A320M-H anakarta 2. SSD takılabilir mi?

boraoguzhann

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba. Bilgisyarımda 1 tane SSD var ve 240 GB yetmiyor. Bir SSD siparişi verdim.

Ama bunu takabilir miyim? Anakartım 2 tane SSD'yi destekliyor mu veya takmak için yeri var mı hiç bilmiyorum.

Takabilirsem de nasıl takacağım? Bilen varsa yardımcı olabilirse sevinirim.

Gigabyte A320M-H.

Merhaba. Bilgisyarımda 1 tane SSD var ve 240 GB yetmiyor. Bir SSD siparişi verdim.

Ama bunu takabilir miyim? Anakartım 2 tane SSD'yi destekliyor mu veya takmak için yeri var mı hiç bilmiyorum.

Gigabyte A320M-H.

Tabii'ki takabilirsiniz. Günümüzdeki çoğu anakartta en az 4 tane SATA portu oluyor genelde.

Gigabyte A320M-H.
Takabilirsiniz.

1677273267425.png

Kırmızı olarak işaretlediğim girişe güç kaynağından gelen SATA güç kablosunu takacaksınız.
Yeşil kısma ise SATA 3.0 hızını destekleyen bir kablo alıp anakartın sağ alt kısımlarındaki SATA girişlerinden herhangi birine takabilirsin.
Düzeltme: Tabii sırasına göre takman senin için daha faydalı olacaktır @OktaykinG'in dediği gibi karışık takarsan anakartın SSD'yi görmeme riski var.

Eki Görüntüle 1680990

Kırmızı olarak işaretlediğim girişe güç kaynağından gelen SATA güç kablosunu takacaksınız.
Yeşil kısma ise SATA 3.0 hızını destekleyen bir kablo alıp anakartın sağ alt kısımlarındaki SATA girişlerinden herhangi birine takabilirsin.

Herhangi olduğunu sanmıyorum SATA 1, SATA2,SATA3, SATA4 diye yazıyor ben bir ara SATA 1 yerine SATA 2'ye taktığımda çok saçma bir şekilde PC SSD'yi görmemişti.

Gigabyte A320M-H.

Takılır.

Anakartın alabildiği kadar SSD takabilirsin. Hiçbir aparat kullanmaksızın aynı anda 5 adet takılıp kullanılabilir. PCIe X1 dönüştürücüsü ile +2 adet, PCIe X16 dönüştürücüsü ile +4 adet (ekran kartı yoksa) olmak üzere ilaveten SSD bağlama şansın da var.

***Kırmızı olan M.2 SSD yuvasıdır ve NVMe protokolü destekler. Mevcut SSD burada değilse bu kısma SSD alarak Windows'u ve programları bu SSD'ye kurmanı tavsiye ederim. Takacağın SSD modeline göre 3500 MB/s varan hızlar görülür. İşlemci Ryzen ise NVMe sorunsuz çalışır. Ancak bazı Athlon ve A serisi işlemciler bunu desteklemez.
***Turuncu olanlar SATA portlarıdır ve SATA SSD veya HDD takılır. Ancak bu bağlantı için SATA kablosu tedarik etmek lazım. Anakartın kutusundan genelde bir veya iki adet çıkar. Yoksa ayrıca almak gerekir. ayrıca bu SSD türüne güç bağlantısı da gerekir. PSU çıkışından bu SSD'ye girecek uygun türden fişi SSD'ye doğru uzatarak takabilirsin.

Buraya kadar olanlar senin ihtiyacını karşılar. Delilik yapıp daha fazla SSD takmak isteyenler için ek bilgi olarak vereyim;
***Yeşil olanlara X1 M.2 dönüştürücüyü ayrıca satın alarak NVMe SSD takılır. Ancak bu anakarttaki X1 yuvaları PCIe 2.0 olduğu için hızları sanırım 500 MB/s altında kalır. Mantıksız tercih olur.
***Eğer harici ekran kartı yoksa yani APU kullanıyorsan X16 yuvasına da dönüştürücü takılabilir. Buraya uyan ve dört NVM SSD'ye izin veren dönüştürücüler var. PCIe 3.0 olduğu için 3500 MB/s değerine varan hız almak mümkündür.

Elinde mevcut olan SATA ise ve M.2 NVMe SSD almaya karar verirsen kırmızı işaretli yuvaya herhangi bir apart veya kablo kullanmadan takılabilir. Onun için özel yükseltme vidası ve montaj vidası anakart kutusundan çıkar. Montaj anlatımı için sayısız video var YouTube'da. İkinci SSD'yi SATA tercih edeceksen turuncu olan yerlerden birisinde hard disk takar gibi takacaksın. Yukarıda söyledim. Eğer kablon yoksa internetten ayrıca kablo alman lazım. Bulamazsan sana yardımcı oluruz. Senin verdiğin linkteki de böyle takılır.
7aef6d29_5.png

Anakartın alabildiği kadar SSD takabilirsin. Hiçbir aparat kullanmaksızın aynı anda 5 adet takılıp kullanılabilir. PCIe X1 dönüştürücüsü ile +2 adet, PCIe X16 dönüştürücüsü ile +4 adet (ekran kartı yoksa) olmak üzere ilaveten SSD bağlama şansın da var.

***Kırmızı olan M.2 SSD yuvasıdır ve NVMe protokolü destekler. Mevcut SSD burada değilse bu kısma SSD alarak Windows'u ve programları bu SSD'ye kurmanı tavsiye ederim. Takacağın SSD modeline göre 3500 MB/s varan hızlar görülür. İşlemci Ryzen ise NVMe sorunsuz çalışır. Ancak bazı Athlon ve A serisi işlemciler bunu desteklemez.
***Turuncu olanlar SATA portlarıdır ve SATA SSD veya HDD takılır. Ancak bu bağlantı için SATA kablosu tedarik etmek lazım. Anakartın kutusundan genelde bir veya iki adet çıkar. Yoksa ayrıca almak gerekir. ayrıca bu SSD türüne güç bağlantısı da gerekir. PSU çıkışından bu SSD'ye girecek uygun türden fişi SSD'ye doğru uzatarak takabilirsin.

Buraya kadar olanlar senin ihtiyacını karşılar. Delilik yapıp daha fazla SSD takmak isteyenler için ek bilgi olarak vereyim;
***Yeşil olanlara X1 M.2 dönüştürücüyü ayrıca satın alarak NVMe SSD takılır. Ancak bu anakarttaki X1 yuvaları PCIe 2.0 olduğu için hızları sanırım 500 MB/s altında kalır. Mantıksız tercih olur.
***Eğer harici ekran kartı yoksa yani APU kullanıyorsan X16 yuvasına da dönüştürücü takılabilir. Buraya uyan ve dört NVM SSD'ye izin veren dönüştürücüler var. PCIe 3.0 olduğu için 3500 MB/s değerine varan hız almak mümkündür.

Elinde mevcut olan SATA ise ve M.2 NVMe SSD almaya karar verirsen kırmızı işaretli yuvaya herhangi bir apart veya kablo kullanmadan takılabilir. Onun için özel yükseltme vidası ve montaj vidası anakart kutusundan çıkar. Montaj anlatımı için sayısız video var YouTube'da. İkinci SSD'yi SATA tercih edeceksen turuncu olan yerlerden birisinde hard disk takar gibi takacaksın. Yukarıda söyledim. Eğer kablon yoksa internetten ayrıca kablo alman lazım. Bulamazsan sana yardımcı oluruz. Senin verdiğin linkteki de böyle takılır.
Eki Görüntüle 1681014
teşekkürler çok peki doğru kabloyu nerden bulabilirim ?

teşekkürler çok peki doğru kabloyu nerden bulabilirim ?
Anakart kutusunda fazladan bir tane data kablosu yoksa alırsın. Örnek ürün linki veriyorum. Sadece fikir vermesi için bu linkleri verdim. Hangi marka veya hangi site olduğuna sen karar ver. Alfais markasına güvence veremem. Aldığım çoğu ürünü dandik mallardı ve sorun çıkardı.

Düz konnektör:
Bir ucu L şeklinde olan:

Hangi konnektör şekli işine geliyorsa ondan al. Ayrıca ürün sayfalarında genellikle 40cm, 50cm şeklinde uzunlukları da yazar. Bu kablo ile anakarttaki SATA portlarına bağlayarak veri bağlantısını sağlamış olursun.

Güç bağlantısını da güç kaynağından çekeceksin. Kasanın sol tarafında gözükmüyorsa sağ kapağını açarak ulaşırsın. Aşağıda işaretlediğim, dişi konnektörden birisini çekip SSD'ye doğru uzatmalısın. Çoğu PSU modelinde bunlardan 3-4 tane veya daha fazla bulunur. O konuda sıkıntı yaşayacağını sanmam.
STARTECH_SATAPOWEXT12_01.png

Her iki kablo da takıldığında artık kullanıma hazırdır. Genellikle hiçbir ayara gerek dahi kalmaz. Kasa içinde sabitlemek için çeşitli yollar var. 2.5" SSD/HDD sabitleme kızağı varsa kasanın kutusunda çıkan uygun vida ile sabitlenir. Eğer sadece 3.5" HDD sabitleme yuvası varsa bunu 2.5" şekline çeviren kızaklar da mevcuttur. Ancak ben gerek görmüyorum. SSD'ler hard disklere göre daha hafiftir ve sarsıntıya karşı toleranslıdır. Kasa içinde uygun zemine serbest bırakılabilir. Bir sıkıntı çıkmaz. Veyahut çift taraflı bant, plastik kelepçe gibi ucuz malzemelerle bir yere tutturabilirsin. Yani montaj için ayrıca masrafa gerek yok.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı