7600X için sıvı soğutma önerisi

Onur Cankurt

Kilopat

Dosya Ekleri

• pc2.png
    pc2.png
    42,7 KB · Görüntüleme: 24
  • pc2.png
    pc2.png
    42,7 KB · Görüntüleme: 24
Sıvı soğutma yerine daha ucuza aynı seviyede soğutma sağlayan bir kule tipi alabilirsiniz.

Nedenini açıklayabilir misiniz hocam? Çok bilgi sahibi olduğum bir konu değil yıllardır laptop kullanırdım ilk defa masaüstü aldım.

Sıvı soğutmanın ömrü kısa, fiyatı yüksek ve orta segmentte hava soğutma daha iyi. Bir hava soğutucuyu 20 yıl kullanabilirsiniz ama sıvı soğutucuların pompaları çok hassas ve ortalama ömürleri 5 yıl falan.

Nedenini açıklayabilir misiniz hocam? Çok bilgi sahibi olduğum bir konu değil yıllardır laptop kullanırdım ilk defa masaüstü aldım.

Önereceğiniz bir model var mıdır?

6 bakır borulu, 120 mm fanlı rastgele bir model almanız yeterde artar. Şahsen 2 bakır borulu ve 90 mm fanlı 400 liralık bir kule tipi kullanıyorum, 105W TDP değerine sahip Ryzen 7 5700X işlemcimi yeterince soğutuyor, bu yaz aylarında daha 85 dereceyi görmedim. 6 bakır borulu 120 mm fanlı bir soğutucu sizi yükte 60-80 derece civarında tutacaktır.

Örnek olarak hem marka olduğu, hem satıcısı bilindiği hem de fiyatı uygun olduğu için bunu önerebilirim

Bilgisayar özelliklerim bunlar. Çok fazla oyunda deneyemedim ama PUBG oyununda 93 dereceleri görüyorum. BIOS ayarlarından CPU Curve Optimizer ayarları yaparak 85-86 civarlarına gerilettim. Yine de uzun ömürlü olabilmesi adına sıcaklık değerlerini biraz daha düşürmek istiyorum.

Bitfenix Cube v2 240 Beyaz ARGB 240mm İşlemci Sıvı Soğutucu - incehesap.com bu nasıl sizce?
Hocam sıvı soğutucu almayın. tehlikeli, ömrü kısa, pahalı ve bakım gerektiren bir parçadır. Bunun yerine bu işlemciye yetecek bir kule tipi soğutucu işinizi görecektir.

Bu arada "madem sıvı soğutucu masraflı neden seçiliyor ki?" diye düşünüyorsanız açıklayayım.

Sizin işlemciniz gerektirmez ama bazı işlemciler özellikle 13-14. nesil Intel'ler aşırı ısındığı için 360 mm veya fazlası sıvı soğtuculara ihtiyaç duyarlar. 360 mm sıvı soğutucudan sonra kule tipi soğutucuların büyük çoğunluğu rekabet edemez hale gelir. Yani sıvı soğutucunun mantıklı olduğu nokta 360 mmden sonra başlar. Madem öyle neden 120, 240 gibi modeller yapılıyor? Aslında evet bunlarda güzel soğutucular ama masraflılar. İnsanlar sürekli PC değiştirmediği veya sürekli parça değiştirmediği için "bir kere alayım güzel gözüksün hem de iş yapsın" gibi gösteriş amaçlı alıyorlar. Evet bazen sıvı soğutucular gerçekten hava soğutucudan iyi olsa da fiyatına değmez.

2nize de yorumlarınız için teşekkür ederim aslında bilgisayarı toplarken 120mm 6 bakır kablolu hava soğutma eklemiştim.Ancak sıcaklık değerlerim çok yüksek gibi geldi bana.Montajı yapılmış şekilde almıştım acaba yanlış bir montajlama mı mevcut düşünmeye başladım.

2'nize de yorumlarınız için teşekkür ederim aslında bilgisayarı toplarken 120mm 6 bakır kablolu hava soğutma eklemiştim. Ancak sıcaklık değerlerim çok yüksek gibi geldi bana. Montajı yapılmış şekilde almıştım acaba yanlış bir montajlama mı mevcut düşünmeye başladım.

Ben Phantom Spirit kullanıyorum 7500F için. 80 dereceyi geçtiğini görmedim yükte olsa bile.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı