7800x3D için sıvı soğutma vs hava soğutma

mrtconcon

Kilopat
Daha fazla  
Herkese merhaba. 7800x3D işlemci için sıvı veya hava soğutma düşünüyoruz. Kafamızda iki alternatif var:
1-Thermalright pearless Assassin's 120SE.
2-MSI veya Thermalright 360mm soğutucularından uygun F/P olanları (Hatta Arctic de olabilir).

Şahsen hava soğutma bence her türlü F/P geliyor bana 7800x3D oyun odaklı kullanacağımız ve render olaylarında pek ayağımız olmadığı için lazım değil. İyi bir hava soğutmanın yeterli olacağını biliyorum. Diğer yandan da iyi bir sıvı soğutmayı da değerlendirebiliriz sizin önerdiğiniz bir marka da olabilir. 360 veya 240mm bütçeye ve performansa göre hangisi olursa o kadar iyi. Kasamız beyaz ağırlıklı olacak ama siyah CPU soğutma da düşünebiliriz. Tezat renkler düşünüyoruz.

Bütçemiz biraz geniş hava için 2-2,5 olabilir, sıvı olursa 5'e kadar yükselebiliriz. Ama o fiyatın hakkını vermesi gerekiyor.

Hem kasaya uygun hem de omurluk.

Bitfenix v2 Cube 360mm kullanıyorum. Benchmark stres testinde 76 dereceyi geçmiyor. Oyunlarda da 68 i geçmiyor.

Geçici olarak aldım ama uzun ara kullanıcam bunu; Enermax ETS-F40-BK-ARGB 140mm kullanıyorum 7800x3d için. Undervolt var -15, 60 dereceyi geçmiyor oyunlarda stok'da 70 derece.. Fanı düşük devirde çalışıyor. 1.139,00 ₺ F/P

WhatsApp Görsel 2025-10-31 saat 04.20.53_92340c2a.jpg WhatsApp Görsel 2025-10-31 saat 04.20.53_e38686fb.jpg

Hem kasaya uygun hem de omurluk.

Bence 10 numara olur. Hem de gösterge o kadar çok işe yarıyor ki.

9800x3D için ben hava soğutma (Arctic Freezer e-Sports Duo2) kullanıyorum. 7800x3D için hava soğutma rahat yeterli olur.

Bende aynı işlemciyi kullanıyorum. MSI I360 Sıvı soğutma ile kullanıyorum, undervolt yapmadan sıcaklıklar düşmüyor. Belki benim işlemcimin silikon kalitesi ile alakalıdır bilmiyorum. Şuan Curve -30 / soc 1.25v thermal throotle 89 ve override +200 ile kullanıyorum. Performans olarak hiç fark yok sıcaklıklar boşta 40-42 den aşağı inmiyor. Oyunlarda çok nadir 70 görüyor. O işlemciyi undervolt suz kullanıp da hem fanları sessiz hemde serin çalıştırıyorum diyen var sa banada anlatsın. Hava soğutma konusunda bence yeterli olabilir ama sıvı soğutma ile durum bu.

NOT: Fan eğrilerimde sessiz olacak şekilde.

Herkes kullandığı soğutucu ve undervolt ayarlarını yazmış, bende şuraya bırakayım dedim. Belki referans olması açısından işe yarar.

7800x3D'yi Thermalright Phantom Spirit, Thermalright secure frame ve PTM 7950 ile kullanıyorum. Şu an da allcore - 30 ve SoC 1.2 şeklinde. Oyunlarda 60-65 civarları takılıyor, genel olarak 65'in üstüne çıktığını pek görmedim, shader compilation durumlarını saymıyorum. OCCT'de 63 dereceden başlıyor 69-70 derece civarlarında sabit kalıyor.

Herkes kullandığı soğutucu ve undervolt ayarlarını yazmış, bende şuraya bırakayım dedim. Belki referans olması açısından işe yarar.

7800x3D'yi Thermalright Phantom Spirit, Thermalright secure frame ve PTM 7950 ile kullanıyorum. Şu an da allcore - 30 ve SoC 1.2 şeklinde. Oyunlarda 60-65 civarları takılıyor, genel olarak 65'in üstüne çıktığını pek görmedim, shader compilation durumlarını saymıyorum. OCCT'de 63 dereceden başlıyor 69-70 derece civarlarında sabit kalıyor.
Bende aynı işlemci tutucuyu kullanıyorum ama sıcaklıkta bir fark göremedim. MX-6 kullanıyorum teknobiyotik üzerinden aldım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı