600W PSU ile Ryzen 5 3600'lü sisteme OC yapmak

aknxw0rk

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Zotac rtx2060 , Ryzen 5 3600 , Gskill 16gb ram , 1 tb m.2 ssd
Merhaba arkadaşlar, sistemim şu şekilde GTX 1650, Ryzen 5 3600, 600W Cooler Master PSU ve b 450 TUF Gaming anakart. Soğutucum rajintek lego Pro ve macunum da gayet kaliteli. Acaba bu sisteme işlemci için OC yapabilir miyim? Yaptırmak istediğim kişi bilgisayar kapanabilir hasar görebilir dedi tabii ki de sizi dinleyeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaptırmak istediğim kişi bilgisayar kapanabilir hasar görebilir dedi tabii ki de sizi dinleyeceğim.
Hasar görmesi tamamen senin elinde olan bir durum. Adam gibi yapılan bir overclock sisteme zarar vermez veya donanımlarını degrade etmez. Ama acemiysen, BIOS'a girince elin ayağına dolanıyorsa, olası bir boot etmeme durumunda nelere bakacağını bilmiyorsan kısacası bilgisayarı tanımıyorsan overclock yapmanı önermem. Bunları bilen birisi de böyle bir konu açmıyor genelde

@aknxw0rk BIOS üzerinden CPB ve PBO ayarı açık şekilde kullanmanız fazlasıyla yeterli olacaktır. Kısacası XMP hariç varsayılan ayarlar ile sisteminizi rahatça kullanabilirsiniz. Ekstra OC yapmak gereksiz denebilir.

Neden overclock yapmak istiyorsun dostum önce bi de hele

Turbo frekansının üstüne çıkmak oyunlarda sana pek bir fayda getirmez. Cinebench gibi programlarda daha fazla puan alırsın sadece o kadar. Çekirdek voltajında 1.325v'ın üstünde vereceğin değerler işlemcinde degradasyona yol açacaktır.

Keşke şu overclockta yardımcı olsanız. R3 3100 + 1660Super var OC uygun ama ellemiyorum yanlış yaparım diye

Keşke şu overclockta yardımcı olsanız. R3 3100 + 1660 Super var OC uygun ama ellemiyorum yanlış yaparım diye

Overclock değil de undervolt yapılıyor Ryzen işlemcilere. Turbo frekansta anakartın otomatik verdiği çekirdek voltajını Override Mod'a çekerek, işlemciye verilen voltajı manuel olarak azaltılıp ısıyı düşürme işlemi yapılıyor. Bu sayede işlemcinin ömrünü bir tık arttıyorsunuz ve daha düşük sıcaklıklarda çalışmasını sağlıyorsunuz. Her kullanıcının işlemcisinin silikon kalitesi bir olmadığı için deneme yanılma yöntemi kullanılıyor. Genellikle çekirdek voltajı 1.325v 'den başlanıp 0.01v azaltılarak 1.31, 1.30, 1.29 şeklinde,sistem crash verene kadar devam edilir. Her voltaj ayarında stabilite testi yapılır. Crash yediğinizde demek ki o voltaj ayarı stabil değil işlemci frekansına voltaj yetmiyor. Bu sefer crash yemeden önceki değer üzerinde stabilite testlerine devam edeceksiniz. Gerekli işlemler sonucunda sisteminizin stabil olduğunu düşünüyorsanız başarıyla undervolt yapmış olursunuz.

Son düzenleme:

Boşa sıcaklık ve yük demek hocam sizin dediğiniz CPB ve PBO 650W ve işlemcimiz aynı 4, 2Sabit 1, 2V gibi değerde yakaladım. CPB kapalı Max 64 dereceyi gördüm boştayken 35-40 derecelerde. Hem hasarsız hem performanslı oluyor.

@ahevr bahsettiğiniz duruma OC değil, undervolt deniyor. OC işlemi 4.3, 4.4 GHz hızında yani Turbo frekansının üstüne çıkmaya denir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…