9060 XT mi yoksa 6800 XT sistem mi toplanmalı?

Emirko

Decapat
Daha fazla  
Merhaba kafam çok karışık o yüzden sizlerden de tavsiye almak istedim. Öncelikle şu anki sistemim RX 6700 - Ryzen 5 5600 - 16 GB RAM - 1080p monitör - DDR5 bir sistem. Ekran kartımı yükseltmek istiyorum tabii haliyle burada 5600 işlemci bir müddet yetersiz kalıyor. Elimde şöyle bir imkan var şu an: Nakit olarak elimde 12.500 TL var ve alışverişlerde kullanabileceğim 6 bin TL bonus puanım var.

1. senaryo: Ryzen 5 5600'lü sisteme 9060XT 16 GB almak. (18 bin TL / 12.500 nakitim var demiştim yani kredi kartına 5 bin TL gibi masraf edeceğim.) Bonus ile 2K monitör almak (8 bin TL bu da bonus düşünce 2 bin TL'ye geliyor.) Ryzen 5 5600'lü sistem bana sıkıntı çıkarır, belli o yüzden bir an önce DDR5 geçmem gerekecek minimum 7500F işlemci ile. Elimde boşa çıkacak Ryzen 5 5600 işlemci, Gigabyte B550M DS3H rev 1.5 anakart - 16 GB skill Dual RAM ve BenQ 24.5" EX2510S monitör olacak. Bunların satışını rahatça yapabilir miyim sizce? Bunların satışı bana 7500F, AM5 çift M.2 anakart ve RAM 32 GB DDR5 6000MHz CL30 getirir mi?

2. senaryo: tam tersi bir senaryo 2. elden elimdeki 12.500 TL ile 6800 XT almak. 6 bin TL para puanım ile yine monitör almak ve monitörü 2 bin TL'ye getirmek. 9060XT'ye ekstra 5 bin TL yapacağımız masraftan çıktığımız için onun yerine 6 bin TL'ye 7500F çekmek ve elimdeki boşa çıkacak ürünleri satarak (Ryzen 5 5600 işlemci, Gigabyte B550M DS3H rev 1.5 anakart - 16 GB skill Dual RAM ve BenQ 24.5" EX2510S monitör) sadece AM5 anakart ve DDR5 RAM çekmek.

Hangi senaryo daha iyi olur sizce? Biliyorum kartları bir biriyle karşılaştırmak mantıksız. 9060XT güncel son sürüm bir kart tabii ki de her kullanıcı gibi biraz uzun ömürlü olsun, 2 seneye perte çıkmasın PC isterim.

Kısacası.
1. senaryo: 9060XT 16 GB - 2K monitör al geç. Ryzen 5 5600 ile çok sıkıntı yaşamazsın. Elindekileri de çok rahat satar, dediğin AM5 sisteme çok beklemeden geçersin.
2. senaryo: 6800 XT - 2K monitör al geç 9060 için vereceğin ekstra 5 bin TL'ni işlemci al elindekileri rahat satar ve AM5 anakart ve RAM bütçene çok rahat yeter.
3. Her şeyin karışık olduğu senaryo 😂 RX6700, 5 5600 işlemci, Gigabyte B550M, BenQ EX2510S monitör. Bunları satman kısa vadede hiç kolay değil, satsan bile DDR5'e yetmez. Ama 6800 XT ama 9060XT Ryzen 5 5600 ile darboğaz ve dropdan delirirsin, AM5 çekemezsin.

* Bütçe imkanı tamamen bu arkadaşlar. Ekstra kendim katabileceğim bir bütçe ayırma ya da borçlanma imkanım yok. Bu durum tamamen elimdeki 12.500 TL ve 6 bin TL bonus puan imkanı ile ortaya çıktı. *

Son düzenleyen: Moderatör:
6700´den 9060XT´ye veya 6800XT´ye geçmek çok mantıklı değil. RX 6700´den RX 7800XT´ye veya RTX 5070 seviyesine geçilirse verilen paranın hakkını alırsın. Kısaca bir şey değiştirmene gerek yok, 5600´de 6700 için rahat şekilde yeterli. Elinde ki parayı yükselt. 30-35K seviyesine çıkart sonra 6700´lü sistemi komple sat ve 50-60K´ya sıfır sistem al.

6700´den 9060xt´ye veya 6800xt´ye geçmek çok mantıklı değil. RX 6700´den RX 7800xt´ye veya RTX 5070 seviyesine geçilirse verilen paranın hakkını alırsın. Kısaca bir şey değiştirmene gerek yok, 5600´de 6700 için rahat şekilde yeterli. Elinde ki parayı yükselt. 30-35k seviyesine çıkart sonra 6700´lü sistemi komple sat ve 50-60k´ya sıfır sistem al.

Merhaba evet dediğiniz doğru aslında bir konu daha var neden ekran kartı için acele ediyorum RX 6700'lü bir sistem gayet yeterli. Ben sistemimi 2 yıl önce ilk topladığımda RX 6700'de bence son derece saçma bir şekilde Windows 11'de kırmızı beyaz çizgi atma problemleri yaşadım masaüstünde bile ancak ilginç bir şekilde Windows 10'da bu problemleri hiç yaşamadım kartım cayır cayır çalışıyor ve o günden beri Windows 10 kullanıyorum. Windows 11'deki problemim yazılımsal mıydı seneler sonra düzeldi mi bilemiyorum ancak kronik yazılımsal bir problem olsaydı da bu konu ile alakalı hiç açılmış bir konu, başlık vs görmedim. Kart bozuksa da neden Windows 11 de bozuk onu da anlayamıyorum. (sorun yaşadığımı görür görmez kartı iade veya değişim için geri göndermemek gibi bir hatada da bulundum ve artık garantisi yok) ilk defa bugün W11'de tekrar deneyimleyeceğim bakalım bahsettiğim problem olacak mı olursa o yüzden bu karttan daha çok çıkmak istiyorum olmazsa yoluma bununla bir süre daha devam ederim gibi geliyor. Peki bir problem yaşamazsam bahsettiğim 6 bin TL puanım geçici bir süreliğine var bu imkanımı yine de 2K monitör ile kullanmalı mıyım? RX 6700 ve Ryzen 5 5600'lü sistemde 2K da besler miyim sıkıntı yaşar mıyım uzun vadede de?

Merhaba evet dediğiniz doğru aslında bir konu daha var neden ekran kartı için acele ediyorum RX 6700'lü bir sistem gayet yeterli. Ben sistemimi 2 yıl önce ilk topladığımda RX 6700'de bence son derece saçma bir şekilde Windows 11'de kırmızı beyaz çizgi atma problemleri yaşadım masaüstünde bile ancak ilginç bir şekilde Windows 10'da bu problemleri hiç yaşamadım kartım cayır cayır çalışıyor ve o günden beri Windows 10 kullanıyorum (sorun yaşadığımı görür görmez kartı iade veya değişim için geri göndermemek gibi bir hatada da bulundum ve artık garantisi yok) ilk defa bugün W11'de tekrar deneyimleyeceğim bakalım bahsettiğim problem olacak mı olursa o yüzden bu karttan daha çok çıkmak istiyorum olmazsa yoluma bununla bir süre daha devam ederim gibi geliyor. Peki bir problem yaşamazsam bahsettiğim 6 bin TL puanım geçici bir süreliğine var bu imkanımı yine de 2K monitör ile kullanmalı mıyım? RX 6700 ve Ryzen 5 5600'lü sistemde 2K da besler miyim sıkıntı yaşar mıyım uzun vadede de?

Çözünürlük arttıkça ekran kartına yük daha çok biner. Yani 2K geçtiğiniz zaman işlemci daha çok rahatlayacak. Kısaca darboğaz olma ihtimali daha da azalmış olacak. 2K kullanmalı mıyım kısmı ise biraz karışık, RX 6700 2K için giriş seviyesi bir karttır. Yani 2K´da kullansanız bile FPS konusunda tam tatmin olmazsınız. Ancak eğer 6 bin tl´nizin bir süresi var ise 2K monitör alıp yeni sistem alana kadar bekletebilirsiniz. En azından 6 bin TL boşa gitmez. Ya da ekran kartı için harcayabilirsiniz, size kalmış.

Çözünürlük arttıkça ekran kartına yük daha çok biner. Yani 2K geçtiğiniz zaman işlemci daha çok rahatlayacak. Kısaca darboğaz olma ihtimali daha da azalmış olacak. 2K kullanmalı mıyım kısmı ise biraz karışık, RX 6700 2K için giriş seviyesi bir karttır. Yani 2K´da kullansanız bile FPS konusunda tam tatmin olmazsınız. Ancak eğer 6 bin tl´nizin bir süresi var ise 2K monitör alıp yeni sistem alana kadar bekletebilirsiniz. En azından 6 bin TL boşa gitmez. Ya da ekran kartı için harcayabilirsiniz, size kalmış.
Puanı monitör için harcamak daha mantıklı duruyor ancak burada da sizin dediğiniz nokta 9060xt veya 6800xt almak mantıksız evet 7800 xt alınabilir ancak burada da fiyat olarak 18 bin tl fsr 4 ve yapay zeka çekirdekleri ile 9060xt var diğer tarafta 21 bin tl gibi bir fiyata fsr 3 var daha fazla para verip daha az teknoloji almak var. Ekran kartına girilecekse tabii ki.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı