Çözüldü 7 yıldır yenilenmemiş macunu yenilemek FPS arttırır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Renster

Decapat
Katılım
12 Haziran 2022
Mesajlar
4.086
Çözümler
11
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
7 yıldır PC'nin içini bile hiç açmadım diyebilirim (temizlik dışında). Sizce termal macunu yenilersem PC hızlanır mı? FPS artar mı? Belki de hiç macun sürülmemiştir bilmiyorum.
 
İşlemci yüksek sıcaklıktan dolayı frekans düşürüyorsa arttırır, düşürmüyorsa arttırmaz. Yine de mutlaka değiştirin hocam.
 
İşlemci Intel, ekran kartı AMD hocam.

Laptop ise islemci 100 dereceye yaklasinca frekans dusuruyor ve haliyle fps dusuyor. Ayni sekilde GPU isinmasi performasn dusmesine neden oluyor. Bu sebeple Laptoplarda macun yenilenmesi cok fark yaratir. Eger laptop sogutucusu kullanmiyorsaniz laptopu koselerden yuksege kaldirabilirsiniz. Mesela ben 4 kosesine kopuk koydum. Yuksekte olunca devirdaim daha iyi oluyor. Cok tabana yaklastikca surkilasyon yetersiz kaliyor.

Masaustu pclerde genelde intel islemciler stock sogutucularla kolayla isinmaz. Oyunlarda atiyorum 60-75 arasi bir isinma alirsiniz intelde bu olay boyle. Ekran karti konusunda ekran karti modelini bilmiyorum ama yeni amd kartlar az elektrik tukettikleri icin daha az isiniyorlar Zaten bunu cesitli uygulamalarla gorursunuz. AMD eski ekran kartlari cok fazla elektrik tuketiyor bu nedenle termal macun yenilemesi faydali olur.

Eger fps istiyorsaniz sunlari yapin.
Mesela Isletim sistemini modifiye eden videolar var. Pergormans felaket arttiriyor. Ben daha once birkac sene oncesine kadar eski bilgisayarimda win 10da csgo cath walk 130 ve oyun geneli 300 fps alirken, Windows 8.1 kurmam sonucunda cathwalk 200 oyun geneli 400 almaya basladim. Isletim sistemi asiri etkiliyor. Gunumuzde windows 10 11 gibi sistemleri modifiye ediyorlar.
https://www.youtube.com/@FR33THY su kanala goz atabilirsiniz.

Buna ek olarak ekran karti nvidia olsaydi ki amdede yapiliyor olabilir tam emind egilim bios yuklemesi yapiyorlar. Bu nedir derseniz mesela gigabyte 3050ti ile msi 3050ti biosu farkli ve birinde cekirdek frekans hizi fazla. Techpower up uygulamalar sayesinde adam gidiyor baska bir bios yukluyor performans artiyor. AMD dede olabilir diye dusunuyorum.

Afterburner gibi uygulamalarla azda alsa owerclock ayapabilirsini %15 bir performasn artisi olabilir.

Laptop yoksa macun degisimini ben cok gereksiz goruyorum. Ekran karti amd eski bir markasi ise bazilari 290 300 watt cekiyor cunku o zaman sogutma acisindan fayda saglar ama zaten amd ekran kartlari olsun 2-3 pervaneli sogutma bloklari yeterli oluyor bunlar zaten 90lari gormuyor. Benim 10 senelik bir pc vardi ilk gun nasilsa bugunde oyleydi.

Ozellikle CPU asiri isinmasi fps sorunu yaratiyor. Laptopta SIKINTI neden derseniz termal maccun bile yeterli olmayabilir. Sogutmasi ev oda sicakligi cok sey farkeder. Misal evde klima yoktur Antalya'da yasiytorsunuzdur kalkip termal macun almanin mantigi yok.

Maddi bir sorun yoksa her halukarda alin hem pc veya laptopu acmis temizlemis olursunuz.
Laptopunuz varsa her halukarda alin derim.
Laptop sogutucularida en az 10 derece dusuruyor diye biliyorum.


Laptoptan ornek vereyim mesela Rainbow da 220 240 fps alirken islemci 100 dereceye ulasinca 160-180 fsplerde oynuyorum ozellikle LAptopta cok onemli.

Pc varsa direk sivi sogutma alinabilir. Guneyde yasiyorsaniz direk alinabilir.

Dipnot laptopunuz varsa undevolt yaparak performans artisi saglayabilirsiniz.
Ingilizce karakterler icin uzgunum ve klavyem ingilizce esen kalin.
 

Geri
Yukarı