7nm Intel Meteor Lake İşlemciler 2023’te Piyasada

Farklı alıyorlar zaten? 14nm ve 7nm tamamen isimden ibaret. Eğer öyle olmasa İntel aralarında 2 kat fark olurdu, değil mi?
Farklı almıyorlar. Bunlar sayı değil ki sayısal değer 2 katına çıksın. Teknik bir dala ait isimlendirmeler bunlar. Bu şuna benziyor, 2 tane GTX 780'nin performansı tek 780'nin iki katı mi oluyor? Hayır.
 
Nm değeri düştükçe elektriksel iletkenlik artıyor, iletkenlik arttığı için hem performans artıyor hem de ısınma azalıyor. Isınma azaldığı için overclock potansiyeli yükseliyor. Bence nm değerinin düşmesi çekirdek sayısının artmasından daha önemli.

nm değeri düştükçe iletkenlik artıyor ancak elektronların kararsızlığı ve bunun akabinde daha iyi üretilmiş transistörler ve daha hassas üretim teknolojilerine olan ihtiyaç da artıyor. 14 - 10 nm sonrası nm değerinin düşmesi artık (diğer hususlar kadar) önemli değil. Zira nm düştü diye işlemcinin her yerinde aynı kazancı sağlayamıyorsunuz:

Açıkçası son zamanlarda nm olayına çok ama çok takınıldığını düşünüyorum. Açıkçası Intel gibi kapalı kutu, her şeyi kendi üreten bir markanın, X işlemciye 14 nm dediği zaman bunun ne derece olduğunu bilemeyiz. Zira nm değeri, transistör yoğunluğuyla anlam kazanan bir şey. Ancak transistör yoğunluğu, nm ile paralel değil.

Peki neden?

İşlemciler birçok farklı birimden oluşur. Çekirdeklerin içinde bile farklı birimler vardır. Bu birimlerin hepsinin transistör yoğunluğu bir değil. Ve nm düştükçe aradaki farklar da orantısız bir şekilde büyüyor. Yani bir işlemcide ALU birimlerinde %40 yoğunluk kazancı sağlarken, Analog kontrolcülerde sadece %5 kazanç sağlayabiliyorsunuz. Bu, nm düştüke daha ciddi bir problem haline geliyor.

Bu yazıda bundan bahsetmeye çalışmıştım aslında, ancak ana konudan farklı olduğu için kenarda kalmış:




Yani nm düştükçe ve çekirdek sayıları arttıkça, mimariler daha karmaşık ve daha kararsız hale geliyor. Bu da üreticileri zorluyor.

Ayrıca ısınma - ve overclock ilişkisi de pek öyle değil.
 
nm değeri düştükçe iletkenlik artıyor ancak elektronların kararsızlığı ve bunun akabinde daha iyi üretilmiş transistörler ve daha hassas üretim teknolojilerine olan ihtiyaç da artıyor. 14 - 10 nm sonrası nm değerinin düşmesi artık (diğer hususlar kadar) önemli değil. Zira nm düştü diye işlemcinin her yerinde aynı kazancı sağlayamıyorsunuz:



Ayrıca ısınma - ve overclock ilişkisi de pek öyle değil.

Neden nm değerini düşürüyorlar o zaman? 7nm'ye düşürebildiklerine göre gerekli üretim teknolojilerine sahipler. Eğer gerekli performans veremeyecekse neden üretsinler ? Çekirdek sayısına yüklensinler o zaman.
 
Neden nm değerini düşürüyorlar o zaman? 7Nm'ye düşürebildiklerine göre gerekli üretim teknolojilerine sahipler.

Bir odaya sığdırabileceğin kutuların sayısı, kutuların hacmi ile ters orantılıdır, değil mi? nm temelinde yatan mantık da bu, elektron falan değil. En başından beri nm düşürülmesinin sebebi, birim alan başına daha fazla transistör sığdırabilmektir. Birim başına daha fazla transistör sığdırırsan, pratikte enerjiden ya da sıcaklıktan kazancın olmaz. Ama aynı enerji ve ısınma değerleriyle, daha fazla performans almış olursun.

İşlemcilerde "Birim başına daha fazla transistör sığdırmak" en büyük yarıştır. Ancak nm düştükçe artan üretim karmaşıklığı ve işlemcilerin gelişmesiyle berber, her işlemci biriminde aynı yoğunluk artışının sağlanamaması gibi durumlar, nm değişimini önemsizleştiriyor artık.

Intel, 14 nm üretim teknolojisi ile AMD'nin 7 nm işlemcileri ile rekabet edebiliyor. Bu nasıl oluyor? Hem transistör yoğunluğu hem de işlemcinin kritik yerlerindeki yoğunluk artışının, Intel'de TSMC'ye oranla fazla olmasından kaynaklı.

Eğer gerekli performans veremeyecekse neden üretsinler? Çekirdek sayısına yüklensinler o zaman.

Gerekli performansı veremeyecek demedim, nm düştükçe işlemcinin her yerindeki yoğunluk artışını orantılı tutmak zorlaşıyor dedim. Çekirdek basmak, eğer elinizde kaliteli ve yoğunluğu yüksek çekirdekler varsa mantıklıdır. Yoksa ilk nesil Ryzen'lar gibi işlemciler elde edersiniz. Ki, çekirdek eklemenin de bir sınırı vardır.

Çok çekirdek ve tek çekirdek performansından bağımsız olarak, çekirdek bazlı performans diye bir kriter vardır. Bu, direkt olarak işlemcinizdeki transistör yoğunluğunu nasıl yönettiğiniz ile alakalıdır.
 

Geri
Yukarı