8000 TL Bütçe ile Sistem Toplama

@Bilgisizci
Atılan bütün önerilerden alıntılar yaptığım (mesela Monitör & SSD sizin eseriniz sitemde ) ; aynı parçaları farklı farklı sitelerden alacağım şekilde şu sistemi alacağım;
Anakart : Gigabyte Z390 D 931TL
CPU : I5 9600KF 1594TL
GPU : Galax RTX 2060 SUPER 3155TL
Ram : Gskill F4-3000mhz 16GB(2x8) 589TL
Kasa : MSI Mag Forge 100R 490TL
PSU : GIGABYTE P650B 650w 80+Bronze 385TL
SSD : ADATA XPG PRO 363TL
HDD : Toshiba P300 1TB 314TL
Sıvı Soğutma : CoolerMaster ML240L 716TL
Toplamda 8500 gibi bir rakam çıkıyor.
Monitör olarak : Asus 144HZ IPS Panel 23.8''

Ancak dediğim gibi 1 hafta tüm parçaları takibe alacağım; atıyorum gigabyte z390D değil de; o an indirime girmiş MSI z390 Gaming alabilirim; ya da Galax rxt2060S değil de o an indirime Asus Rog modeli girer onu tercih edicem. Cpu&Kasa&hdd&ssd&sıvı soğutma konusunda fikrimin değişeceğini düşünmüyorum zaten F/P olarak (hadi CPU'yu saymayayım fp olarak bir tartışma daha başlasın istemiyorum, yoruldum gerçekten) en iyileri gibi duruyor. Ancak anakart&GPU bandında farklı modeller indirime girerse (min rtx 2060S ve min z390 chipset olarak) tercihimi onlardan yana kullanabilirim.

Son düzenleme:

Bence sıvı soğutmanın RGB'siz olanını alıp onun yerine 512 GB M.2 SSD'sini alabilirsin.
.

Ryzen5 3600 ileriye dönük bir işlemci. İ5 9600KF 6 iş parçacığına sahipken R5 3600 12 iş parçacığına sahip ki bu ilerde size çok büyük bir + sağlıcak. Ayrıca i5 9600KF alırsanız hem anakartta 50TL gibi bir miktar hemde extra almanız gereken bir soğutucu masrafı çıkıyor. Ryzen alırsanız stok soğutucuyu kullanabilirsiniz. Ryzen stok soğutucularına çok emek veriyor İntel'in aksine. Ayrıca 300TL işlemciden falan derken ortalama 500-600TL fazla para ödeyeceksiniz ve 6 iş parçacıklı bir işlemci alıcaksınız... Genede son karar size kalmış ama bu kadar kişi Ryzen5 3600 öneriyorsa ve siz bu forumda, bu konuyu öneri almak için açıyorsanız bize kulak vermenizi tavsite ederim.

@yigitrocks Edeceğim kar tam olarak 308 TL. 500-600 değil. 3600x 2700x vs gibi cpu'larda kullandığı fanı kullanmıyor 3600'de ryzen. Wraith Stealth kullanıyor ki bu fanın da yeterli olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla her halükarda ekstra fan alacağım bu arctic gibi kule tipi fan da olabilir, (büyük ihtimalle) sıvı soğutma da olabilir. Ancak Fan burada; benim sistemim içerisinde bana kesinlikle ekstra bütçe sağlamıyor. Belki Ryzen alıp stock fanla kullanacak arkadaşlar vardır, ben onlardan biri değilim. Dolayısıyla Ryzen sistemin bana bütçe anlamında tek karı : 308TL
Performans konusunda da dediğim gibi cpuuserbenchmark'a göre i5 9600kf %10 daha performanslı gözüküyor. Benim izlediğim onlarca oyun testinde de ufak farkla (oyunların bazıları amd de bazıları intelde çok daha performanslı çalıştığı için net bir şey söylemek zor) yine i5 9600kf önde.
Ryzen ile fazladan kazanacağım 6 thread'in de bana performans olarak geri dönüşü olacağına inanmak zor; keza oyunlarda yüksek performans için hala önemli olan asıl olay çekirdek hızı ve bu konuda da Intel önde.
Tekrar ve gerçekten son kez söylüyorum ;
1-) Ryzen 5 3600'ün i5 9600kf'den daha iyi olduğunu gösteren tek bir tane bile "verisel" kaynak bulamadım, siz bulduysanız benimle paylaşın lütfen.
2-) Ryzen daha performanslı olsa bile benim içsel huzurum 308TL'den kat ve kat daha değerli.

Dediğiniz gibi konuyu yardım almak amaçlı açtım; bilgisayardan ve ya sistem toplamadan bihaber bir insan değilim, keza 26 yaşındayım ve 12 yaşından beri hem kendime hem de çevreme bilgisayarları ben topluyorum. İş güç vs. derken son 2 senede piyasa konusunda çok outdated kalmıştım; sağolsun arkadaşlar yardımcı oldular ve aynı malzeme kalitesinde ben gtx 1660ti koymuşken şuan 2060S sığdı bütçeye. Yani söylenenlere kulak verdim; çok da faydası oldu. Ancak konu öyle bir yere geldi ki; Ryzen alan bilge Intel tercih eden saf gibi bir durum oluştu. Zamanında ben de böyle düşünüp AMD tercih ettim ve tabiri caizse illallah ettim.
Yani bu saatten sonra sizin yaptığınız; uyuşturucu kullanmamak benim için kutsal bir değer diyen bir muhasebeciye; LSD'nin yaratıcılığı arttırdığından dolayı tavsiye etmek oluyor. Ancak benim yaratıcılığa (12 thread) ihtiyacım yok, teşekkür ederim

Son düzenleme:
Zaten i5-9600KF'i bırakın i5-9400F bile Ryzen 5 3600'le kafa kafa giden bir işlemci, bende anlayamadım neden herkesin bu kadar ısrarcı olduğunu. AMD ısınıyor zihniyetinden kurtulması için diyorsanız arkadaş zaten farkında her şeyin. Önceden de kötü bir anısı olmuş. Yani burada ısrarla AMD önerilmesini anlayamadım gitti, Intel alanlara da keriz gözüyle bakılıyor nedense. Ben tüm sistem toplamak isteyenlere AMD sistem toplarım ve öneririm çünkü ileriye dönük. Intel'de her nesil değiştirişte anakart soketini de değiştiriyor diye önermem. Ancak 1600 AF işlemcisinin bile 3-4 senesi varken 9600KF, sistem tamamen bozulana kadar idare eder zaten güncel oyunları. Arkadaşın defalarca tekrarladığı gibi, fiyat farkı uçurum değil. İstediğini tercih edebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…