600W PSU ile Ryzen 5 3600'lü sisteme OC yapmak

Çekirdek voltajında 1.325v'ın üstünde vereceğin değerler işlemcinde degradasyona yol açacaktır.
Bu değeri kim belirliyor? İşlemci zaten stok halde belirttiğin voltajın çok üzerinde çalışıyor. Ben 1.375 kadar bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. @BerkayZ87 hocam daha iyi bilir bu konuları? Bizi aydınlatırsa sevinirim.

Son düzenleme:
Bu değeri kim belirliyor? İşlemci zaten stok halde belirttiğin voltajın çok üzerinde çalışıyor. Ben 1.375 kadar bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. @BerkayZ87 hocam daha iyi bilir bu konuları? Bizi aydınlatırsa sevinirim.
Kullanıcı deneyimi ve biraz da AMD. Şöyle bir şey de var tabii. Şimdi sen diyelim 5900X aldın ve render yapacaksın. İşlemciyi all core 4.3 GHz 1.3V bile yapsan zaten stok halinden çok daha fazla multi core performansı alacağın için 1.3 ve üstüne çıkmaya değecek bir şey yok. Oyun oynuyorsan zaten all core yapmazsın, stok halde bırakırsın PBO2 sayesinde tekli çekirdekte 4.7-4.8'e kadar boost ediyor kendisini.

Kullanıcı deneyimi ve biraz da AMD. Şöyle bir şey de var tabii. Şimdi sen diyelim 5900X aldın ve render yapacaksın. İşlemciyi all core 4.3 GHz 1.3V bile yapsan zaten stok halinden çok daha fazla multi core performansı alacağın için 1.3 ve üstüne çıkmaya değecek bir şey yok. Oyun oynuyorsan zaten all core yapmazsın, stok halde bırakırsın PBO2 sayesinde tekli çekirdekte 4.7-4.8'e kadar boost ediyor kendisini.
PBO2 şu an sadece 5000 serisinde var.

@ahevr bahsettiğiniz duruma OC değil, undervolt deniyor. OC işlemi 4.3, 4.4 GHz hızında yani Turbo frekansının üstüne çıkmaya denir.

Evet o ayrımı biliyorum bilmesem zaten bu undervolt işlemini yapamazdım diye düşünüyorum. Demek istediğim yorumlarda da bir arkadaşın yazdığı gibi OC değil de undervolt yapmak daha mantıklı olacağı yönündeydi. Voltajı düşür GHz'yi en yükseğe sabitle zaten CPB ile aynı işi yapacaksın ve voltajın sabit olacak bu da hem dengesiz voltajı hem de sıcaklığı düzenleyecek. 4.3'lere çıkanda vardı forumda.

Boşa sıcaklık ve yük demek hocam sizin dediğiniz CPB ve PBO :( 650W ve işlemcimiz aynı 4, 2Sabit 1, 2V gibi değerde yakaladım. CPB kapalı Max 64 dereceyi gördüm boştayken 35-40 derecelerde. Hem hasarsız hem performanslı oluyor.

AMD'nin kendi dediğine göre undervolt yapmak Ryzen işlemcilere zarar verebiliyor ve CBP ile kullanılması öneriliyor.

Anlıyorum ama benim merak ettiğim nokta işlemci bu voltajlarla bile degrade olabiliyorsa neden üreticiler CBP ve PBO ile çok daha yüksek voltajlar veriyorlar işlemcilere? Benim tahminim silikon kalitesine göre yiyeceği voltaj farklı olacağı için default voltaj değerini biraz yüksek tutuyorlar. Mesela a işlemcisi 1.1'de çıkarken b işlemci 1.35'de anca çıkıyordur aynı frekansa.

AMD'nin kendi dediğine göre undervolt yapmak Ryzen işlemcilere zarar verebiliyor ve CBP ile kullanılması öneriliyor.

Bu açıklamanın yapılma sebebinin normal kullanıcıların ''oha masaüstünde 1.5V görüyorum işlemcim yanar mı'' gibi tepkilerini sakinleştirme amacıyla yapıldığını düşünüyorum. Zira boşta 1.45-1.5V'lere fırlayan bir işlemciyi 1.2V'ye falan sabitlemenin işlemciye hiçbir zararı olmaz hatta daha iyi olur.
Anlıyorum ama benim merak ettiğim nokta işlemci bu voltajlarla bile degrade olabiliyorsa neden üreticiler CBP ve PBO ile çok daha yüksek voltajlar veriyorlar işlemcilere? Benim tahminim silikon kalitesine göre yiyeceği voltaj farklı olacağı için default voltaj değerini biraz yüksek tutuyorlar. Mesela a işlemcisi 1.1'de çıkarken b işlemci 1.35'de anca çıkıyordur aynı frekansa.
Çünkü o voltajlar sürekli değil anlık fırlıyorlar. Bu arada stok haldeki bir işlemcide silikon kalitesinin hiçbir önemi yok.

Doğrudur hocam. Ben kendi kullanıcı deneyimimi anlattım ama düşük kullanmanın ne gibi bir zararı olabilir onu tam anlayamadım açıkçası. Diğer türlü kullandığımda soğutucu olarak Capellix H150i 360mm kullanıyorum boşta bile 45-50 derecelerde geziyor macun olarak da güzel bir macun kullanıyorum yani. Şimdi ben böyle kullanıyorum bu zararlı mi AMD'nin dediğine göre

Screenshot_1.png

Doğrudur hocam. Ben kendi kullanıcı deneyimimi anlattım ama düşük kullanmanın ne gibi bir zararı olabilir onu tam anlayamadım açıkçası. Diğer türlü kullandığımda soğutucu olarak Capellix H150i 360mm kullanıyorum boşta bile 45-50 derecelerde geziyor macun olarak da güzel bir macun kullanıyorum yani. Şimdi ben böyle kullanıyorum bu zararlı mi AMD'nin dediğine göre?

Eki Görüntüle 1206103
Stabilse bir sorun yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı