Peki size sormak istiyorum benim bütçem kısıtlı olduğu için 75Hz bir monitör alacağım. Fps oyunları oynadığım için ayarları düşürüp 100-150 Fps civarı almak istiyorum, ekran kartımda ayarlar düşükte ve ya ortada bu Fps değerlerini verebiliyor. Oyunlarda Vsync'i kapatıp 120-130 Fps'leri görsem bana Vysync'i açıp 75Hz'e sabitleme olayından artı bir değer katar mı? Bu arada ekran kartım AMD bir ekran kartı monitörüm de Freesync destekli bir monitör ama dediğim gibi 75Hz monitör olduğundan 120-130 Fps'lere çıkmam açısından monitörün Freesync özelliği bana ne sağlar.Aradaki farkı tabii ki hissedersiniz. Fakat yenileme değerinin üstünde bir FPS aldığınız için,
yırtılma vb. sorunlar yaşarsınız.
Monitörün Freesync özelliği bu yırtılmaların önüne geçmiyor muydu acaba?İnan ki 75 Hz ekranda 100 FPS almak istemezsin görüntü oldukça berbat olur kasma hissi fazla olur ve yırtılmalar olur.
Aldığın FPS monitörün yenileme hızını geçtiğinde kasma yaşamazsın, tam tersine akıcılık artar ancak yırtılma gibi götürüsü olur.
Akıcılık nasıl artar dersen, monitörler ekran kartından aldığı kareyi tam olarak çizecek diye bir kaide yok. Eğer ki ekran kartı 60Hz'lik monitöre 120 FPS görüntü gönderiyorsa, monitör tek bir kare içinde iki farklı karenin verisini çizer. Monitörün üst yarısı ile alt yarısı aslında farklı kareye göre çizilir.
Bunun sonucu ise, 120 FPS aldığın bir oyunda fareyi hızlıca sağa doğru hareket ettirirsen, alt tarafı sağa doğru kayık(güncel veri) bir yırtılma elde edersin.
Freesync'in monitörün yenilenme hızını arttırmakla ilgisi yoktur. Düşey senkronizasyon açık iken ekran kartının verebileceği FPS değeri, sabitlenen yenileme hızından az olduğu zaman yaşanabilecek FPS droplarını engeller.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.