Teşekkür ederim. Umarım dediğiniz gibi sıkıntısız kullanabilirim.
MSI tomahawk x870 özeli için konuşuyorum. En büyük probleminiz RAM'ler de olabilir. Bilgisayar hiç POS ekranına gelmeyebilir, EXPO veya XMP açamayabilirsiniz. Açsanız veya açmasanı da arada bir hata verebilir.
Açıkçası M.2 slotları benim için hayati değer taşıyor. Ana SSD olarak satın aldığımı kullancağım onun haricinde iş için kullandığım 3 tane daha SSD var. Overclock konusuna gelince stok değerlerde kullanacağım işlemciyi. Umarım sıkıntısız olarak kullanabilirim.
SSD nin sata mı yoksa m.2 mi olduğunu belirtmemişsiniz. Hepsinin m.2 olduğunu varsayıyorum. Tomahawk'a 4 m2 ssd takarsanız anakarttan panele çıktığınız usb 4.0 portlarını iptal etmek zorundasınız.
M.2 PCIe gen 5 x4 slot hepimiz için en önemli sistem diski slotu. Bu slottan iki tane koymuş MSI çok güzel. Ancak ikisinede disk takınca USB 4 hızı yarıya düşüyor ya da iptal etmek zorundasınız. Ben bu noktada sorun yaşadım. Diğer gen 4.0 slotlarda x4 çalışmıyor.
b850 kartlarda dikkat ettim. Paylaşımsız 1 tane gen 5 x4 m2 slot koymuş bir de gen 4 x4 m2 slot koymuş. Şimdi gen 5x4 hızı yarıya düşüp x2 olduğunda gen4x4 ile farkı kalmıyor. Kritik problemler yaşamaktansa ve aynı hız olacak olduktan sonra bence slotların bağımsız olması d aha önemli.
Diğer m2 slotlar da var doğru 2 tane daha var ama birinin hızı gen 4x2 farkettiyseniz. diğer gen4 x4 olan da pci e3 slotla paylaşımlıyım diyor.
Kısaca alacağınız kartta bu özelliklere dikkat edin. Eğer m2 SSD diskiniz fazla ve bunların hepsi her an el altında olması gerekli değilse bunlara birer kutu alıp harici disk gibi kullanmanız yeri geldiğinde bunları daha hızlı kullanabilmenize de olanak sağlıyor.
Tavsiyem şu şekilde anakartta 2 tane paylaşımsız m.2 slotu şu şekilde olması :
PCI_E5 x4
PCI_E4 x4
Fazladan M2 varsa veya upgrade ile bir yüksek disklere geçilebiliyorsa bu disklerin toplamda 2 diske çekilmesi ve ya kutu alınarak harici kullanılması yönünde.
Diğer yandan RAM konusuna döneceğim. Lütfen alacağınız anakartın destek sayfasından RAM modelinizi arattırın. Yoksa temel frekansa düşebileceğinizi unutmayın. MSI tomahawk x870 listesine hiç güvenmeyin desteklemedikleri ramleri destek listesine yazmışlar. Aldık kullandık gördük, patladık 3 aydır lanet ettik.