler.
Genel bir kontrolcü hocam. Yazılımı biraz kısıtlıdır ama akıllı ev sistemleriyle uyumlu olması güzel. Akıllı ev sistemi kullanmıyorsanız size paylaştığım WLED kontrolüyü kesinlikle öneririm. Dediğim gibi en güzel yanı tüm şeritteki ledleri dilediğiniz gibi segmentlere bölüp her birini apayrı efektlerle dahi yakabiliyorsunuz. Mesela masanızın 3 köşene tek bir şerit döndünüz diyelim. Tüm şeridi tek komutla çalıştırmak yerine yanları ayrı aykayı ayrı şekilde programlayabiliyorsunuz. Bir kısmı sabit yanarken diğer kısmı aynı anda rainbow yanabiliyor.

1761118511729.png

Burada da bir örneği var. Seçenekler sınırsız gibi. Hatta otomatik olarak da güncellenebiliyor devre her defasında yeni yazılım versiyonu çıktıkça

Cİhazı Micro USB ile bilgisayara bağlayınca bu siteden dilediğiniz sürümü otomatik olarak sıkıntıwsız bir şekilde yüklüyor ve wi-fi ayarını falan zahmetsizce yaptırıyor. Sonra sadece pc'den ıkarıp adaptörü ledleri falan takmanız yeterli. Çalıştırılınca 10 saniye içerisinde falan wi-fi bağlantısını sağlamış oluyor. Ben bookmark olarka kaydediyorum Browser'da. Telefon uygulamasında da wi-fiye bağlı olduğu sürece otomatik olarka görünüyor. Oradan da ayarlayabiliyorum.

Son düzenleme:
Hocam evet görecek gibi ama siteye güvenemedim. Bu fiyata 20a bile bulmak zorken yani. Dikkatli olun.

Bende biraz siteyi araştırıyorum WhatsApp hatlarına yazdım muhatap olabileceğim biri var mı diye dönüş yaptılar biraz siteye emin olmadan almam. ETBİS'e falan kayıtlı açık adresleri var hadi hayırlısı diyelim hıyar gelmez inşallah 😀

Hocam evet görecek gibi ama siteye güvenemedim. Bu fiyata 20a bile bulmak zorken yani. Dikkatli olun.

Genel bir kontrolcü hocam. Yazılımı biraz kısıtlıdır ama akıllı ev sistemleriyle uyumlu olması güzel. Akıllı ev sistemi kullanmıyorsanız size paylaştığım wled kontrolüyü kesinlikle öneririm. Dediğim gibi en güzel yanı tüm şeritteki LED'leri dilediğiniz gibi segmentlere bölüp her birini apayrı efektlerle dahi yakabiliyorsunuz. Mesela masanızın 3 köşene tek bir şerit döndünüz diyelim. Tüm şeridi tek komutla çalıştırmak yerine yanları ayrı aykayı ayrı şekilde programlayabiliyorsunuz. Bir kısmı sabit yanarken diğer kısmı aynı anda Rainbow yanabiliyor.

Eki Görüntüle 2591782

Burada da bir örneği var. Seçenekler sınırsız gibi. Hatta otomatik olarak da güncellenebiliyor devre her defasında yeni yazılım versiyonu çıktıkça.

Cihazı Micro USB ile bilgisayara bağlayınca bu siteden dilediğiniz sürümü otomatik olarak sıkıntıwsız bir şekilde yüklüyor ve Wi-Fi ayarını falan zahmetsizce yaptırıyor. Sonra sadece PC'den ıkarıp adaptörü LED'leri falan takmanız yeterli. Çalıştırılınca 10 saniye içerisinde falan Wi-Fi bağlantısını sağlamış oluyor. Ben bookmark olarka kaydediyorum Browser'da. Telefon uygulamasında da Wi-Fi'ya bağlı olduğu sürece otomatik olarka görünüyor. Oradan da ayarlayabiliyorum.

Hocam sizin kontrolcü cidden çok hoşuma gitti bayağı güzelmiş çok güzel modları ve bütün LED'leri ayrı ayrı kontrol edebilmek aşırı iyi. Benim kontrolcüde standart renkler ve renk geçiş modları var ama benim bu kontrolcüyü tercih etmemdeki sebep sizin de başta dediğiniz gibi evi akıllı ev yaptığım için tercih etmiştim. Evdeki tüm lambalardan tutun prizlere hepsi Google Home uyumlu 😃 sesle komut vermeye çok düşkün bir insanım aşırı üşengecim 😅 ama bugün bir LED kontrolcüsü almak istesem sesle komutu ezip geçecek kadar fazla ışık modu olduğu için sizin kontrolcüyü tercih ederdim bayağı hoşuma gitti.

Genel bir kontrolcü hocam. Yazılımı biraz kısıtlıdır ama akıllı ev sistemleriyle uyumlu olması güzel. Akıllı ev sistemi kullanmıyorsanız size paylaştığım wled kontrolüyü kesinlikle öneririm. Dediğim gibi en güzel yanı tüm şeritteki LED'leri dilediğiniz gibi segmentlere bölüp her birini apayrı efektlerle dahi yakabiliyorsunuz. Mesela masanızın 3 köşene tek bir şerit döndünüz diyelim. Tüm şeridi tek komutla çalıştırmak yerine yanları ayrı aykayı ayrı şekilde programlayabiliyorsunuz. Bir kısmı sabit yanarken diğer kısmı aynı anda Rainbow yanabiliyor.

Eki Görüntüle 2591782

Burada da bir örneği var. Seçenekler sınırsız gibi. Hatta otomatik olarak da güncellenebiliyor devre her defasında yeni yazılım versiyonu çıktıkça.

Cihazı Micro USB ile bilgisayara bağlayınca bu siteden dilediğiniz sürümü otomatik olarak sıkıntıwsız bir şekilde yüklüyor ve Wi-Fi ayarını falan zahmetsizce yaptırıyor. Sonra sadece PC'den ıkarıp adaptörü LED'leri falan takmanız yeterli. Çalıştırılınca 10 saniye içerisinde falan Wi-Fi bağlantısını sağlamış oluyor. Ben bookmark olarka kaydediyorum Browser'da. Telefon uygulamasında da Wi-Fi'ya bağlı olduğu sürece otomatik olarka görünüyor. Oradan da ayarlayabiliyorum.

Hocam WhatsApp'dan biraz konuştum ilk başta enteresan bir şekilde LED için trafo satmadıklarını söylediler adamlar kendi sitesindeki ürünü inkar etti resmen 😂 sonra ben LED'in 5V olduğunu belirttim 40a bana yeter mi dedim ve amper ölçümünü bilmediklerini LED 5V ise 5V trafonun LED'i çalıştıracağını söylediler. Anladığım kadarı ile bunlar biraz amatör yani ne sattıklarını bilmiyorlar. Ürünü denesem olmazsa iade edebilir miyim dedim paketi açılmış ürünleri satamıyoruz bu yüzden iade alamayız dediler. Bu konuda haklılar bir şey diyemiyorum. Şahsen ben ürünü göndereceklerine emin oldum bu tarz sitelerden sıklıkla alışveriş yaparım zaten. Genelde robotzade robo90 Direnc.net gibi sitelere benzer ama daha amatör siteler. Sizde 40A'nın yeterli olduğunu düşünüyorsunuz bende hem yapay zekanın bana verdiği bilgiler doğrultusunda hem de kendim emin olduğum için bu ürünü aıyorum. Bune arkadaş kendimi nikah memuru gibi hissettim yazıya bak 🤣

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı