60 Hz ekranda 100 FPS ile 300 FPS arasındaki fark

FaruKzL

Hectopat
Arkadaşlar laptop ekranı 60 Hz, bazı arkadaşlar 60 FPS'ten üstünü hissetmezsin diyorlar ama aşırı fark ediyor bende 60 ile 200 300 FPS farkı.
Nedir bu durum?

Son düzenleyen: Moderatör:
Aradaki farkı tabii ki hissedersiniz. Fakat yenileme değerinin üstünde bir FPS aldığınız için,
yırtılma vb. sorunlar yaşarsınız.

Aradaki farkı tabii ki hissedersiniz. Fakat yenileme değerinin üstünde bir FPS aldığınız için,
yırtılma vb. sorunlar yaşarsınız.
Peki size sormak istiyorum benim bütçem kısıtlı olduğu için 75Hz bir monitör alacağım. Fps oyunları oynadığım için ayarları düşürüp 100-150 Fps civarı almak istiyorum, ekran kartımda ayarlar düşükte ve ya ortada bu Fps değerlerini verebiliyor. Oyunlarda Vsync'i kapatıp 120-130 Fps'leri görsem bana Vysync'i açıp 75Hz'e sabitleme olayından artı bir değer katar mı? Bu arada ekran kartım AMD bir ekran kartı monitörüm de Freesync destekli bir monitör ama dediğim gibi 75Hz monitör olduğundan 120-130 Fps'lere çıkmam açısından monitörün Freesync özelliği bana ne sağlar.

Biliyorum biraz karışık oldu ama bilginiz varsa bana aktarabilir misiniz?

Aldığın FPS monitörün yenileme hızını geçtiğinde kasma yaşamazsın, tam tersine akıcılık artar ancak yırtılma gibi götürüsü olur.

Akıcılık nasıl artar dersen, monitörler ekran kartından aldığı kareyi tam olarak çizecek diye bir kaide yok. Eğer ki ekran kartı 60Hz'lik monitöre 120 FPS görüntü gönderiyorsa, monitör tek bir kare içinde iki farklı karenin verisini çizer. Monitörün üst yarısı ile alt yarısı aslında farklı kareye göre çizilir.
Bunun sonucu ise, 120 FPS aldığın bir oyunda fareyi hızlıca sağa doğru hareket ettirirsen, alt tarafı sağa doğru kayık(güncel veri) bir yırtılma elde edersin.

Freesync'in monitörün yenilenme hızını arttırmakla ilgisi yoktur. Düşey senkronizasyon açık iken ekran kartının verebileceği FPS değeri, sabitlenen yenileme hızından az olduğu zaman yaşanabilecek FPS droplarını engeller.

Tam oturmadı kafama ama CSGO'da dikey eşitleme açtığımda 60 FPSsabitliyor çok akıcı oluyor ama lag oluşuyor sanki mouse hareket ettirdiğim de yaylanıyor geç tepki veriyor.
Aldığın FPS monitörün yenileme hızını geçtiğinde kasma yaşamazsın, tam tersine akıcılık artar ancak yırtılma gibi götürüsü olur.

Akıcılık nasıl artar dersen, monitörler ekran kartından aldığı kareyi tam olarak çizecek diye bir kaide yok. Eğer ki ekran kartı 60Hz'lik monitöre 120 FPS görüntü gönderiyorsa, monitör tek bir kare içinde iki farklı karenin verisini çizer. Monitörün üst yarısı ile alt yarısı aslında farklı kareye göre çizilir.
Bunun sonucu ise, 120 FPS aldığın bir oyunda fareyi hızlıca sağa doğru hareket ettirirsen, alt tarafı sağa doğru kayık(güncel veri) bir yırtılma elde edersin.

Freesync'in monitörün yenilenme hızını arttırmakla ilgisi yoktur. Düşey senkronizasyon açık iken ekran kartının verebileceği FPS değeri, sabitlenen yenileme hızından az olduğu zaman yaşanabilecek FPS droplarını engeller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı