64 Bit - 4GB RAM 3.25 Gözükme Sorunu

Bu Sorun 6 Ay önce başıma gelmişti. Tamamen anakartının biosunun eski olmasından kaynaklanıyor. BIOS güncelle %100 RAM'i görecektir :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Her zaman değil. Bazı yonga setleri Dual Sided RAM desteği sunmuyor. Hazır PC'lerde bu ucuz yonga setlerinden oluyor. Kullanıcı daha sonra iki tarafında da DRAM yongası olan belleklerden takınca anakart RAM'lerin bir tarafını görmüyor. Bir başka sorun da laptoplarda. Slotlar bozulunca (Özellikle Casper'da) da RAM'ler az gözüküyor... BIOS ise senin dediğin gibi bir başka seçenek. Memory Mapping ayarından kaynaklanabiliyor...

Benim Casper Nirvana laptopumda da aynı sorun vardı. Orijinal olarak gelen işletim sistemi 32 Bit'ti ve 4 GB RAM olmasına rağmen 2.97 görüyordu. İşletim sistemini 64 Bit yaptığımda sorun düzelmişti. Eğer o şekilde de düzelmiyorsa BIOS güncellemesi yapabilirsin.

Bazen RAM'lerde de problem olabiliyor. Mesela birkaç gün önce RAM'lerimden tekinin bozuk olduğunu anladım. Bende de 2 GB gözüküyordu ama benim 4 GB'dı ve 64 bir kullanıyordum.

1.6 GB tek slot RAM yok. Kaldı ki bilmem ne kadar kullanılabilir 3.25 dediğine göre sistem RAM'leri görüyor fakat anakart destek vermiyor. :)

Aynı sorunu ben de yaşadım. Biraz araştırdım. PC teknik dökümanlarına baktım. Eski teknolojilerde Chipset - Yonga seti desteğinin ne düzeyde olduğu genel olarak belirleyici oluyor. Üreticinin sitesinden bu desteğin sınırlandırmalarına da bakmak lazım.

Bios güncellemelerininde önemi olacaktır. Yeni teknoloji anakartlarda Bios'ta Memory Remap Feature varsa ayarlarına da bakmak gerekiyor. Enable yapın deniyor.
Paylaşımlı ekran kartları Memory'nin bir kısmını kendine ayırabiliyor.

Donanıma ayrılmış bellek varsa ve bunu görmek için ;

Kod:
Görev yöneticisi > Performans > Kaynak izleyicisi > Bellek
sekmelerinden görülebilir.

Kod:
Başlat > çalıştır > dxdiag
Açılan pencerede sistem sekmesinde de genel olarak bellek değerleri görülebiliyor.

Microsoft'ta bu konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalar yapmış. Windows 7 tabanl

Elbette bütün anlatılanlar RAM ve slotlarında herhangi bir arıza olmadığı durumlarda geçerli olacaktır.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı