Merhaba,
@176476 Hocam ben de sistemi Teknobiyotik'ten toplayacağım, Exhaust fanı dediğniiz gibi güçlü olan bir kasa önerebilir misiniz ?
Kasaları biraz inceledim ancak içerisinde kullanılan fanların marka model ve teknik detaylarını anlayamadım veya ulaşamadım. Ancak durumu size şöyle açıklayabilirim. Biz fan alırken 3 özelliğe çok dikkat etmeliyiz. Statik Basınç değeri, CFM değeri ve Gürültü Seviyesi. Gürültü seviyesini hepimiz biliyoruz zaten ancak bu CFM ve Statik Basınç nedir onlara değinelim.
Statik Basınç dediğimiz şey bir fanın radyatör gibi engelli yollardan hava geçirebilme veya hava akışını sağlayabilme kabiliyetidir. Kasamızın arkasında fanın önünde de radyatör benzeri delikli bir filtre veya ona benzer bir engel mutlaka bulunur bu sebeple Ekzoz yani çıkış fanlarımızın Statik Basınç değerinin yüksek olmasını isteriz.
CFM dediğimiz ise bir fanın birim zamanda sağladığı hava akışıyla ilgilidir, önü açık bir fanda hava akışı değeri bizim için en kritik değerdir ve giriş fanlarında biz bu değere dikkat ederiz. Kasa içerisinde hava ne kadar hızlı dolaşırsa fanlardan o kadar iyi performans alırız.
Çoğunlukla yanlış yapılan veya gereksiz yapılan şey zaten fan seçimlerimiz olur. Genelde müşteriler fanın tipine veya çalışan bir fana elini tutup "Oo İyi Üflüyor He" gibi yorumlar yapıp seçim yaparlar.
Size kasa olarak bir tavsiyede bulunamayacak olsam da fan olarak size bir örnek oluşturması adına. Statik Basınç değeri yüksek olan fanlar genellikle şöyle görünür.
Dikkat ederseniz fanların kanatları biraz daha kıvrık ve yay görünümlüdür bu sayede havayı tek bir noktada toplayıp yüksek bir basınçla dışarı atar.
Standart bir kasa fanı ya da giriş fanı ise şu şekilde görünür. Bu tip kanatlara sahip olan fanlar daha çok hava akışını ve hava dağıtımını sağlamaya yöneliktir ve exhaust fan olarak kullanıldıklarında verimli olmazlar.
Size bir model tavsiye edecek olursam da Corsair SP (Statik Pressure yani Statik Basınç) 120 serileri exhaust fan olarak geliştirilmiştir ve performansları da oldukça iyidir. İkinci bir tercih olarak ise Cooler Master MasterFan Pro 120 Air Pressure serisine bakabilirsiniz. Daha ucuz yollu ürünler arıyorsanız Statik Basınç ve Hava Akış değerlerini kontrol ederek size en uygun olanı bulabilirsiniz.
İyi günler dilerim.