8 GB RAM Kullanılabilir 4 GB Ram sorunu

egzap

Kilopat
Merhaba arkadaşlar

Bugün Hyper 212 EVO işlemci soğutucusunu taktım. PC'yi açtım şans eseri formatlamadan önce özelliklerden bilgisayarda kullanılabilir ram'in 4 GB olduğunu gördüm. Windows 7 yüklüydü. Daha sonra W8 yükleyince geçer diye uğraşmadım, w8 yükledim ama yine aynı sorun.

İşin komik yanı görev yöneticisinde 8 GB gözüküyor. Bilgisayar>Özelliklerde ise 6 GB (Kullanılabilir bellek 4 GB) yazıyor.

Yaptığım işlemler
  • Bios güncelledim.
  • Windows tekrar kurdum.
  • Memtest86+ ile ram testi yaptım.
  • CPU söküp tekrar taktım.
  • Ramlerin yerini değiştirdim.
  • Msconfig'den ram miktarını kontrol ettim.
Ekran görüntüleri aşağıda.

bellek task manager.jpg

windows özellikleri.jpg

Bilgisayarım:
  • GA990-FXA-UD3 Rev 1.1
  • AMD FX-6100 4.0 GHZ (Overclock yapmadığım zamanda aynı hatayı veriyodu)
  • Cooler master hyper 212 Evo işlemci soğutucu
  • 2x4 Kingston 1333 mhz DDR3
  • Asus DirectCU II GTX 650 Ti
  • Kingston hyperx 120 gb ssd

Son düzenleyen: Moderatör:
Görev yöneticisinde 4 GB görünüyor, 8 değil. RAM'leri ya yanlış slota taktın, ya da slotlar veya modüllerden biri bozulmuş. Teker teker takıp dene ilk olarak.

RAM'ları çıkar girişlerini silgi ile temizle akol bulabilirsen diş fırçası ile slotları temizle yoksa elektirik süpürgesi ve diş fırcası gibi birşey ile temizler.

Daha sonra RAM'ların ikisini de kullan yine aynı sorun varsa tek tek slot ve arızalı RAM'i bulmaya çalış.

Anakartın kitapçığından tek taktığın zaman hangi slota takılması gerektiğini bul. Daha sonra bellekleri tek tek takıp çalışmayan modülü bulabilirsin. Bellekler sağlam ise anakart soketinden şüphelenin.

Şöyle bir şey var. Hangi sokete takarsam takayım. Hangi RAM'i takarsam takayım. 4 GB olunca Windows hep görüyor. Ama 3. RAM'i takınca ne olursa olsun hem kullanılabilir bellek 4'te kalıyor. İşin komik yanı işlemci soğutucusunu monte ettikten sonra geldi başıma bu saçma şey.

Hocam aynı dertten muzdaribiz. Başka bir forumda bu durumla ilgili konu açmıştım. Ayrıca RAM'lerimde herhangi bir sorun yok.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı