Merhaba, ben 20 yıldan fazladır bilgisayarcı ve AMD'ci birisi olduğumu belirtmek isterim yazımın başında.
Bu konfigürasyona ilgili derin bir analiz yazacağım sıkarsam kusura bakmayın.
Toplamayı düşündüğünüz sistemde mantık hataları var. 5600XT her ne kadar iyi bir kart olsa da oyunların geliştirici tarafına baktığımız zaman bundan 1 yıl sonra AMD'de Ray Tracing ve dlss benzeri teknolojileri adapte edip RDNA 2 mimarisini hem PC hem konsol tarafında tüketiciye sunduğu zaman bugün çok baba kart olan 5700 XT bile eski teknoloji olarak sınıflandırılacak. Bunu söylememin birkaç sebebi var. Umurunuzda olsun veya olmasın, Ray Tracing teknolojisi konsollarda geldiği zaman oyun dünyasının standardı haline gelecek. Insanlar bunu NVIDIA'nın pek tutulmamış physx desteğiyle karşılaştırıyor ama bu korkunç bir öngörüsüzlük olur. Çünkü NVIDIA bu sefer elindeki RTX donanımı kozunu çok büyük oynadı ve Unreal Engine, Unity gibi oyun motorlarına RTX ve dlss teknolojisini entegre etmek için anlaşmalara başladı. Bu da oyun geliştiricilerin pek efor sarfetmeden Ray Tracing ve dlss olanaklarını çok rahat şekilde oyunlarda sunacağına dalalet ediyor. Buradan yola çıkarak, ve dlss 2.0 sürümü ile NVIDIA kartların % 30 40 FPS kazanımını da hesaba katarsak, sizin bugün toplayacağınız makineye en azından bir NVIDIA RTX 2060 kartı koymanız gerektiği gün gibi gerçektir. Bugün 5600XT ile kıyasladığımızda az bir performans farkıyla önde olan 2060, dlss destekli oyunlar sayesinde 5700XT kartından dahi daha yüksek kare saniye hızlarına ulaşacaktır. Siz RTX yatırımı ile bir taşla onlarca kuş vuracaksınız. Ben bunları AMD'ci birisi olarak söylüyorum çünkü elimizdeki veriler gün gibi açık ve net. NVIDIA 15 milyon RTX kart satmış ve kullanıcı geri bildirimlerini alarak çoktan dlss 2.0 sürümüne ulaşmış durumda. AMD henüz RDNA 2 mimarisini geliştirip piyasaya sürecek satacak ve saha tecrübesi edinecek derken NVIDIA dlss 3.0ı belki piyasaya sürecek. Kısacası NVIDIA'nın bu kozu bizler için aslında pek iyi değil çünkü fiyatlarda indirim bekleyen oyuncular, yarışta çok öne geçen bir NVIDIA'da bekledikleri fiyatları göremeyecek.
Kaldı ki, monitör tercihiniz 144 Hz olsa, arada kalan para ile RTX 2060 kart alırsınız ve 5600XT kartın 165 FPS üretemeyerek ziyan edeceği monitör performansindansa, 2060 ile dlss destekli oyunlarda 144 FPS üreterek çok daha akıcı bir oyun deneyimi elde edebilirsiniz.
Ben konfigürasyonun grafik yönüne eğilmeyi tercih ettim diğer detaylar çok daha uzun bir yazı gerektiriyor. Ama M.2 SSD'lerin aşırı ısınan donanımlar oldugunu ve kapalı bir kasada az soğutma ile kullanmamanız gerektiğinin altını çizmek isterim. Oyuncu bilgisayarında SATA SSD ile M.2 NV me depolama arasındaki farkı hissetmek pek olanaklı değil. Bunların testlerini linus tech güzel yapmıştı YouTube üzerinde izlenebilir. Eğer özel bir amaç yoksa oyuncu bilgisayarında en düşük ısınma ve verimliliği sunan Samsung veya Crucial gibi bir SATA SSD tavsiye ederim. CPU soğutma da çok önemli fiyat performans olarak tek ya da çift fanlı bir Arctic Freezer 34 epsorts düşünebilirsiniz. Ryzen 5 3600 kendimde kullanıyorum, 1.21 Volt'ta sabit 4.1 GHz değerinde maksimum 60 derece ısı görüyorum Thermaltake ux 200 soğutucu ve Gigabyte X570 Aorus Elite anakartım üzerinde. Ekran kartı tercihimi de 2070 Super'den yana yaptım belirtmek isterim.
Kolay gelsin diyorum size.