7800x3D için sıvı metal kullanılır mı?

7800x3D işlemci ve soğutucu olarak Thermalright Phantom Spirit 120 SE modelini kullanıyorum. Aslında oyunlarda sıcaklık olarak çok kötü değerler görmüyorum ama PBO'dan dolayı işlemci anlık olarak sıcaklık piklemesi yapıyor. Mesela herhangi bir oyuna veya programa girdiğim zaman 50 dereceyken bir anda 60 derece oluyor sonra geri düşüyor ve stabil kalıyor. Yani anlık fırlamalar oluyor. Bu yüzden kaliteli sıvı metal macun ve Thermalright'ın AM5 soketleri için işlemci koruma kiti olan parçasını almak istiyorum. Şu an kullandığım termal macunda aslında en iyilerinden Thermal Grizzly'nin krynout Extreme modelini kullanıyorum fakat beni kesmiyor anlık sıcaklık fırlamalarını istemiyorum bu yüzden Thermal Grizzly'nin sıvı metal macununu almak istiyorum. Sizce sıvı metal işlemcinin bloğuna ve soğutucumun bloğuna hasar verir mi? Kullanırken nasıl kullanmalıyım?

7800x3D işlemci ve soğutucu olarak Thermalright Phantom Spirit 120 SE modelini kullanıyorum. Aslında oyunlarda sıcaklık olarak çok kötü değerler görmüyorum ama PBO'dan dolayı işlemci anlık olarak sıcaklık piklemesi yapıyor. Mesela herhangi bir oyuna veya programa girdiğim zaman 50 dereceyken bir anda 60 derece oluyor sonra geri düşüyor ve stabil kalıyor. Yani anlık fırlamalar oluyor. Bu yüzden kaliteli sıvı metal macun ve Thermalright'ın AM5 soketleri için işlemci koruma kiti olan parçasını almak istiyorum. Şu an kullandığım termal macunda aslında en iyilerinden Thermal Grizzly'nin krynout Extreme modelini kullanıyorum fakat beni kesmiyor anlık sıcaklık fırlamalarını istemiyorum bu yüzden Thermal Grizzly'nin sıvı metal macununu almak istiyorum. Sizce sıvı metal işlemcinin bloğuna ve soğutucumun bloğuna hasar verir mi? Kullanırken nasıl kullanmalıyım?
Bu fırlamaları hangi programdan bakıyorsunuz?

50 dereceden 60 dereceye çıkması bence makul değerler, 75 üstü olmadığı sürece problem yok.

Çerçeve kullanmak bir işe yaramaz keza sıvı metal falan bunun için değil sizin zaten kullandığınız termal macun yeterli.

Hocam sivi metali dogrudan termal macun gibi islemcinin ustune uygulayamazsiniz zaten, uygulasaniz da normal termal macunla ayni performansi verir bi degisiklik olmaz.
Delid yapip asil islemcinin kendinine uygulamaniz gerekiyor, ki bu konuda usta degilseniz asla yapmayin.

50 dereceden 60 dereceye firlamasi da normal, cok basit bir undervolt ile cozebilirsiniz sorunu.

Ben R9 7900 ile peerless assasin 120 Black kullanıyorum.
BIOS'tan PBO'yu Advanced yapip TDP modunu 120W ayarladim, Curve Optimizer'den -30 yaptim ve islemci buz gibi calisiyor, dediginiz ani sicaklik artislari da 50 dereceden maksimum 55-58'e kadar oluyor.

Bu fırlamaları hangi programdan bakıyorsunuz?
Hwinfo veya msi afterburner ile bakabilirsin.

50 dereceden 60 dereceye çıkması bence makul değerler, 75 üstü olmadığı sürece problem yok.

Çerçeve kullanmak bir işe yaramaz keza sıvı metal falan bunun için değil sizin zaten kullandığınız termal macun yeterli.
50-60 derece sadece örnekti. Maksimum 80-85 leri görüyorum ama bu 80-85 derecede kaldığı anlamına gelmiyor. Sadece pik yapıyor anlık 85 oluyor ve geri düşüyor ortalama cpu bazlı bir oyundayken 60-65 nadiren 70 alıyorum. Sadece programlara veya oyunlara girerken anlık sıcaklık artışı durumu var.

Hocam sivi metali dogrudan termal macun gibi islemcinin ustune uygulayamazsiniz zaten, uygulasaniz da normal termal macunla ayni performansi verir bi degisiklik olmaz.
Delid yapip asil islemcinin kendinine uygulamaniz gerekiyor, ki bu konuda usta degilseniz asla yapmayin.

50 dereceden 60 dereceye firlamasi da normal, cok basit bir undervolt ile cozebilirsiniz sorunu.

Ben R9 7900 ile peerless assasin 120 Black kullanıyorum.
BIOS'tan PBO'yu Advanced yapip TDP modunu 120W ayarladim, Curve Optimizer'den -30 yaptim ve islemci buz gibi calisiyor, dediginiz ani sicaklik artislari da 50 dereceden maksimum 55-58'e kadar oluyor.
Delid yapmak garanti dışı yapıyor galiba zaten delid yapabilecek teknik becerimde yok. Sadece işlemcinin üstündeki kalıba sıvı metal uygulayıp soğutucu bloğumla kapatma düşüncesi içerisindeyim. Ama kesinlikle şu cpu koruma kitini alacağım. En azından termal macun taşma olayı olmayacak ve kapasitörlerde güvenli olmuş olacak. Ben bu am5 işlemcilerin kalıp tasarımını hiç beğenmedim zaten. Am4 gibi dümdüz yapsalardı keşke.

Son düzenleme:
HWiNFO veya MSI Afterburner ile bakabilirsin.

50-60 derece sadece örnekti. Maksimum 80-85leri görüyorum ama bu 80-85 derecede kaldığı anlamına gelmiyor. Sadece pik yapıyor anlık 85 oluyor ve geri düşüyor ortalama CPU bazlı bir oyundayken 60-65 nadiren 70 alıyorum. Sadece programlara veya oyunlara girerken anlık sıcaklık artışı durumu var.

Delid yapmak garanti dışı yapıyor galiba zaten delid yapabilecek teknik becerimde yok. Sadece işlemcinin üstündeki kalıba sıvı metal uygulayıp soğutucu bloğumla kapatma düşüncesi içerisindeyim. Ama kesinlikle şu CPU koruma kitini alacağım. En azından termal macun taşma olayı olmayacak ve kapasitörlerde güvenli olmuş olacak. Ben bu AM5 işlemcilerin kalıp tasarımını hiç beğenmedim zaten. AM4 gibi dümdüz yapsalardı keşke.

Hocam o kapasitorlerin ustune termal macun gelmesi hiçbir sorun teskil etmiyor, zaten dikkatli bakarsaniz ustlerinde ekstradan silikon bulunur boyle bir durum olursa diye.

Eger termal macun oralara kadar tasiyorsa da yanlış uyguluyorsunuzdur, Termal macunu nokta olarak birakip ustune sogutucu blogu kapatmayin, kucuk plastik spatula yardimiyla butun yuzeye yayin.

Hicbirini yapamiyorsaniz da izopropil alkol ile temizleyin islemciyi hicbirseyi kalmaz.

Hocam o kapasitorlerin ustune termal macun gelmesi hiçbir sorun teskil etmiyor, zaten dikkatli bakarsaniz ustlerinde ekstradan silikon bulunur boyle bir durum olursa diye.

Eger termal macun oralara kadar tasiyorsa da yanlış uyguluyorsunuzdur, termal macunu nokta olarak birakip ustune sogutucu blogu kapatmayin, kucuk plastik spatula yardimiyla butun yuzeye yayin.

İşlemciyi takarken görmüştüm kapasitörlerin üstündeki silikonları oraya kadar taşırmadığıma eminim ama yine de o CPU koruma kitini alayım diyorum çok pahalı bir şeyde değil zaten 400-500 lira bir şey. Eğer tabii bununda riski varsa almam. 500 TL'lik şey için 7800x3D işlemcimden olmak istemem. Ayrıca krynout Extreme macununu sürerken ucunda spatulamsı bir şey yapmışlardı adamlar onunla yaymıştım macunu. Nokta şeklinde yapıp direkt soğutucuyu takmadım.

İşlemciyi takarken görmüştüm kapasitörlerin üstündeki silikonları oraya kadar taşırmadığıma eminim ama yine de o CPU koruma kitini alayım diyorum çok pahalı bir şeyde değil zaten 400-500 lira bir şey. Eğer tabii bununda riski varsa almam. 500 TL'lik şey için 7800x3D işlemcimden olmak istemem. Ayrıca krynout Extreme macununu sürerken ucunda spatulamsı bir şey yapmışlardı adamlar onunla yaymıştım macunu. Nokta şeklinde yapıp direkt soğutucuyu takmadım.
Yok canim o islemci kitinin hicbir zarari yok islemciye, sadece o kiti takarken islemciyi yerinden cikartmayin ki anakart pinleri yanlislikla zarar gormesin.

Islemciyi temizleyip yerine takin ve ondan sonra kiti takin anakarta

Yok canim o islemci kitinin hicbir zarari yok islemciye, sadece o kiti takarken islemciyi yerinden cikartmayin ki anakart pinleri yanlislikla zarar gormesin.
Hocam ozaman ben sadece o kiti alayım. Dediğiniz gibi sıvı metali delid yapmadıkça bir anlamı yoksa kiti alıp geçeyim. Bazen o kit sayesinde soğutucu özellikle kule tipi soğutucuları tam temas ettiği için 2-3 derece bile etkili oluyormuş. Milim temassızlık bile etkiliyormuş sıcaklığı.

Hocam o zaman ben sadece o kiti alayım. Dediğiniz gibi sıvı metali delid yapmadıkça bir anlamı yoksa kiti alıp geçeyim. Bazen o kit sayesinde soğutucu özellikle kule tipi soğutucuları tam temas ettiği için 2-3 derece bile etkili oluyormuş. Milim temassızlık bile etkiliyormuş sıcaklığı.

Yani evet AM5 icin genelde olabilen bir durum, ama 2-3 derece icin 500 lira vermeye gerek var mi orasina siz karar verin :D

Hiçbir performans kaybi olmadan 15 derece dusurdum oturdugum yerden ve bedavaya dusurdum.

Eger nasil undervolt yapilacagini bilmiyorsaniz ayri bir forum acin bircok insan yardimci olacaktir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı