80+ sertifikasız PSU sıkıntı yaratır mı?

Hocam benim bildiğim yazan arkadaşlarımızda oldu 80+ sertifika daha çok şebekeden çektiği güç ile alakalı bir durum mesela sertifikalı bir 500W PSU şebekeden 580W çekiyorsa diğeri 650W çekiyor gibi tabi benim değerlerim varsayım örnek olarak çok güç çeken cebimize zarardır birde daha fazla isinacagindan ömründe azalma fazla olur verimi azalır ileride mutlaka sertifikalı bir ürün alın zaten karşılığını fatura olarak alırsınız.

Hayır. 3+ yıldır düz 600w kullanıyorum ekran kartımı 3 kere değiştirdim bu sürede ne bir ses, güç problemi, çıtırdı, kapanma sıfır sorun. Sertifika güç kaynağının daha güvenilir veya sağlam olduğuna bir ölçüt değil, yalnızca min. %80 verimlilik demek.

Sadece verimlilik ile alakalı bir durum söz konusu değildir. Sertifikalı psularda diğerlerine nazaran farklı koruma özellikleri ve devreleri bulunmaktadır.

@Silinen üye: Psular önemsiz bir bileşen olarak ucuzu tercih edilsede bir anakart gibi en önemli temel yapıtaşıdır.

Yenisini alacak bütçem yok parçalarıda eskiden almıştım ne yapayim

Bütçen yok ise bunu kullanmaya devam edebilirsin. Sistem özelliklerini bilmiyorum, fakat yeni nesil bir sistem kullanıyorsan ileride mutlaka daha sağlıklı bir psuya geçmeni şiddetle tavsiye ederim. Çünkü biden fazla koruma devresi ve özelliği bulunmakta.

Bütçen yok ise bunu kullanmaya devam edebilirsin. Sistem özelliklerini bilmiyorum, fakat yeni nesil bir sistem kullanıyorsan ileride mutlaka daha sağlıklı bir psuya geçmeni şiddetle tavsiye ederim. Çünkü biden fazla koruma devresi ve özelliği bulunmakta.
Sistemim ryzen 3 3200g gigabyte b450m s2h xpg gammix 8x2 16gb 3000mhz ram

Sistemim ryzen 3 3200g gigabyte b450m s2h xpg gammix 8x2 16gb 3000mhz ram

Kolay kolay zarar vericek bir parça değildir, fakat daha sağlamını tercih etmek daha iyidir. Örneğin; yeni arabanıza shell gibi bilindik firmalar yerine bilinmedik istasyonlardan akaryakıt alıp beklemek gibidir.

Örneğin sertifikalı psuların çoğunda alttaki koruma devleri ve özellikleri bulunur. Akabinde sertifikasız psularda daha fazla elektrik yaktığına dair bir araştırma konusu okumuştum yabancı bir forumda yıllar önce.
  • OCP
  • OPP
  • OVP
  • UVP
  • SCP
  • OTP

Sadece verimlilik ile alakalı bir durum söz konusu değildir. Sertifikalı psularda diğerlerine nazaran farklı koruma özellikleri ve devreleri bulunmaktadır.

@Silinen üye: Psular önemsiz bir bileşen olarak ucuzu tercih edilsede bir anakart gibi en önemli temel yapıtaşıdır.

Tam olarak dediğiniz gibi olsa ortalıktaki bozulan ve şikayet edilen 80 Plus güç kaynakları bu kadar fazla olmazdı. Burada güç kaynağı markası, akım koruyucu, anakart modeli bile etki ediyor. Normal bir güç kaynağı ile (örn: Corsair CX600) ile bronze plus bir güç kaynağının (CorsairCX600 80+ Plus) arasındaki fark en fazla yılda 50 TL fatura olur.

Bahsettiğiniz farkı daha çok gold ve platinum güç kaynakları ile normaller arasında olabilir ama bronz plus'lar ile normaller arasındaki fark oldukça düşük.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı