8 GB RAM'in 3,98'i Kullanılabilir Sorunu

Arkadaşlar, Bu Windows tam bir sorun makinesi ya. Bundan yaklaşık 1 yıl önce bir forumda bir şey okumuştum. ''Windows'u seviyorsan sorunlarına katlanacaksın.'' diye bir yazı yazılmıştı. Birçok arkadaş da sorun yaşamıştı. Komiğime gitmişti çünkü, o güne kadar hiç mavi ekran hatası dahi almamıştım. Geçmiş konularıma bakarsanız bu isyanımın nedenini anlarsınız.

Şimdiki sorunum ise; 8 GB RAM'li bilgisayarda 3,98 GB kullanılabilir diyor. Anlamadım gitti. Muhasebecide çalışıyorum ay sonunda maaşı alınca bir çok 2, 3 parçayı değiştireceğim. O zaman da konu açarım. Şimdilik ay sonuna kadar idare etmem lazım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hadi sana yardımcı olmaya çalışayım, inşallah sorunun çözülür yabancı kaynaklarda hızlı bir arama yaptım :)

1-Başlata msconfig yaz.
2-Önyüklemeye bas
3-Önyükleme ekranında Gelişmiş Seçenekler... e bas
4-Bellek üst sınırı adlı kutucuğun işaretlenmediğine emin ol.

Önce yukarıdaki 4 adımı yap. Eğer problem çözülmezse :
1-Öncelikle 2x4 ram kullandığınızı varsayıyorum. Öncelikle 1 adet ramle bilgisayarı başlatmayı deneyin. Slotların içini silgi yardımıyla temizleyip ilk slota 1 adet ram takın. Eğer bilgisayar boot olduysa o ramde ve o slotta problem yoktur. Daha sonra rami çıkartıp diğer ramı aynı slota takın. Eğer boot oluyorsa gene 2.raminize problem yoktur.
Daha sonra 2.rami taktığınız 3.slota tek tek ramleri takıp çıkartın. Bildiğiniz gibi ramler dual channel düzgün çalışması için anakartınızın kitapçığında belirtilen slotlara takmanız gereklidir. Slotları 1-2-3-4 olarak soldan sağa sıralarsak genellikle 1&3 ve 2&4 slotları Dual Channel olarak kullanılır. 1 nolu slotu denemiştik, şimdi 3 nolu slota ram takıp bilgisayarı açmayı deneyin. Eğer boot ederse slotlarda problem yok demektir.

Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra 2 rami de 1 ve 3 nolu slotlara takıp boot edin. Problem hala çözülmediyse ramleri kendi aralarında değiştirin. Yani 1 no slotunda olan rami 3 nolu slota, 3 nolu slotta olan rami 1 nolu slota takın. Boot edin. Problem gene düzelmediyse 2 ve 4 nolu slotlara takıp boot edin. Gene düzelmediyse ramleri kendi aralarında değiştirin. Hiçbir şekilde problem düzelmediyse 2. adıma geçin:
3-Biosta Enable memory gap adlı seçeneği bulun. Disabled yani kapalı değilse kapatın.
4-Eğer Enable memory gap adlı seçenek biosunuzda yoksa Memory Remapping adlı seçeneği bulun. Açıksa kapatın.

Hatırladıklarım bu kadar.

Bu forumda bir arkadaşın 2x8 16gb Ram'i vardı ve windows 16 gb olarak görüyordu fakat 7 küsür gb kullanılabilirdi. Sonra başka bir arkadaş CPU fanının vidasını fazla sıktığından dolayı olabileceğini söylemişti o arkadaşa. O arkadaş CPU fanının vidasını gevşetmişti ve sorun çözülmüştü :)

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı