6750XT, R5 5600 sistem donuyor

Güner123

Zeptopat
Daha fazla  
RAM
Kingston 32gb 3600mhz(16+16)
SSD veya HDD modeli
MLS 500gb nwme SSD
Ekran kartı
Rx6750xt Asus dual oc 12 gb
Anakart
Asus b550m
İşlemci
Ryzen 5 5600x
Merhaba arkadaşlar forumda yeniyim bundan dolayı yazım ve anlatım hataları yapmış olabilirim kusuruma bakmayın.
3 ay önce Sinerji bilgisayardan bir sistem toplatıp satın aldım.
İlk 2 ay problem yoktu lakin son 1 aydır bilgisayarımı akşam açık ve boşta bir şekilde bırakıp öğlen kalkıp baktığımda fareyi oynattığımda ekranlar açılıyor fakat hemen ardından bilgisayar donup kalıyor ve hiçbir şey yapamıyorum, bana tek çözüm kasa üzerindeki reset tuşu kalıyor. Oradan yeniden başlattığımda sorun ortadan kalkıyor.
Bir de bilgisayarı orta halde yoğunlukta kullanmaya başladığım zamanlarda nadir de olsa bir anda aynı şekilde donup kalıyor her şey ve hiçbir şey yapamadan kasa üzerindeki düğme ile resetlemek zorunda kalıyorum.

Donanım özellikleri şöyle;
Ekran kartı - RX 6750 XT ASUS Dual OC 12 GB.
İşlemci - Ryzen 5 5600X.
RAM - Kingston 16+16 GB 3600MHz DDR4.
Anakart - ASUS B550M.
PSU - ASUS 650W 80+ bronz sertifika.
Bilgisayarımda 2 monitör kullanıyorum direkt olarak ekran kartına bağlılar, ilk ana ekranım DVI bağlantı 2. ekranım ise HDMI bağlantılı.
Oynadığım oyunlar;
League of Legends, World of Tanks, Valorant ve Rust.
Sorunu yaşadığım oyun Rust ancak sadece Rust kaynaklı değil ayrıca donmada veya donmadan sonra yeniden başlattığımda herhangi bir hata kodu pencere vesaire almıyorum.
Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşletim sistemi veya sürücü hatasına benziyor. Öncelikle DDU ile ekran kartı sürücünüzü kaldırıp ekran kartınız için en optimize olan sürücüyü internette araştırarak bulup onu kurun. Eğer bu durum sorunu çözmezse temiz kurulum deneyin.

Cevabınız için teşekkür ederim, ekran kartı yeni bir model olduğundan AMD'nin kendi uygulaması üzerinden son sürümün kurulumunu yapmıştım.
İşletim sistemi olarak yine bu forumda paylaşılan Windows 10 Pro 23 sürümünü UEFI olarak kurmuştum. Onun haricinde en optimize olanı dediğinizden kastınız en güncel olan mı en sorunsuz olarak işaretlenmiş olan mı? Ona göre tekrar bir kurulum yapacağım.

Mpo kapatmanız lazım. Bu problem hem NVIDIA hem de AMD'de çıkabiliyor. Windows ile alakalı sanırım.

Bilgisayar uykuya girip daha sonra açılmıyorsa eğer reset atmadan Ulps i kapatmanız lazım.

Mpo kapatmanız lazım. Bu problem hem NVIDIA hem de AMD'de çıkabiliyor. Windows ile alakalı sanırım.

Bilgisayar uykuya girip daha sonra açılmıyorsa eğer reset atmadan ULPS'i kapatmanız lazım.

ULPS ve mpo nedir hocam? İlk defa duyuyorum.

Ulps ultra low power state. Ekran kartınız kullanılmıyorken bir nevi uykuya giriyor. Uykudan uyanamayınca ekranınınz siyah kaliyor reset atmanız gefekiyor.
Mpo da multi plane overlay. Tam olarak ne işe yarıyor bilmiyorum ama video izlerken takılmalara sebep veriyor. İkisinide kapatmanızi öneririrm.

Dediğiniz iki ayarı bulamadım fakat sistem güç ayarlarından tüm uykuya alma ayarlarını kapatıp her şey için yüksek performansı seçtim sonuç olarak laptop değil masaüstü sorun olmaz benim için.
Bir de hocam daha yeni fark ettim ilginç bir durum var,
Bilgisayar masaüstünde boşta iken işlemci kullanımı %39'lara kadar çıkabiliyor fakat Görev Yöneticisi'ni açtığım anda kullanım %0a düşüp sabit kalıyor. Bu nasıl bir olay anlayamadım. Üst üste denedim belki tesadüftür diye, maalesef tesadüf değil Görev Yöneticisi'ni her kapattığımda arka planda çalışan hiçbir şey olmamasına rağmen işlemci kullanımı %39u gördü. Görev Yöneticisi'ni açtığımda ise direk %0'a düşüyor. Kapatmadım sürece öyle sabit kalıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…