60 yaşın üstü oy vermeli mi?

Oy verenlerin çoğu neden oy verdiğini bile bilmiyor. Soruyorsun ne sebeple oy veriyorsun diye cevap veremiyorlar.
 
Cahil bir toplum, özgür bırakılıp kendine seçim hakkı verilse dahi, hiçbir zaman özgür bir seçim yapamaz. Sadece seçim yaptığını zanneder. Cahil toplumla seçim yapmak, okuma yazma bilmeyen adama hangi kitabı okuyacağını sormak kadar ahmaklıktır!
-Nietzsche.
 
18 yaş ve altı nasıl oy veremiyorsa, bence de belirli bir yaş üstünün de oy vermemesi çok mantıklı bir düşünce. Ayrıca; başka ülkede yaşayıp, Türkiye'ye sadece tatil için gelenlerin oy vermesine de kesinlikle karşıyım.
 
Bende dışarıda yaşayan vatandaşların genel seçimlerde oy vermesine karşıyım. Sadece yönetim şekli konusunda oy verebilirler (Başkanlık, parlementer sistem, referandum vs. gibi durumlarda). Buna ek olarak ülkeye temelli yerleştikten sonra oy verebilmeleri gerekiyor. Hangi görüşten olursa olsun burada sempatizanlık yapmak hiç birinize fayda sağlamayacaktır. Her birey kendinden sorumludur, neticede her birey ektiğini biçecek.
 
A partisi dinimi destekliyor B partisi kurucumu deyip oy atmaya giden kitle kalksa ne güzel olur rekabet çekişme olur. Hem dışarıdan seçmeye bende karşıyım neler olduğunu herkes biliyor...
 
Futbol takımı gibi parti tutulduğu için oluyor bu aslında, kişiler kendi görüşünü destekleyen parti yerine kendine en fazla çıkarı sağlayanı seçse sorunların çoğu ortadan kalkacak.
 
Söylediğiniz mantığa bakılırsa ozaman gündemi takip etmeyen, şehit ahberlerini izlemeyen Türk Dış politika ile ilgili 0 bilgisi bulunan yani bu ülke ile ilgili herhangi bir bilgi sahibi olmak istemeyen kişilerde oy vermemeli mantık buna çıkıyor. Mesela ben 23 yaşındayım Finans, borsa, doların durumu gündem veya herhangibir konu üzerinde merakım var, fakat kardeşimin zerre umurunda değil, dünya amacı kızlarla takılmak dünyayı sarsan corona virüsünden bile haberi olmayan şehit haberleri veya sınır dışında neler yaşandığı Türkiye'yi neyin en kadar etkilediği ile ilgili hiç bilgi sahibi değil arkadaş ortamında bariz farkediliyoruz bu konuda bu yüzden benim çevreme çok gelmez.
Bu mantıkla 21 yaşındaki kardeşim oy vermemeli veya benim oyumla aynı değerde olmamalı öyle değil mi ?

Mantıklı diye düşünenler için şöyle bir tezat ortaya çıkıyor; Cumhuriyet ve demokrasiye ters. Ozaman ülkenin geleceğini burjuva sınıfı belirlemeli sadece. Buda Feodaliteye dönmek demek. Ve bu durumda herşey mantıksızlaşıyor.

Mantıksız diye düşünenler için ise; Mantıksız düşünmekte mantıksız oluyor çünki, Matematik ve fizikte etkisiz elemana değer atarsın ki ozaman işlem görebilsin veya "Devlet kavramı çoğunluğun ihtiyaçlarına göre şekillenmelidir. PLATON" bu kavrama görede çoğunluk eğer bahsettimiz kadar bilgili veya en azından ülkenin geleceğini ilgilendiren konulardan yoksun ise nasıl bu kişilerin ihtiyacına göre şekillenecek ???

Bunun gibi onlarca kavram üzerinde tartışılabilir. Bana göre Sonuç;
Anlattıkların mantıklı dersek, Devlet, Cumhuriyet, Demokrasi kavramları ile çeliştiği için mantıksız ve yinede içerisinde mantıklı ancak; Mantıksız diye başlarsak ta(yani mevcut durumda bilgisiz kişilerde aynı değerde oy kullanmalı) bu sefer çoğunluğun tabiri caizse hakkını yemiş veya İdea olabilecek bir Devlet'in geleceğini tehlikeye atmış oluruz ve durum yine mantıksız sonuçlanıyor ama iyi anlamda...
 
@Ranger1 Zaten Cumhuriyet rejiminin kültürünü küçük yaşta halka empoze etmez (veya şeriatçıların değimi ile beyin yıkama, dinsizleştirme vs) isek sıkıntının rejimde olduğunu görürüz, ya halk ya rejim değişmeli (ki ülkemizin Feodalistik düşünceye saçma sapan bir yaklaşma potansiyeli varken halkın Cumhuriyet rejimine ayak sağlamasını tercih ederim, eskinin damat paşası ile şimdinin damat bakanını görüyoruz zaten, daha da fazla kan bağı adı altında halkın hakkını yemeye gerek yok).
 
Feodalite olması için sadece zengin kesimin oy verebilmesi gerekir. Bence nasıl herkes araba kullanamıyorsa herkes de oy verememeli. Oy vermek için de ehliyet çıkarılabilir demek istiyorum ama bizim ülkede o da suistimal edilir. Sanırsam kafası çalışan birilerinin seçilmesini, eğitim sistemini düzeltmesini ve bu eğitim sistemiyle yetişmiş kafası çalışan bir neslin oy vermesini beklemekten başka çaremiz yok, ona da eğer ömrümüz yeterse 😂
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı