7600X için anakart ve RAM önerisi

Bütçe
40k-45k

Kaynak verebilir misiniz?
Hocam bu kasa 49k ve klavye ve mouse yok.klavye mouse olmadan 42k olmalı.Çok uğraş oldu ama bide öyle yollasanız olur mu

Burada var değerler RTX kapalı DLSS balanced da 100 civarı veriyor ama VRAM sınırda 1-2 yıla sorun olur. Hem 4070 Ti toplanıyor rahatça mantıklı değil almak.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RTX açık zannediyordum pardon

Hocam bu kasa 49k ve klavye ve mouse yok. Klavye mouse olmadan 42K olmalı. Çok uğraş oldu ama bir de öyle yollasanız olur mu?

RTX açık zannediyordum pardon.

Ekran kartı olarak buna bakın, diğer parçalar aynı kalsın monitör için 9 vermeye gerek yok ekipman içinde ayrı konu açmanızı tavsiye ediyorum.
Ekipman olmadan sistem+monitör 53-54K ediyor 2K da ekipmana harcasanız taş gibi sistem.

Ekran kartı olarak buna bakın, diğer parçalar aynı kalsın monitör için 9 vermeye gerek yok ekipman içinde ayrı konu açmanızı tavsiye ediyorum.
Ekipman olmadan sistem+monitör 53-54K ediyor 2K da ekipmana harcasanız taş gibi sistem.
Ekipman(4k)ve monitör(9.5k) aldım da.42k ile 17k-18k lık ekran kartı olur mu

Bahsettiğiniz sistemi topladınız mı?
Çünkü ben topladım, yaşadığım problemleri veya çözümleri size bahsedebilirim. Yardımcı olmak isterim.

Ben ilk başta MSI B650 Tomahawk ile başladım sistemi toplamaya. 7600x ve Gskill 16x2 32 GB ram ile topladım. Bilgisayarın açılış süresi 80-90 saniyeyi buluyordu. Xmp (DOHC) kapatınca 50-60 saniye civarına düşüyordu. Xmp açık iken, ses kartının sürücüsü kurulmuyor yarıda kalıyordu. Ama genel olarak sistem stabil çalışıyordu. Daha sonra Vatan ile görüştüm anakartı iade ettim. Asus B650 TUF Gaming aldım. Bu sefer mavi ekranlar başladı. Yaptığımız testlerde Ramler arızalı çıktı. Msı anakart da çalışan ramler, Asus anakartta problem çıkardı. Ramleri değiştirip 5600 Mhz aldım. Xmp açtığım zaman açılış süresi 40-45 saniye, XMP kapattığım zaman 12 saniye. MSI anakarta göre daha hızlı bios süresi var. İşlemciyi soğutmakta problem yaşamıyorum fakat gerek kendi programı gerek harici programlar işlemci ısısını yanlış ölçüyor kanımca. %100 kullanımda 75 dereceyi gören işlemci, %35 kullanımda 80-85 derece görüyordu. Bios'dan 70 dereceye sabitledim. Böyle yapınca mavi ekran vermeye başladı. Biosu tekrar default yaptım. Bu seferde windows güncelleştirmelerinden mavi ekran vermeye başladı. Uzun uğraşlar sonucunda şuan stabil çalıştırabiliyorum. Turboyu kapattım. Max 40 watt çekiyor, 7600x şuan 55-60 dereceyi geçmiyor. Performans olarak da gayet iyi. Bir nevi 7600 gibi çalıştırıyorum. Çünkü sıcaklığı doğru ölçemediğim için ısınıyor mu ısınmıyor mu anlamadım. 80 derece gösteriyor fakat, kasanın için soğuk, backplate soğuk. Yani gerçekte 80 derece değil. Bugüne kadar yapılan AMD 7000 serisi ısınıyor testlerinde de bir yanlışlık olduğu kanaatindeyim. 80-90 dereceye çıkan işlemciye iyi kötü elinizi değdirdiğinizde hissederseniz. Yorumlarım bu yönde. Alacak arkadaşlara da, tavsiye ediyorum. Şuan sorunsuz ve stabil şekilde kullanabiliyorum.

Çünkü sıcaklığı doğru ölçemediğim için ısınıyor mu ısınmıyor mu anlamadım. 80 derece gösteriyor fakat, kasanın için soğuk, backplate soğuk. Yani gerçekte 80 derece değil. Bugüne kadar yapılan AMD 7000 serisi ısınıyor testlerinde de bir yanlışlık olduğu kanaatindeyim. 80-90 dereceye çıkan işlemciye iyi kötü elinizi değdirdiğinizde hissederseniz. Yorumlarım bu yönde. Alacak arkadaşlara da, tavsiye ediyorum. Şuan sorunsuz ve stabil şekilde kullanabiliyorum.
İşlemcinin sıcaklığını soğutucuya dokunarak anlayamazsın. İşlemcinin yüzdesel yükü de sıcaklık ölçümü için doğru bir referans değil. İşlemci yüzdesel yük fark etmeksizin farklı senaryolarda farklı ısılara çıkabilir. Stres testi programlarında bile farklı komut setleri çalıştırıldığı için %100 yükte programlar arası sıcaklık farkları olur. %100 Kullanımda 70 derece demişsiniz ama hangi programda %100 yüke bindi? Ryzen 7000 serisinde IHS küçük ve kalın olduğu için sıcaklıklar çok ani fırlayabiliyor ve dengesiz olabiliyor. Sıcaklık ölçümlerinin yanlış olduğunu sanmıyorum. Sıcaklık konusunda referans almak için Cinebench R23 multi core testini açıp sıcaklığı takip edebilirsin. Cinebench multi core testindeki kadar sadece render alırken falan ısınır.

İşlemcinin sıcaklığını soğutucuya dokunarak anlayabiliriz demedim. Ama fikir sahibi olabiliriz demek istedim. Soğutucudan değil anakartın arkasındaki backplate kısmından bahsediyorum. 80-90 dereceye çıkan bir işlemcinin backplate kısmı ile, 45-50 derecede çalışan işlemcinin backplate kısmı fark eder. OCCT, Aida64 Stres testi yaptığımda alıyorum o dereceleri. En az 15-20 dakika test ettim ayrı ayrı. Hatta işi abartıp, Aida64 ile sistem kararlılık testi yaparken, aynı anda OCCT Ekran Kartına %100 yük bindirip, kasa içini ısıtarak da denedim. Test programları İşlemci için çok yüksek dereceleri gösterse bile, Armoury Create en az 15 derece daha düşük gösteriyor. Anlatmak istediğim bu aslında. Şuan XMP açık sorunsuz kullanıyorum. Ama işlemcinin bu ani ısınmasının önüne geçmek için, hem MSI hem de ASUS anakartların özelliğinde bulunan TDP değerini 65 watt yaptığımda veya yine aynı ayarlardan işlemci sıcaklığını 70 dereceye sabitle dediğimde mavi ekran alıyorum. Bunun sebebinide şöyle çözdük. Biz bu ayarları yapsak bile işlemci düşük watt da bile kendisini 5.2 Ghz ye çıkarmaya çalışıyor. Dolayısı ile sistem karasızlık yapıyor. Şimdi turboyu kapattım. İşlemciyi 4.7 Ghz ye sabitledim. XMP açık Ramler 5600 Mhz sorunsuz çalışıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı