650 Watt PSU kaç TL elektrik harcar?

Aynı sistem bende de var tam performansta 280W çekiyor.
İşlemci ve GPU 165W TDP değerine sahip. TDP değeri ise o donanımların soğutma kapasitesi. Normalde o değere ulaşmaz, pay bırakılır. Dolaylı yoldan tüketim değerini en uç noktada 165W alabiliriz ki o değere ulaşması imkansız, tekrar etmiş olayım. Diğer donanımları bol keseden atsak bile 35W tüketim çektiremeyiz. Hadi çekti diyelim 200W eder, o da benim hesabımın bile altında kalır. Sayaç bağlarsanız tamam, onun dışında yazılımla anlayamazsınız o tüketim değerini. Aklıma yatmazsa, şirketten sayaç alır aynı değerde bir PC'ye sayaç bağlar yine de yanlışlığını kanıtlarım.

İşlemci ve GPU 165W TDP değerine sahip. TDP değeri ise o donanımların soğutma kapasitesi. Normalde o değere ulaşmaz, pay bırakılır. Dolaylı yoldan tüketim değerini en uç noktada 165W alabiliriz ki o değere ulaşması imkansız, tekrar etmiş olayım. Diğer donanımları bol keseden atsak bile 35W tüketim çektiremeyiz. Hadi çekti diyelim 200W eder, o da benim hesabımın bile altında kalır.
Güç kaynağının verimliliğini katmamışsınız, onunla 240W oluyor.

PSU'nun yüzde kaç yükte çalışacağına bağlı. Sisteminizi yazar mısınız?
Sistem özelliklerinize bağlı bir durum. İsterseniz 5000W takın, sisteminiz mesela 350W harcayacağı için bir şey değişmez. Sistem parçalarınızın hepsini yazın. Bilgisayar günde kaç saat yüke kalıyor?
Tam güçte çalışırsa ortalama 30-40 lira sisteminizi yazarsanız daha iyi bir tahmin yürütülebilir.
Sisteme takılı olan fanlar, ekran kartı, işlemci, ramler, anakart, hoparlör, kulaklık, klavye, mouse, led şeritler, donanımlardaki rgb ışıkları, güç kaynağının verimliliği ve kalitesi gibi bir sürü etken var. Ayrıca günde kaç saat yükte çalıştığı kaç saat normal kullanımda çalıştığı da önemli.

Bunları bilmeden kesin bir rakam vermek sallamak olur.
Hocalarım benim bilgisayarım şöyle : Gtx 1650 GDDR6 4 gb ekran kartı, xpg 8x2 3000mhz ram, 240 gb ssd, corsair marka 550 +80w psu, ryzen 3 3100, gigabyte b450m s2h anakart, bilgisayar günde 10-11-12 saat açık kalıyor. Ortalama 7-8 saat oyun oynuyorum yani yük altında, kalan 4 5 saatte ise youtubede takılıyorum boşta. İstanbul eyüpde ikamet ediyoruz. Sizce benim bilgisayarın 1 aylık kullandığı elektrik kaç TL dir? Babam bilgisayarı aldıktan sonra şunu demeye başladı: bilgisayarı almadan önce elektrik faturası 100 TL civarında geliyordu, şimdi 240 TL geliyor her ay. Faturaya gerçekten baktım 240 TL idi. Evde önceden yapmayıp şimdi yaptığımız birşeyde yok aynı devam ediyor herşey, ama faturanın yüksek gelmesini bilgisayarın sürekli açık kalmasından biliyorlar ve pc yi kapatmamı söylüyorlar :D Görüşlerinizi bekliyorum.

Hocalarım benim bilgisayarım şöyle : Gtx 1650 GDDR6 4 gb ekran kartı, xpg 8x2 3000mhz ram, 240 gb ssd, corsair marka 550 +80w psu, ryzen 3 3100, gigabyte b450m s2h anakart, bilgisayar günde 10-11-12 saat açık kalıyor. Ortalama 7-8 saat oyun oynuyorum yani yük altında, kalan 4 5 saatte ise youtubede takılıyorum boşta. İstanbul eyüpde ikamet ediyoruz. Sizce benim bilgisayarın 1 aylık kullandığı elektrik kaç TL dir? Babam bilgisayarı aldıktan sonra şunu demeye başladı: bilgisayarı almadan önce elektrik faturası 100 TL civarında geliyordu, şimdi 240 TL geliyor her ay. Faturaya gerçekten baktım 240 TL idi. Evde önceden yapmayıp şimdi yaptığımız birşeyde yok aynı devam ediyor herşey, ama faturanın yüksek gelmesini bilgisayarın sürekli açık kalmasından biliyorlar ve pc yi kapatmamı söylüyorlar :D Görüşlerinizi bekliyorum.
Bir bilgisayarın hele hele sizinki gibi bir bilgisayarın faturayı 140 TL etkilemesine imkan yok. Benim babam da öyle sanıyordu bir aralar fakat ardı ardına gelen zamlar bunun yegâne sebebi.

Kısa bir hesap yapalım. 140 TL etkilemesi ihtimal dahilinde değil. Her ay zam geliyor. Bunu göz önünde bulundurun. 1 KKWh elektrik 72 kuruş.
1613629172545.png

Bu hesabı sisteminizi 8 saat oyun, 4 saat normal gezinme olarak kullandığınızı baz alarak hesapladım. 1 saatte yuvarlarsak 250W güç harcayacaktır. Dediğim gibi, 1 KWh elektrik 72 kuruş. 8 saat tam yük altında kalsa 2 KWh elektrik harcayacaktır. Bunu 30 ile çarparsak 60 KWh yapar. 60*0.72= 40 lira civarında bir ücret oluyor. Bu yük altındayken harcadığı. Boştayken oldukça az elektrik harcar. Faturaya 10-15 lira ancak yansır. Hepsini topladığımızda en kötü ihtimalle 50 lira civarında bir ücret yansıyacaktır faturanıza. İnternette şöyle bir resim buldum, sizin sisteminizin güç tüketimi ile neredeyse aynı.
Oyun-Bilgisayari_1.jpg

Yani en fazla 50 lira etki edecektir sisteminiz faturaya.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı