PSU Calculator sitelerinde önerilen ihtiyaç: sistemin çekeceği güç + sistemin çekeceği güç/2 şeklindedir.
Mesela hesap sonucunda sistem 500 WATT güç çekiyorsa sana gereken PSU: 500+250= 750 WATT olmalı.
Unutulmamalı ki işlemci ve ekran kartı güç tüketiminde anlık sıçrama yapabiliyor.
Bu arada MSI MAG X870 Tomahawk anakart, RTX 4080 TI SUPER ekran kartı, NZXT C1000 (1000 WATT) ATX 3.1 PSU kullanıyorum. MSI X870 anakartların biosları sorunlu. Benim anakartımın tüm biosları beta mesela. MSI forumda bu konuda soru soruldu stabil bios ne zaman çıkar diye? Adamlar ilgili biosların isimlerindeki bios yazısını kaldırdılar.
Benim sistem de bazen açılmıyor. Güç tuşu sıfır tepki sanki elektrik yok gibi.
Tüm USB'leri söküyorum, statik elektrik atma yöntemi uyguluyorum nafile. Bu sorundan sonra ilk açıldığında rastgele RAM arıza ışığı yanıyor (sarı ışık). Clear Cmos tuşu var anakartın arkasında onunla bios sıfırlayınca çözülüyor o uyarı çıkmıyor ve tekrar biostan EXPO ayarımı vs. aktif yapıyorum sorunsuz.
Çözüm için:
1- ARGB kablo çoklayıcı ile anakartın ARGB çıkışlarına bağlıydı fan ARGB ledleri, onun için Razer Chroma RGB kontrolcü alıp ona bağladım.
2- Galax RTX 4070 TI Super kartımın ARGB ışıklarında Geforce RTX yazısındaki bazı ledler sürekli aynı renk yanıp sönüyor göz kırpar gibi. İlk başlarda bilgisayar açıldıktan 5 dakika sonra bu hatayı vermeye başlıyordu sonraları sürekli hale geldi. Buna alternatif bu ekran kartının ARGB'lerini kontrol etmek için giriş ve ARGB uyumlu kablosu vardı, onu da kullandım sonuç aynı. Ekran kartını servise yolladım. R7 7700 işlemcinin onboard ekran kartını kullanıyorum ve yine aynı hatayı alıyorum.
3- RAM'leri EXPO profili aktif Memtest86 ile test ettim sorunsuz RAM'ler (RAM'ler zaten anakartın Ryzen 7000 uyum listesindendi).
4- Kasanın power tuşu bozuktur belki diye kasadan power tuşu için gelen kabloyu söktüm anakart üzerinden güç tuşu tetiklemesi yaptım nafile.
5- Gelen prizde topraklama sorunlu olabilir diye Schnider (nasıl yazılıyor tam bilmiyotum) APC marka 6'lı akım korumalı priz aldım, topraklama kontrol ışığı var (öncesinde de Philips akım korumalı priz vardı) ve topraklama mevcut. Müstakil evdeyim, odamdaki prize kendim çektim topraklamayı, bakır kazık vs. tüm kurallara uygun. Hatta standart üstü kalitede.
6- PSU'dan prize giden güç kablosundan şüphe edip iki ayrı güç kablosu ile test ettim. PSU NZXT C1000 ATX 3.1 son sürüm.
7- Belki termal macun taşırmışım diye orayı söktüm ve macunu yeniledim (Thermal Grizzly Kryonaut idi şimdi Noctua NT-H2 sürdüm). Macun taşması vs. yoktu ve zaten anakartın standart braketi değil de Thermalright AM5 güçlendirme kiti ASF aM5 Black kullanıyorum ve onu da söküp kontrol ettim.
8- Son olarak biosta ErP ayarını açmıştım onu geri kapattım.
7. ve 8. maddeleri yeni uyguladım. Hata almadım daha. Bu arada ilk biosta da son biosta da bu hataları aldım. Tüm bioslar beta bu anakartta. MSI foruma ne zaman beta olmayan bios çıkacak diye sorunca adamlar tüm bioslardaki beta ibaresini kaldırdılar.
Geriye kalan şüpheli anakart veya PSU.
Bu sorun yaşanırsa tekrar:
Molexten güç alan fan satın aldım. Sorun halinde anakarta ve diğer kontrolcülere giden tüm PSU kablolarını sökeceğim. PSU molex kablo ile fanı PSU'ya bağlıyacağım. sonra anakarta giden 24 pin PSU kablosunda ilgili pinleri ataç vs. ile birbirine bağlayıp PSU'yu aktif edeceğim. Fan dönerse sorun anakartta dönmezse sorun PSU'da kabaca.