Açıkça soracağım, seçenekleri sunuyorum;
- Kendin kullandığın için mi önerdin?
- Ürün yelpazen mi dar?
- Ezberci misin?
- Bilgi eksiğin mi var?
High Power'ı bilmeyen adamın PSU öneri yapması da ayrı bir ironik olmuş.
Bu üç kritere baktığını görecek olursak bu 3 şey dışındaki her şey senin için önemsiz. Bu da yukarıdaki seçeneklerden "Bilgi eksiğin mi var?" sorusuna yanıt oluyor.
- Dark Guardian Pro, daha geniş iç hacime sahip. Yani GPU ve CPU soğutucu bakımından daha yüksek boyutlu ürünleri destekliyor.
- 100M modeli gibi RGB yerine ARGB fanlarla geliyor. İstediğin gibi kontrol edebilirsin. ARGB bir fanın maliyeti de RGB bir fanın maliyetinden daha fazla.
- Zamanında 350 TL'ye satılan ama şu an fırsatçılar yüzünden 800 TL'ye fırlayan MAG 100M gibi bir ürün değildi Guardian Pro. Hep 700 TL bandında dolaştı fiyatı.
- Ön panelde 360mm toz filtresi mevcut. Temizliği kolay. MAG 100M'de ön panelde toz filtresi yok.
- MAG 100M'de üste sıvı soğutma montajlarken çok uğraşıyorsun. Guardian'da bu zorluk yok.
- Galax Revolution 01'de menteşeli cam bulunuyor. MAG 100M ise 4 tane vidayla geliyor. Üstelik parmak vida bile değil ve 4 tane olması da montaj dostu değil.
- Galax Revolution 01'de yatay ekran kartı tutacağı var. Şu an piyasada satılan en ucuz ekran kartı sarkma aparatının 125 TL olduğunu, kalitelilerinin 250 TL olduğunu düşünürsek ve bu aparatın kasa ile birlikte geldiğini düşünürsek oldukça iyi.
- Galax Revolution 01'in malzeme kalitesi yine MAG 100M'ye göre daha başarılı. Dahili gelen fanları yine MAG 100M modeline göre avantajlı; ARGB olmasından ötürü.
Kendim kullandım, sorun yaşamadım; kalitelidir.
650W diye aldığın PSU'dan 576W yararlanmak sana mantıklı geliyor yani

Üstelik 80+ gold olmasından ötürü elektrik faturan da daha az gelecek Litepower modeline kıyasla.
İyiymiş, Japon kondansatör var diye mükemmel ürün o zaman.
Grup düzenlemeli olmamasından ötürü 12V kanalından 600W'yi de verebiliyor olması senin için bir kalite belirtisi yani.
Aşırı fazla bilgi eksiğin ve bilgi yanlışın var.
- PSU'da önce markaya bakılır. Bak burayı kavramışsın.
- İç yapısına bakılır.
- Makineye bağlı PSU test videosuna bakılır.
- Kullanıcı deneyimine bakılır.
- 80+ sertifikası aranır.
- Garanti süresine bakılır.
- Kablo boyut ve sayısına bakılır.
Sen şu an sadece 1 ve 2'ye bakarak konuşuyorsun. 3 ve 4. maddeye bakmıyorsun. Oysa güç kaynağı alırken en ama en önemli 2 detayı atlıyorsun.
İyi modeli varsa iyidir. Rampage'in direkt olarak kaliteli modele marka bastığı güç kaynakları var.
Konuda 80+ sertifikasına göre PSU kalitesi yorumlayan birisi olmadı. Ama para verdiğin bir üründe daha iyi bir 80+ sertifika olmasını da eksi olarak sayacak değiliz.
Litepower kullanıcı deneyimlerine şöyle bir bak bakalım. Bak iç yapı detayına girmiyorum, girsen teknik bilgin yetmeyecek; ki konudaki mesajlarına bakarsam gerçekten yetmeyecek. O yüzden kullanıcı deneyimi toplamak senin adına daha verimli olur. Sonra da Performance GD kullanıcı deneyimlerine bakıp ikisini kıyasla.
Bu "neden" sorusunun cevabını aramak yerine birisine önerdikten sonra başka bilen bir insanın bu ürüne "kötü" demesi mi senin ufkunu açıyor? Neden birisine bir ürünü önermeden önce adam gibi araştırmıyorsun? Bu konuyu sen açmış olsan, ben sana gidip bu attığın dandik ürünlerden birisini önersem ve sen de alıp sorun yaşasan hoşuna gider mi? Gitmez. Benim hoşuma gider mi? Gitmez. O yüzden bir şey önermeden önce önerdiğin parçayı iyice araştır. Kaliteli ürün önerirsin ama alan kişi sorun yaşar; buna yapacak bir şey yoktur, şanssızlıktır ve teknoloji şans işidir dersin geçersin.
Kanma kardeşim o zaman. Kim sana diyor ROG Thor, AXi veya HXi gibi PSU'lara 80+ Platinum veya 80+ Titanium sertifikaları var diye almanı? ROG Thor, HXi ve AXi gibi modellerin üreticileri belli; Channel Well Technology ve Seasonic gibi markalar. Git o markalardan 80+ Gold ama daha ucuz ve aynı kalitedeki modelleri tercih et. Veya git benzer kalitede ve iç yapıda 80+ Gold bir ürün tercih et.
High Power'ı bilmeyen adamın PSU öneri yapması da ayrı bir ironik olmuş.
Bu markanın wikipedi sayfası bile yok. Çok popüler olduğundan değildir. Ve bundan PSU öneri yapamadığımı çıkardınız, okey.
Bu soruyu sorarak, sizin bilginiz var olduğunu sorumluluğunu aldınız, bunu aklımızda tutalım.
Dark Guardian Pro, daha geniş iç hacime sahip. Yani GPU ve CPU soğutucu bakımından daha yüksek boyutlu ürünleri destekliyor.
5mm daha fazla yeriniz olacak, kabul ediyorum.
100M modeli gibi RGB yerine ARGB fanlarla geliyor. İstediğin gibi kontrol edebilirsin. ARGB bir fanın maliyeti de RGB bir fanın maliyetinden daha fazla.
Noctua fanların maliyeti o kasanın içindeki fanların maliyetinden daha az bu mantığa bakılırsa, ben sizi duydum.
Zamanında 350 TL'ye satılan ama şu an fırsatçılar yüzünden 800 TL'ye fırlayan MAG 100M gibi bir ürün değildi Guardian Pro. Hep 700 TL bandında dolaştı fiyatı.
350TL fiyatını hatırlamıyorum, yalan da söyleyebilirsiniz. Guardian PRO şu an 1000TL cıvarında.
MAG 100M'de üste sıvı soğutma montajlarken çok uğraşıyorsun. Guardian'da bu zorluk yok.
Bunu nasıl kanıtlayabilirsiniz, anlamış değilim. Bence gayet rahat takılır.
Ön panelde 360mm toz filtresi mevcut. Temizliği kolay. MAG 100M'de ön panelde toz filtresi yok.
Tamam, toz filtresi.
Galax Revolution 01'de menteşeli cam bulunuyor. MAG 100M ise 4 tane vidayla geliyor. Üstelik parmak vida bile değil ve 4 tane olması da montaj dostu değil.
Menteşli cam pek güvenilir değil, daha kötü sabitleniyor, görüntü açısından da kötü bana göre, ama bu tabii subjektif. Montaj olarak tabii daha rahat, ama çoğu insan bilgisayarın kapağını sürekli açıp kapatmıyor. Yani kime göre, neye göre.
Galax Revolution 01'de yatay ekran kartı tutacağı var. Şu an piyasada satılan en ucuz ekran kartı sarkma aparatının 125 TL olduğunu, kalitelilerinin 250 TL olduğunu düşünürsek ve bu aparatın kasa ile birlikte geldiğini düşünürsek oldukça iyi.
Tamam, sayalım.
Galax Revolution 01'in malzeme kalitesi yine MAG 100M'ye göre daha başarılı. Dahili gelen fanları yine MAG 100M modeline göre avantajlı; ARGB olmasından ötürü.
Bunu bir şekilde kanıtlayamazsınız, neden yazdığınızı anlamadım, belki fikirleriniz bitmiş olabilir.
Gelelim sonuca. +200/300 lira verirseniz, aldığınız şeyler: Toz filtresi, 1 x RGB FANI, ekran kartın yan durma özelliği, +5mm CPU fanı uzunluğu. Ben kendim için söyleyim. Bu 200/300 lira cebimde kalsın, hemde kasam MSI olsun. Ama evet, 1 x RGB fanım olmayacak, ekran kartım yan duramayacak, ve CPU fanım 5mm daha küçük olacak. Bunlar sizin için şartsa, arkadaşımın önerdiğini alın, bir şey söyleyemiyorum.
Kendim kullandım, sorun yaşamadım; kalitelidir.
Bu cümleden sonra kaliteli diye bir şey yazmadım, kendim tecrübemi paylaştım, ama kendiniz benim yerime düşünüp kendi cümlenizi bitirdiniz, böyle yapmayın

Oysaki, bence kalitenin bir kanıdı olarak, kullanıcıların memnun kalması, değil mi?
650W diye aldığın PSU'dan 576W yararlanmak sana mantıklı geliyor yani

Üstelik 80+ gold olmasından ötürü elektrik faturan da daha az gelecek Litepower modeline kıyasla.
E ne güzelmiş, bugün fiyatlar artıyor, bari bundan yararlanalım.
İyiymiş, Japon kondansatör var diye mükemmel ürün o zaman.
Evet.
Grup düzenlemeli olmamasından ötürü 12V kanalından 600W'yi de verebiliyor olması senin için bir kalite belirtisi yani.
Kalitenin bazı belirtilerden biri. Çoğunlukla dandik PSU'lar söylediği watt değerin gerçekte çok daha az oluyor, ve o gerçekte verdiği watt değerini bile tutamayabiliyor.
Aşırı fazla bilgi eksiğin ve bilgi yanlışın var.
- PSU'da önce markaya bakılır. Bak burayı kavramışsın.
- İç yapısına bakılır.
- Makineye bağlı PSU test videosuna bakılır.
- Kullanıcı deneyimine bakılır.
- 80+ sertifikası aranır.
- Garanti süresine bakılır.
- Kablo boyut ve sayısına bakılır.
1. PSU'da markaya sadece değil, ama markaya da bakılır.
2. Evet, attığım PSU ların iç yapısı iyi, nedenleri sizden bir üst arkadaşa söyledim, buna bir cevap verememiş.
3. Bakıldı, komutanım.
4. Bakıldı, komutanım.
5. EVGA'nin var, Thermaltake'in olmamasına rağmen, yinede iyi içeriğe sahip. Soruyu oluşturan arkadaşa kaldı, hangisini seçmek, ikisini de öneriyorum.
6. EVGA 3 yıl, Thermaltake 2 yıl.
7. Kablo boyutu ikisinin de 45 cm cıvarında, bugünkü çoğu güncel kasalara gayet yeterli. Kablo giriş sayısı hepsinin aynı.
Sen şu an sadece 1 ve 2'ye bakarak konuşuyorsun. 3 ve 4. maddeye bakmıyorsun. Oysa güç kaynağı alırken en ama en önemli 2 detayı atlıyorsun.
Yalan, bunu neyden kanıtlayıp söylediniz, anlamadım.
Konuda 80+ sertifikasına göre PSU kalitesi yorumlayan birisi olmadı. Ama para verdiğin bir üründe daha iyi bir 80+ sertifika olmasını da eksi olarak sayacak değiliz.
Tamam, o zaman EVGA 600BR alın.
Litepower kullanıcı deneyimlerine şöyle bir bak bakalım. Bak iç yapı detayına girmiyorum, girsen teknik bilgin yetmeyecek; ki konudaki mesajlarına bakarsam gerçekten yetmeyecek. O yüzden kullanıcı deneyimi toplamak senin adına daha verimli olur. Sonra da Performance GD kullanıcı deneyimlerine bakıp ikisini kıyasla.
Baktım, bir çok kişi memnun. Bunu YouTube videolardan da anladım, kullanıcı yorumlarını okuyarakta. Maalesef teknik ayrıntılara girsem, siz beni yok ediceksiniz herhalde, efendim, o yüzden hiç denemek bile istemiyorum.
Bu "neden" sorusunun cevabını aramak yerine birisine önerdikten sonra başka bilen bir insanın bu ürüne "kötü" demesi mi senin ufkunu açıyor? Neden birisine bir ürünü önermeden önce adam gibi araştırmıyorsun? Bu konuyu sen açmış olsan, ben sana gidip bu attığın dandik ürünlerden birisini önersem ve sen de alıp sorun yaşasan hoşuna gider mi? Gitmez. Benim hoşuma gider mi? Gitmez. O yüzden bir şey önermeden önce önerdiğin parçayı iyice araştır. Kaliteli ürün önerirsin ama alan kişi sorun yaşar; buna yapacak bir şey yoktur, şanssızlıktır ve teknoloji şans işidir dersin geçersin.
Ufkumu açan şey?

Okey, şöyle diyelim. Bilen bir insanın kötü dediği şeye neden kötü sorusuna, düzgün cevap veremediği zaman, ''sen bir şey bilmiyorsun'' cevabını aldığım zaman, otomatikten insan kendine ve bilgilerine çok güvendiği anlamına gelir benim için. Ama tartışma sırasında doğru düzgün bir agrüman duyamadığım zaman, ancak gülesim kalıyor ki, gülüyorum.
O yüzden bir şey önermeden önce önerdiğin parçayı iyice araştır.
Tamam komutanım, bundan önce bir şey araştırmadan öneriyordum, ama sizin söylediğinizden sonra, kesinlikle her şeyi iyice arıştırıp önericeğim.
Kanma kardeşim o zaman. Kim sana diyor ROG Thor, AXi veya HXi gibi PSU'lara 80+ Platinum veya 80+ Titanium sertifikaları var diye almanı? ROG Thor, HXi ve AXi gibi modellerin üreticileri belli; Channel Well Technology ve Seasonic gibi markalar. Git o markalardan 80+ Gold ama daha ucuz ve aynı kalitedeki modelleri tercih et. Veya git benzer kalitede ve iç yapıda 80+ Gold bir ürün tercih et.
Yazığımı kötü okudunuz, anlamadınız, yanlış mı anladınız, tersten mi okudunuz, tuvaletinizi yaptığınız zaman mı okudunuz, bilmiyorum, ama ben galiba açık ve net söyledim ki, o 700 lira olan High Power Gold Sertifikalı olması, sadece bir pazarlık hikayesi. Testlere bakılması gerekiyor. Tanıdık firmalar Gold sertifikayı çok daha üst seviye PSU ların üstüne yapıştırıyor, ve ardından 10 yıl garantiyi veriyor. Şimdi bu 700 lira olan High Power PSU'su ASUS ROG Strix Gold Sertifikalı PSU'nun yanına koyuyoruz. Absürt.