Bunun için ayrı konu açılsa iyi olurdu. Şimdi fark ettim bambaşka yere gitti konu.
Çarpı atıklarım hiç kullanmadım. Onlar lehim gerektiren şeyler. Bende lehim makinesi olmasına rağmen üşendiğim için kullanmadım. Diğerleri gayet kolay ve pratikti. Tik attıklarımı almanız önemli. Onun dışında en baştaki iğne uçlu jumper kesin lazım olacak onu işaretlemeyi unuttum. Alacağınız tüm ekipman dişi konnektörlere sahip olup, ekleme yapacağınız yerde bir dişi konnektörü jumper ile erkek yapıp diğerine bağlayacaksınız.
Eki Görüntüle 731144
Yukarıdaki mesajlardan birisinde trafo ihtiyacını izah ettim. Şerit LEDlerin gerektirdiği akım değeri için farklı değerler gördüm. Mesela benim fotoğrafını attığım 5m LED için metre başına 1,2 amper yazıyordu. Ancak anakartımın kullanma kılavuzunda şunlar yazıyordu:
Yani 2 başlığın her biri 3 amper akım veriyor olup, 3 metreden fazla olmayan şeritleri destekler yazıyor. Buradan anlaşılan 1 metresinin 1A akım çektiğidir.
Şimdi asıl mevzuya gelelim. USB portu ile bu tip şerit ledi çalıştıramazsınız. USB'nin dünya çapında bir standardı var olup 5V gerilim değeri sunmaktadır. Ayrıca TV üzerindeki portlar telefon adaptörlerine göre daha zayıftır. 12V kaynak lazım. 1-2A akım için telefon adaptörlerinden biraz büyük, taşınabilir HDD adaptörü gibi olanlar var. Daha fazlası için laptop adaptörü gibi olan modeller de gördüm ama anladığım kadarıyla çok kalitesiz oluyorlar. Patladığını belirten çok yorum okudum. O sebeple trafo daha sağlıklıdır. 1-2 metre için HDD adaptörü gibi olanlar yeterlidir. Daha fazlası için trafo şart.
Not: Gereğinden düşük çıkış akımı LED'lerin olması gerekenden daha az parlaklıkta yanmasına sebep olur. Metre başına en az 1A denk gelecek şekilde kaynak seçilmeli. Ben garanti olsun diye elimde kalan 3-3,5 metre şerit için 5A trafo alacağım ileride.
Kasa dışındaki yerlerde kullanmak için sadece adaptör değil kontrolcü de lazım. Uzaktan kumandalı, hatta sesle kontrol edilebilenler var. N11 üzerinde mevcuttur muhtemelen. Ancak PC içerisinde anakart hem güç kaynağı hem de sürücü vazifesini görür.