ssgore
Centipat
Smiley koymana gerek yok gerçekten mesleğin nedir merak ediyorum. Neyse üstünden birer birer geçelim.
Mühendisim, 30+ yıl. Çok uzunca bir dönemi bakım müdürü olarak. Çalıştığım üç ayrı fabrikaya UPS kurulumu gerçekleştirdim. Bunun dışında kişisel olarak 1996 yılından beri evimde UPS kullanıyorum, iki ayrı markanın 3 ayrı ürününü kullandım. Ki, konumuz evde kullanılan tek bilgisayar olunca gerçek hayat deneyimi olarak çok zayıf değil sanırım.
Şahısın donanımı ne bilmiyoruz. 750W güç kaynağını kullandığına göre tamamını kullanıyor olabilir, tamamına peek atıyor olabilir veya değişecek donanımı için almış. Bu bizim meselemiz değil. Mesleki etik olarak talep neyse ona göre cevap verilir. 100W de monitörü ortalama olarak düşünmüşüm.
Bilmiyorsak sorarız. Burada ikimiz de hatalıyız. ama yine de yaptığım varsayım boş değil, normal kullanıcının en ağır şartlarda bile 750 Watt'ın tamamını kullanması ihtimali çok düşük, elimden geçen yüzlerce bilgisayar bunu bana söylüyor. Üstelik bence etik olan, kullanıcıya ihtiyacı olmayan miktarda harcama yaptırmak da değildir. 750 Watt'ın tamamını kullanıyor olsa zaten sıkıntı yaşamakta olurdu, böyle bir şeyden bahsetmemiş. PSU'lar da zaten belli bir güvenlik faktörü ile seçilmiyorlar mı?
Bir fabrikaya orta gerilim trafolar dahil komple elektrik altyapısının kurulmasını yönettim. İki ayrı fabrikanın da zaman içerisinde altyapısından sorumlu oldum. Trafo gücü seçerken bütün makinelerin kurulu motor güçlerini (etiket değerlerini) toplayarak seçtiğinizi zannetmiyorum. Yoksa size uyup fabrikaya 3 MWatt trafo kurdurup, uzun dönem çalışmalar boyunca peak değerinin 1400 amperi geçmediğini gören patron, yaptırdığınız ekstra yatırıma biraz "içerleyecektir". Ben bu hatayı yaptım örneğin ilk işimde, tatsız bir durumdu en basit ifadesiyle.
750W güç kaynağı (PSU) ihtiyacı olan adama gidip 1500W PSU önermiyorum. Bu konu farklı.
Düşündüğün gibi 1000VA = 1000W değildir. 3 fazlı sistemler için bunu güç katsayısı 0.8 tek fazlılar için 0.7 ile çarparsın. Gelen talep yaklaşık 850W. Bunu 0.7'ye bölersen 1200VA civarı yapar. Tavsiyem 1100VA ile 1500VA arasında olmuş. Ayrıca güç elektroniğinde her zaman ihtiyacın 1.25 katı büyüklük kullanılır. Eğer bu mevcut değilse bir üst kademe seçilir. Bu göz önünde bulundurulduğunda 1500VA uygun görüp tavsiye etmişim. (Örneğin evindeki sigortalar için bile çekilecek akım 10A ise 1.25 fazlası 12.5A dır. 13A sigorta seçilir. )
Güvenlik katsayısı ve güç faktörünü adını vermeden de olsa çok güzel açıklamışsınız, bilmeyen arkadaşların işine yarayacaktır.
Uzmanlık alanıma inanmıyor olabilirsin. Bakalım üretici bu hesabı nasıl yapıyor ?
Ben gerçek hayattan örnek verdim. Tek bilgisayar için.
Bu arada bahsettiğimiz VA ların süreyle ilgisi yoktur. Çekilebilecek maksimum güç ile alakası vardır. Süreyi UPS'nin içindeki akü/pil grubunun kaliteleri belirler. Aküden kullanım süresi eskimeyle düşer ve ortalaması 3dk olarak hesaplanmıştır. 2000VA'de alsan 1500VA'de alsan süreler UPS'ler için böyledir. UPS'nin işi elektrik gidince çalışmanı kaydedip bilgisayarı kapatacak vakit vermesidir. Neyse en azından bunu doğru biliyorsun.
Haklısınız, o yüzden verdiğim gerçek hayat örneğinde de akü değer ve sayısını belirttim, hatta "yeni" olduklarını ve UPS'in online tip (yüksek pf) olduğunu da söylemeyi ihmal etmedim. Yukarıda yazdıklarınızdan 1500 VA bir UPS'in sanki 750 Watt yük altında da, 1000 Watt yük altında da aynı süre görev yapacağı gibi bir anlam çıkabiliyor, bilgili bir kişisiniz, bunu ifade etmek istemediğinize eminim ama okuyan diğer arkadaşlar yanlış anlamasın diye belirtmek istedim.
Akü değişmeden bu kadar uzun UPS kullanmanın imkanı yok. Hem deneyimden, hem bildiğim için biliyorum. Kullandığın UPS şu andaki kondisyonunda ancak geri basmaya sebep olacaktır. 10 saniye bile bilgisayarı açık tutamıyordur. Çok daha büyük 70aH'lik akülerin bile ömrü 5 yıldır.
Akü değiştirmeden kullandığımı söylemedim, asla söylemem. Şu an kullandığım UPS 3. set aküleri ile çalışmakta. 4 yılda bir, süre 5 dak. civarına indikçe değiştirdim. Akünün UPS'ler için bir sarf malzemesi olduğu bilinen bir şey zaten ama aküsü bitince cihazı atmıyoruz, dolayısı ile verdiğim rakamlar "cihazın" kullanım ömrü hakkında bir fikir vermek içindi. Neden akü değiştirmeden kullandığımı iddia ettiğim fikrine kapıldınız bilemiyorum.
Kullanıcı tesisatının 30 yıllık olduğunu ve güvenilir olmadığını başta söylemiş. Ki ben de "düzgün bir tesisatınız olduğunda ihtiyacınız olmaz, tesisatınızda bulunan elemanlar sizi zaten korur, ama tesisatınıza güvenmiyorsanız ucuz bir yatırımla daha güvenli hale gelebilirsiniz" demişim. Üstelik bu cihazın tam koruma sağlamayacağını, sadece nadir olabilecek bir durum için önlem olduğunu, tam koruma için UPS kullanması gerektiğini, UPS'lerin, yüksek akım korumasına ek olarak voltaj dalgalanması ve elektrik kesintilerinde oluşabilecek veri kayıp hatalarını da engellediğini belirtmişim. Sizin söylediklerinizden farklı bir şey değil. dolayısı ile burada ne hatam var anlamadım. 30 senelik evin kaliteli sigorta, düzgün topraklama ve kaliteli kaçak akım rölesi var mıdır? Ben bilemiyorum. Dolayısı ile 300-500 TL bir yatırım ile konuyu az da olsa daha iyiye götürmek mümkünse neden tavsiye etmeyelim?Ayrıca önerdiğin akım koruma prizleri sence ne işe yarar ? Yüksek akımdan mı korur ? 2000A geçecekse geçmesini mi engeller sanıyorsun ? 2000A geçeceği sırada senin evindeki 10-12-16A lık sigortalar ne işe yarıyor ? Daha önceden bu akımı durdurabilir değil mi ? Demekki yüksek akım koruma prizi dediğin şey seni akımdan korumuyor. İçlerinde basit bir varistör var. Yüksek gerilim olduğu zaman kısa devreye düşüp sigortanı attırıyor. Aynı varistör senin PSU'nun içinde de var. UPS'nin içinde de var. Kullanılmasında zarar olmayan ancak kullanılmasına gerekte olmayan kısaca gereksiz şeyi tavsiye eden sensin.
Cihazını ve seni koruyacak yegane şey evin tesisatı, kaliteli sigortalar, topraklama tesisatı ve kaçak akım rölesidir.
Benim mesleğim elektrik elektronik mühendisliği. Uzmanlık alanım güç elektroniği. Saha ve diğer deneyimlerimin toplamı 20 yıl.
İşinizde bugün ve gelecekte başarılar dilerim. Ben 30+ sene saha deneyiminden sonra çok şükür artık emekliyim.