Ben sana 61 tuş klavyeyle yaşadığım deneyimleri aktarayım. Belki yardımı dokunur.
Öncelikle tam boy bir klavyeye kıyasla yazılı sohbette bir hız düşüşü oldu. Yani sohbet ederken bazen istemediğim tuşlara veya Türkçe karakterlere yanlış bastığım oluyor. Normalde klavyeyi iki farklı dizlim arasında değiştiriyorum. Günlük kullanımda Türkçe Q, kod yazarken veya oyun oynarken İngilizce us yapıyorum. Klavyenin orijinal dizilimi İngilizce us ama ben Türkçe Q dizilimi ezberimde tutabildiğim için bu konuda zorlanmıyorum. Tabii bundan ötürü "bu eziyeti kendine neden çektiriyorsun?" diyebilirsin.
Tam boy olarak kullandığım klavye Logitech G413 SE. Kesinlikle aldığıma pişman değilim hatta aldığım en iyi ekipmanlardan birisi olabilir. G413 SE kahverengi anahtar ile geliyor. Ancak klavye, çalışma alanım içerisinde fazlasıyla yer kaplıyordu. Ben de denemek amaçlı çok uygun fiyata mucai MKA610 aldım ve üstündeki sözde kırmızı Gateron anahtarları orijinal kahverengi Outemu anahtarlar ile değiştirdim. Kırmızı anahtarları zaten beğenmiyordum. Kahverengi anahtarla tam istediğim performansı elde ettim. Şu anda o çok beğendiğim G413 SE kadar iyi bir hissiyatı olan ve fazlasıyla kompakt bir klavyeye sahibim. G413'ü de kutusuna kaldırdım bu arada. Ne olur, ne olmaz.
Soruna gelecek olursak, aslında 1200 TL'ye çıkmana gerek kalmadan ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde 2 klavye var. HP olan model biraz daha uygun fiyatlı. Lenovo olan ise yazılım desteğine sahip, makro ataması yapabiliyorsun falan. Bu arada Lenovo klavye için RGB diyorlar ama Full RGB olduğunu sanmıyorum. Muhtemelen bölgesel aydınlatmaya sahiptir, her ikisi de. Hangisi ihtiyaçlarını karşılıyorsa onu alabilirsin. Tabii her ikisinin de fiyatını göz önünde bulundurursak çok kaliteli bir deneyim beklememek gerek.