kaiser soze
Megapat
- Katılım
- 13 Kasım 2019
- Mesajlar
- 5.706
- Makaleler
- 3
- Çözümler
- 88
Ben kasa içini aydınlattıktan sonra bu işlem hoşuma gitti ve evde TV arkası için düşündüm. Aynen sizin dediğiniz gibi adaptörler hakkında yoğun şikayetler okudum. Alırsam metal gövdeli olan trafolardan alacağım. Onların daha sağlam olduğunu biliyorum.Biliyorum,sadece adaptör yanıyor bozuluyor falan diyorlar bende satın almış birisine sormak istedim.
Hocam hangi LED setini kullanıyorsunuz? Ben de uygun fiyatlı bulursam almayı düşünüyorum. Kasa için. Anakartın girişleri de mevcut.Ben kasa içini aydınlattıktan sonra bu işlem hoşuma gitti ve evde TV arkası için düşündüm. Aynen sizin dediğiniz gibi adaptörler hakkında yoğun şikayetler okudum. Alırsam metal gövdeli olan trafolardan alacağım. Onların daha sağlam olduğunu biliyorum.
Kasa içi aydınlatma hoş oldu gerçekten. Anakartım sayesinde harici güç kaynağı veya kontrolcüye gerek kalmadığı için sadece kolay ekleme aparatları kullanarak (lehim yapmadan) kasa içini doldurdum. Fotoğrafı az sonra aşağıya bırakacağım. Manzara çok hoşuma gittiği için yakında taşınacağımız evde muhakkak aydınlatma yapacağım. Tercihim trafodan yana olacak.
Eki Görüntüle 731045
Ben set halinde almadım. Geçen yıl şuradaki basit, hiç bir araç gereç barındırmayan şerit LEDi alıp gereken uzunluklarda kestim ve yine resimde gözüken aparatlarla kasanın içini çevirdim.Hocam hangi LED setini kullanıyorsunuz? Ben de uygun fiyatlı bulursam almayı düşünüyorum. Kasa için. Anakartın girişleri de mevcut.
Kasa için kaç metresini kullandınız peki? Bunu sormamdaki amaç acaba 5 metre alırsam kasaya misal 2 metresini kullansam kalan 3 metreyi televizyonun arkasında kullanabilir miyim diye düşünüyorum. Tabi onun için birde TV'nin usb'sinden güç almasını sağlayan aparattan almak gerekecektir. Diğer türlü fazlasına gerek yoksa fiyattan tasarruf etmiş oluruz.Ben set halinde almadım. Geçen yıl şuradaki basit, hiç bir araç gereç barındırmayan şerit LEDi alıp gereken uzunluklarda kestim ve yine resimde gözüken aparatlarla kasanın içini çevirdim.
Eki Görüntüle 731061
Kasa için kaç metresini kullandınız peki? Bunu sormamdaki amaç acaba 5 metre alırsam kasaya misal 2 metresini kullansam kalan 3 metreyi televizyonun arkasında kullanabilir miyim diye düşünüyorum. Tabi onun için birde TV'nin usb'sinden güç almasını sağlayan aparattan almak gerekecektir. Diğer türlü fazlasına gerek yoksa fiyattan tasarruf etmiş oluruz.
Aynı seti yapmaya çalıştım ama biraz fiyatlar yükselmiş. Kargo da maşallah ne gönderiyorlarsa ücreti biraz abartı olmuş.
Çok anlamadığım için sizin yaptığınız setten almak mantıklı geldi. Sonuçta siz öyle kurmuşsunuz.
Şu an için hangi parçanın ne işe yaradığını ve ne kadara ihtiyaç duyulacağını bilmediğimden hazır sizin kurduğunuz şekilde almak mantıklı gelmiştiBirebir aynılarını almanıza gerek yok. İhtiyacınız olanı alın. Ne kadar gerektiğine karar verin. Ben gereksiz fazla aparat almışım.
Kargo parasına gelince, zamanında benim de canımı sıktı. Bence satıcı ile görüşmekte fayda var. Farklı türlerden çok sayıda ürün seçildiği için n11 sistemi fiyatı şişiriyor.
Tam ölçmedim ama benim kasaya sanırım 1,5-2 m arası şerit gitti. Sol yan kapağın çerçevesini dolaştım ve anakartın sağ kenarına bir 30 cm kadar uzattım. Ben de zamanın gelince 5 metreden geriye kalan şeridi trafo ve kumandalı kontrolcü alıp TV arkasına yapıştıracağım.
Yani 2 başlığın her biri 3 amper akım veriyor olup, 3 metreden fazla olmayan şeritleri destekler yazıyor. Buradan anlaşılan 1 metresinin 1A akım çektiğidir.The RGB header supports 5050 RGB multi-color LED strips (12V/G/R/B), with a maximum
power rating of 3A (12V), and no longer than 3 m.
Bunun için ayrı konu açılsa iyi olurdu. Şimdi fark ettim bambaşka yere gitti konu.
Çarpı atıklarım hiç kullanmadım. Onlar lehim gerektiren şeyler. Bende lehim makinesi olmasına rağmen üşendiğim için kullanmadım. Diğerleri gayet kolay ve pratikti. Tik attıklarımı almanız önemli. Onun dışında en baştaki iğne uçlu jumper kesin lazım olacak onu işaretlemeyi unuttum. Alacağınız tüm ekipman dişi konnektörlere sahip olup, ekleme yapacağınız yerde bir dişi konnektörü jumper ile erkek yapıp diğerine bağlayacaksınız.
Eki Görüntüle 731144
Yukarıdaki mesajlardan birisinde trafo ihtiyacını izah ettim. Şerit LEDlerin gerektirdiği akım değeri için farklı değerler gördüm. Mesela benim fotoğrafını attığım 5m LED için metre başına 1,2 amper yazıyordu. Ancak anakartımın kullanma kılavuzunda şunlar yazıyordu:
Yani 2 başlığın her biri 3 amper akım veriyor olup, 3 metreden fazla olmayan şeritleri destekler yazıyor. Buradan anlaşılan 1 metresinin 1A akım çektiğidir.
Şimdi asıl mevzuya gelelim. USB portu ile bu tip şerit ledi çalıştıramazsınız. USB'nin dünya çapında bir standardı var olup 5V gerilim değeri sunmaktadır. Ayrıca TV üzerindeki portlar telefon adaptörlerine göre daha zayıftır. 12V kaynak lazım. 1-2A akım için telefon adaptörlerinden biraz büyük, taşınabilir HDD adaptörü gibi olanlar var. Daha fazlası için laptop adaptörü gibi olan modeller de gördüm ama anladığım kadarıyla çok kalitesiz oluyorlar. Patladığını belirten çok yorum okudum. O sebeple trafo daha sağlıklıdır. 1-2 metre için HDD adaptörü gibi olanlar yeterlidir. Daha fazlası için trafo şart.
Not: Gereğinden düşük çıkış akımı LED'lerin olması gerekenden daha az parlaklıkta yanmasına sebep olur. Metre başına en az 1A denk gelecek şekilde kaynak seçilmeli. Ben garanti olsun diye elimde kalan 3-3,5 metre şerit için 5A trafo alacağım ileride.
Kasa dışındaki yerlerde kullanmak için sadece adaptör değil kontrolcü de lazım. Uzaktan kumandalı, hatta sesle kontrol edilebilenler var. N11 üzerinde mevcuttur muhtemelen. Ancak PC içerisinde anakart hem güç kaynağı hem de sürücü vazifesini görür.