İşlemci:
Ben hala AMD ekran kartı almamakta kararlıyım ancak uzun süredir AMD işlemcileriyle sıkıntı yaşayanlara hiç rastlamadım. Yanlış bilmiyorsam sıkıntılar da BIOS güncellemeleriyle gideriliyormuş. Bu durum doğal olarak anakarttan anakarta değişiklik gösterecektir. Hala aklınızda AMD almak varsa, anakart konusunda bilgi sahibi olun derim, halihazırda sorun yaşatmayan, güncel BIOS kullanan anakartlardan birini tercih edin çünkü hala tüm anakartlar stabil olarak çalışmıyormuş.
Ekran kartı:
AMD ekran kartı konusuna gelecek olursak: gerzekler çıkıp, "AMD ekran kartı yazılımlarında hiç sorun yok, ben de sorunla karşılaşmıştım ama bu özellikleri kapatınca stabil çalıştırabildim." diyor. Kimse de çıkıp, "Be gerizekalı, AMD sana teknoloji / özellik sunmuş (Enhanced Sync, FreeSync, Anti-lag, vesaire. -hangisi yazılımsal olarak sıkıntılı bilmiyorum, belki de yazmadıklarımdan biridir-), sen bu özelliklerin yarısından fazlasını kapatıyorsun, ondan sonra yazılımlarının sorunsuz olduğunu savunuyorsun. Sen de diyorsun işte, o özellikler açıkken sen de sorunlarla karşılaşıyormuşsun. O kadar özelliği kapattıktan sonra tabii sorunla karşılaşmazsın." demiyor. Bu, iki adet AMD ekran kartı alıp Crossfire yapmak isteyen birine, "Crossfire özelliğini kullanma, sistemini tek ekran kartıyla yürüt, sorun yaşamayacaksın." demekle aynı şey. Sana bir şey sunuluyor ve sen onu yazılımsal sıkıntılardan kullanamıyorsun, sisemin stabil çalışması için kapatılması gerekiyor. Peki bu kişi crossfire yapmak istiyordu, ikinci ekran kartını boşuna mı aldı? (Crossfire sıkıntılı değildir, bunun üzerinden örnek verdim) Bu kişi ucuz ve aynı işlevi görüyor diye gitti GSync yerine FreeSync özellikli monitör aldı ve yırtılmalar olmadan ve gecikmeyi en aza indirerek oyunları deneyimlemek istedi; sen bu kişiye "FreeSync kapatırsan sorun kalmaz, stabil çalışır." deyip, aynı zamanda AMD yazılımlarının sıkıntısız çalıştığını iddia edemezsin. Farkında olmadan karşısındaki kişiye hem yazılımların sıkıntısız olduğunu iddia ediyor, hem de sıkıntılı yazılımları kapattırıyor ama anlamak istemiyorlar. (Tekrar yazıyorum çünkü bir gerzek daha türeyip, "FreeSync sıkıntılı değil ki!" yazabilir: Verdiğim teknoloji / özellik adları örnek. Şu an AMD ekran kartı kullanmadığım için son durumu tam olarak bilmiyorum ama hala bazı özelliklerin olması gerektiği gibi çalışmadığı aşikâr. Ya özelliklerin yazılımları, birlikte çalıştırıldığında çakışıyor, ya da direkt o özellik / teknolojinin yazılımı sıkıntılı.
Kısacası ekran kartında şahsen Nvidia öneriyorum ancak işlemcide durum şu an düşündüğün kadar vahim değil, ben senin yerinde olsam AMD işlemci düşünürüm. Hem fiyat, hem de performans olarak Intel'e göre fazlasıyla avantajlılar. Ekran kartları da Nvidia'ya göre daha avantajlı aynı fiyat bandında ve yine fiyat ve performans bakımından. Ama sana sunulan bazı özellikleri aktif bir şekilde kullanamayabilirsin, kullanmak istersen de bazı durumlarda yazılımsal olarak sıkıntılar yaşayabilirsin.