750W+80 Plus Gold PSU için UPS önerisi

Akım kontrolü - Elektrik kesintilerinde PC yi düzgün kapatmak için verdiği zaman - yüksek akım ve düşük akımda 220v stabil akım vermesi. Neyi gereksiz anlamadım açıkçası. 70-80k arası sistem dizip bu sistemi korumak hakkımız değil mi hocam. Neticede elektrik problemlerinde saolsun herhangi bir garantileri olmuyor ürünlerin.
UPS'nin asıl amacı sistemi korumak değil, aynı işi basit bir akım koruyucu büyük oranda görüyor. UPS'nin elektrik kesintisi halinde verileri kaybetmeden kaydedebilmek için kısa bir süre vermesi dışında bir olayı yok denebilir. Böyle bir ihtiyacınız yoksa gereksiz. Sürekli elektrik kesilen 50 yıllık bir köy evinde falansanız belki. Onun dışında evin elektrik sisteminde bir sorun varsa direkt elektrikçi çağırıp sorunu düzeltmek daha mantıklı.

UPS'nin asıl amacı sistemi korumak değil, aynı işi basit bir akım koruyucu büyük oranda görüyor. UPS'nin elektrik kesintisi halinde verileri kaybetmeden kaydedebilmek için kısa bir süre vermesi dışında bir olayı yok denebilir. Böyle bir ihtiyacınız yoksa gereksiz. Sürekli elektrik kesilen 50 yıllık bir köy evinde falansanız belki. Onun dışında evin elektrik sisteminde bir sorun varsa direkt elektrikçi çağırıp sorunu düzeltmek daha mantıklı.

Bu mantık ile yaklaşırsak PSU içinde de akım koruyucu mevcut kaliteli bir PSU olduğu zaman zarar görme ihtimali düşük, akım koruyucu almaya da gerek kalmayacaktır o halde, ayrıca akım koruyucuların %100 önlediği garantisi yok. En garantili ve kullanışlı olarak UPS iyidir. Topladığımız sistemlerin fiyatları ucuz değil.

İşim gereği her ay bir şantiye ya da santrale günübirlik denetimlere giderim. Bu ay şansıma hidroelektrik santraline sağlık denetimine gittim. Yani konumuzun üzerine bu tarz bir kurum gelmesi şanstı açıkçası. Neyse oraya gidip hayatları elektrikle geçmiş adamlara aynı soruyu sordum. Oradaki 24 yıllık çalışanın yaptığı ilk şey alıp merkezi odaya götürmek oldu. İçeri bir girdim jeneratör harici yaklaşık 7-8 tane 10.000 VA'lık Online UPS'ler var. Ve dediği ilk şey. Bu kadar cihazı jeneratör devreye girerken açık tutması için çok güzel bir cihaz. Onun harici dalgalanmalar, V düşüklüğü ve yüksekliği bunların hepsini stabil bir şekilde 220v ye sabitler. Uzun lafın kısası senin evine yapacağın akım korumlaı priz- topraklaklama - kaçak akım rölesi. Bunların hepsini yaptır. 1 tane UPS kadar koruması olmaz dedi. UPS akülü regülatör gibi bir şey dedi. Elektriği süzgeçten geçirip verimli elektriği stabil bir şekilde taktığın cihazlara aktarır ve %100 kafan rahat olur bunun yanında da elektrik kesilmelerinde Yük altındaki cihazların kabusu olan anlık enerji gitmesini önleyerek çok çok büyük sıkıntıların önüne geçer dedi. Yani hocam ömrü elektrikle geçmiş bir adamın yorumu bu. Bende şahsen cevabımı aldım. UPS'lere bence bu kadar düz mantık bakmamanız lazım. Akım dalgalanmalarını engelleyen, Yüksek V - Düşük V olaylarını cihazlara yaşatmayan. 220v ye sabitleyen. Ve elektrik kesildiği an Cihazdaki enerjiyi kesmeyecek bir şeyin koruması diğer önlemlerden kat ve kat daha fazla olur.

İşim gereği her ay bir şantiye ya da santrale günübirlik denetimlere giderim. Bu ay şansıma hidroelektrik santraline sağlık denetimine gittim. Yani konumuzun üzerine bu tarz bir kurum gelmesi şanstı açıkçası. Neyse oraya gidip hayatları elektrikle geçmiş adamlara aynı soruyu sordum. Oradaki 24 yıllık çalışanın yaptığı ilk şey alıp merkezi odaya götürmek oldu. İçeri bir girdim jeneratör harici yaklaşık 7-8 tane 10.000 VA'lık Online UPS'ler var. Ve dediği ilk şey. Bu kadar cihazı jeneratör devreye girerken açık tutması için çok güzel bir cihaz. Onun harici dalgalanmalar, V düşüklüğü ve yüksekliği bunların hepsini stabil bir şekilde 220v ye sabitler. Uzun lafın kısası senin evine yapacağın akım korumlaı priz- topraklaklama - kaçak akım rölesi. Bunların hepsini yaptır. 1 tane UPS kadar koruması olmaz dedi. UPS akülü regülatör gibi bir şey dedi. Elektriği süzgeçten geçirip verimli elektriği stabil bir şekilde taktığın cihazlara aktarır ve %100 kafan rahat olur bunun yanında da elektrik kesilmelerinde Yük altındaki cihazların kabusu olan anlık enerji gitmesini önleyerek çok çok büyük sıkıntıların önüne geçer dedi. Yani hocam ömrü elektrikle geçmiş bir adamın yorumu bu. Bende şahsen cevabımı aldım. UPS'lere bence bu kadar düz mantık bakmamanız lazım. Akım dalgalanmalarını engelleyen, Yüksek V - Düşük V olaylarını cihazlara yaşatmayan. 220v ye sabitleyen. Ve elektrik kesildiği an Cihazdaki enerjiyi kesmeyecek bir şeyin koruması diğer önlemlerden kat ve kat daha fazla olur.
Hocam hidroelektrik santralinde kullanılan milyon dolarlık cihazlar ve kişisel bilgisayar aynı mı sence? Mantık çerçevesinde koruma için gereksiz bir cihaz. İşe yarayabileceği alan çok sınırlı. İyi bir yatırım da değil, değişmesi gerekecek. Eğer alacaksan da PSU'daki aktif pfc ile uyumlu olması ve bahsedilen işlere yaraması için voltaj düzenleyici özelliğe (avr) sahip olanlardan alman lazım ki bunlar pahalı.

Hocam hidroelektrik santralinde kullanılan milyon dolarlık cihazlar ve kişisel bilgisayar aynı mı sence? Mantık çerçevesinde koruma için gereksiz bir cihaz. İşe yarayabileceği alan çok sınırlı. İyi bir yatırım da değil, değişmesi gerekecek. Eğer alacaksan da PSU'daki aktif PFC ile uyumlu olması ve bahsedilen işlere yaraması için voltaj düzenleyici özelliğe (avr) sahip olanlardan alman lazım ki bunlar pahalı.

Bu arada değişmesi lazım değilmiş. Akülerini de gösterdi. Akülerin tanesi 500 TL. 2 yılda bir 2 tane akü alıp yoluna devam edeceksin. Ayrıca adam gelip o cihazlar üzerinden örnek vermedi. Kendi durumumu anlattığım zaman gelip bana UPS almalısın dedi. Yani ömrü elektrikle geçmiş adamlar bunları söylüyor. UPS'den daha üst bir koruma olmayacağından bahsediyor.

Bir şey yazmayacaktım da bilgi verildiği hâlde bildikleri yanlışta ısrar edenleri görünce dayanamıyorum. Bir de "APFC uyumluluğu" diye geçmişten kalma bir niteleme ile de bunun desteklenmesi garip.

APFC'nin (ki şu anda alacağınız herhangi bir anahtarlamalı güç kaynağında, bu tipte bir güç faktörü düzeltme devresi bulunacaktır) modifiye sinüs dalgası ile sorun çıkartma olasılığı neredeyse yoktur. Sorun olabilecek kısım; PSU'nun "inrush akımının" (başta bulk kapasitörün, sonrasında da diğer kapasitörlerin tam şarja ulaşmasına kadar şebekeden çekilen akım) UPS'nin akım koruma devresini tetikleyebilecek seviyeye çıkması olabilir ki bu da uygun kapasiteli bir UPS seçildiğinde zaten bertaraf ediliyor. Yeni ve kaliteli bir PSU için ise sinüs dalgasının şeklinin; modifiye ya da tam sinüs olması bir şey ifade etmiyor.

Yani mesele APFC ve sinüs dalgası uyumundan çok UPS'nin yükü besleyebilmesiyle alakalıdır.

Voltaj regülatörü ise konudaki 3000 TL'lik Makelsan Lion 1200VA'da bile mevcut.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı