A4-H2O SFF Kasada i7 13700K ve RTX 3090 FE Sistem

Bu sistemi GTX970 ile uzun süre kullandıktan sonra 3090FE'ye geçtim.

İlk başta, ideal kurulumu bulmam çok fazla deneme yanılma süreci gerektirdi. Son olarak, tüm kabloları ve soğutucu borularını PSU'nun altından geçirdim. Bu sayede üstteki fanlara temiz hava çekebilmeleri için daha fazla alan kalmış oldu.

Ayrıca M.2 SSD'ler için iki adet 20mm Noctua fan kullandım. Özellikle anakartın arkasındaki 3. M.2 SSD, 3090FE'nin Flow Through fanından gelen sıcak havadan kötü etrkileniyordu. M.2 SSD'nin üstüne ince bakır soğutucu ve alt ızgaraya da 20mm Noctua fan taktım. Bu sayede sistem yük altındayken ısı birikmesini engelledim gibi. Birkaç derecelik bir fark yarattı, ancak özellikle uzun süreli kullanımda daha rahat olmasını sağladı

Daha verimli kurulumlar elbet vardır ama böyle bir ekran kartını bu tarz bir kasaya sığdırmak ilginç bir deneyimdi. Küçük bir sistem kullanmak istiyorsanız taviz vermeniz gerekebiliyor.

GPU için herhangi bir UV yapmadım. Ancak termal pad ve termal macunu değiştirdim. Sentetik testlerde GPU çekirdeği genellikle 65 - 66 derece civarında ve VRAM 90-95 derece civarıdna geziyor. Oyun performansı açısından termaller biraz daha iyi. Özellikle MSFS 2020'yi uzun süre oynadığımda bir sıkıntı hissetmedim.

İşlemci için 1.156V UV uyguladım. PCore 5.4Ghz, ECore 3.9GHz değerlerinde. Cinebench R23 testinde ise 200 Watt civarında güç tüketerek 30K puan alabiliyorum.

Tam sistem özellikleri:
  • i7 13700K (PCore 5.4Ghz, ECore 3.9GHz, 1.556V)
  • RTX 3090FE
  • A4-H2O
  • MSI MEG Z690i Unify
  • Kingston HyperX 32GB 5600 MHz RAM kiti @ 6000 MHz CL36
  • SF600 Platin
  • NZXT Kraken x53
  • 2 adet NF-A12x25
  • 2 adet NF-A4x20
  • 1TB 980Pro SSD
  • 2 adet 1 TB 970 Evo SSD

sffpc-2.jpg
sffpc-3.jpg
sffpc-4.jpg
sffpc-5.jpg
sffpc-6.jpg
sffpc-8.jpg
sffpc-9.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Soğutma konusunda ITX kasalar insanı resmen sınıyor. Donanımların kalitesi ve sıcaklığa dayanıklılığı avantaj olsa bile bir kaç derece daha serin çalışması için harcanan zaman gerçekten sabır işi. SF600'ün RTX 3090'la başa çıkması beni de mutlu etti. RTX 3080'i aldıktan sonra az kalsın SF600'ü değiştirecektim. Kablo düzeni yine başarılı. Belki RAM'ler bir tık fazla ısınacak ama yapacak bir şey yok. Yalnız FE RTX 3090 kasa ait bir parça gibi duruyor. Çok beğendim. Terra mini bekliyorum fakat istediğim fiyatta çıkmazsa bende A4 H20'ye yönelebilirim. 🙃

İlk başta, ideal kurulumu bulmam çok fazla deneme yanılma süreci gerektirdi. Son olarak, tüm kabloları ve soğutucu borularını PSU'nun altından geçirdim. Bu sayede üstteki fanlara temiz hava çekebilmeleri için daha fazla alan kalmış oldu.

Ayrıca M.2 SSD'ler için iki adet 20mm Noctua fan kullandım. Özellikle anakartın arkasındaki 3. M.2 SSD, 3090FE'nin Flow Through fanından gelen sıcak havadan kötü etrkileniyordu. M.2 SSD'nin üstüne ince bakır soğutucu ve alt ızgaraya da 20mm Noctua fan taktım. Bu sayede sistem yük altındayken ısı birikmesini engelledim gibi. Birkaç derecelik bir fark yarattı, ancak özellikle uzun süreli kullanımda daha rahat olmasını sağladı

Daha verimli kurulumlar elbet vardır ama böyle bir ekran kartını bu tarz bir kasaya sığdırmak ilginç bir deneyimdi. Küçük bir sistem kullanmak istiyorsanız taviz vermeniz gerekebiliyor.

GPU için herhangi bir UV yapmadım. Ancak termal pad ve termal macunu değiştirdim. Sentetik testlerde GPU çekirdeği genellikle 65 - 66 derece civarında ve VRAM 90-95 derece civarıdna geziyor. Oyun performansı açısından termaller biraz daha iyi. Özellikle MSFS 2020'yi uzun süre oynadığımda bir sıkıntı hissetmedim.

İşlemci için 1.156V UV uyguladım. PCore 5.4Ghz, ECore 3.9GHz değerlerinde. Cinebench R23 testinde ise 200 Watt civarında güç tüketerek 30K puan alabiliyorum.

Tam sistem özellikleri:
  • i7 13700K (PCore 5.4Ghz, ECore 3.9GHz, 1.556V)
  • RTX 3090FE
  • A4-H2O
  • MSI MEG Z690i Unify
  • Kingston HyperX 32GB 5600 MHz RAM kiti @ 6000 MHz CL36
  • SF600 Platin
  • NZXT Kraken x53
  • 2 adet NF-A12x25
  • 2 adet NF-A4x20
  • 1TB 980Pro SSD
  • 2 adet 1 TB 970 Evo SSD

Eki Görüntüle 1896751Eki Görüntüle 1896752Eki Görüntüle 1896753Eki Görüntüle 1896754Eki Görüntüle 1896755Eki Görüntüle 1896756Eki Görüntüle 1896757

Neden bu kadar güzel duruyor bu? Alıp duvar kağıdı yapmalık çok hoş.

Tam bu incelemeyi yazdığınız gün bisikletten düşüp kolumu kırmıştım, o yüzden incelemeyi göz ucuyla görsem de okuyup yorum yapamadım. Telefonu da sırf sol elle kullanınca bir şeyler yazması çile oluyor 😅

Elinize sağlık 3090 kasaya çok yakıştı bence, sizi uzun yıllar da idare edecek bir GPU. Değerler de gayet tatmin edici, sonuçta ITX gerçekten de taviz vermeyi gerektiriyor. Fakat 1,5 yıl önce yükte 50 derecede çalışan işlemcim artık yükte 78 derecede çalışıyor diye 5-6 kat büyük hacimli bir kasa kurmak bana akıl karı gelmiyor, öyle de böyle de işlemci aynı performansı gösteriyor çünkü.

Küçük fanlar da çok pratik ve kullanışlı olmuş bence. Amazon'da Noctua zam yapmadan önce ömürlük yatırımımı yapmıştım ama keşke bu fanlardan da 2 tane alıp kenara koysaydım diyorum.

@MisafirTerliği34 Terra planı bende de var ama Distribütör hala TR'ye getirmedi kasayı. Belki bu kurlarla gelmesi de yalan olur.

Tam bu incelemeyi yazdığınız gün bisikletten düşüp kolumu kırmıştım, o yüzden incelemeyi göz ucuyla görsem de okuyup yorum yapamadım. Telefonu da sırf sol elle kullanınca bir şeyler yazması çile oluyor 😅

Çok geçmiş olsun, sağlığınıza en kısa sürede ulaşırsınız umarım.

Elinize sağlık 3090 kasaya çok yakıştı bence, sizi uzun yıllar da idare edecek bir GPU. Değerler de gayet tatmin edici, sonuçta ITX gerçekten de taviz vermeyi gerektiriyor.

Aslında planda 3090 yoktu ancak ekran kartı piyasasındaki dalgalanmalar sağ olsun, uyguna bulunca değerlendirdim. Normalde kafamda RTX4070 vardı ancak fiyatların bir türlü inmemesi, düşük VRAM boyutu derken vazgeçtim. FE kartlarda Nvidia kaliteli termal pad ve macun kullanmadığından sorun oluyor ama ben kaliteli olanlarla değiştirince gayet serin çalışmaya başladı kart.

Fakat 1,5 yıl önce yükte 50 derecede çalışan işlemcim artık yükte 78 derecede çalışıyor diye 5-6 kat büyük hacimli bir kasa kurmak bana akıl karı gelmiyor, öyle de böyle de işlemci aynı performansı gösteriyor çünkü.

O düşünce özellikle ekran kartını ilk takınca bir gidip geldi ama biraz kullandıktan sonra hiç şüphe kalmadı diyebilirim. Dediğiniz gibi ATX kaslar daha havadar olsalar da SFF kasalara göre çok fazla yer kaplıyorlar. İnsan küçük kasaya alıştıktan sonra masasında büyük ve yer kaplayan metal yığını istemiyor.

Küçük fanlar da çok pratik ve kullanışlı olmuş bence. Amazon'da Noctua zam yapmadan önce ömürlük yatırımımı yapmıştım ama keşke bu fanlardan da 2 tane alıp kenara koysaydım diyorum.

Birkaç tane daha fan almadığıma pişmanım desem yalan olur. Noctua fanların fiyatları Amazon'da uzun süre uygun fiyatta kalmıştı, son zamma kadar.

Elinize sağlık 3090 kasaya çok yakıştı bence, sizi uzun yıllar da idare edecek bir GPU. Değerler de gayet tatmin edici, sonuçta ITX gerçekten de taviz vermeyi gerektiriyor. Fakat 1,5 yıl önce yükte 50 derecede çalışan işlemcim artık yükte 78 derecede çalışıyor diye 5-6 kat büyük hacimli bir kasa kurmak bana akıl karı gelmiyor, öyle de böyle de işlemci aynı performansı gösteriyor çünkü.

Terra planı bende de var ama Distribütör hala TR'ye getirmedi kasayı. Belki bu kurlarla gelmesi de yalan olur.

Nedense o kasaya ısınamadım ben. :D FormD T1 biraz daha hoşuma gidiyor özellikle sadeliği ve Titanyum rengi ile.

Çok geçmiş olsun, sağlığınıza en kısa sürede ulaşırsınız umarım.

Aslında planda 3090 yoktu ancak ekran kartı piyasasındaki dalgalanmalar sağ olsun, uyguna bulunca değerlendirdim. Normalde kafamda RTX4070 vardı ancak fiyatların bir türlü inmemesi, düşük VRAM boyutu derken vazgeçtim. FE kartlarda Nvidia kaliteli termal pad ve macun kullanmadığından sorun oluyor ama ben kaliteli olanlarla değiştirince gayet serin çalışmaya başladı kart.

O düşünce özellikle ekran kartını ilk takınca bir gidip geldi ama biraz kullandıktan sonra hiç şüphe kalmadı diyebilirim. Dediğiniz gibi ATX kaslar daha havadar olsalar da SFF kasalara göre çok fazla yer kaplıyorlar. İnsan küçük kasaya alıştıktan sonra masasında büyük ve yer kaplayan metal yığını istemiyor.

Birkaç tane daha fan almadığıma pişmanım desem yalan olur. Noctua fanların fiyatları Amazon'da uzun süre uygun fiyatta kalmıştı, son zamma kadar.

Nedense o kasaya ısınamadım ben. :D FormD T1 biraz daha hoşuma gidiyor özellikle sadeliği ve Titanyum rengi ile.

Çok sağolun hocam 😊

Ben Jade rengi olanını çok beğendim, gerçi sıcaklıklar daha da yükselecek ama hala bir miktar tölerans aralığım var.

FormD T1’i de yazmıştım ama sonra sildim, siz yazmışsınız 😀 Ortadaki ayar mekanizmasının öncüsü de T1, Fractal T1’den almış o tasarımı. Bence de çok güzel ve sade bir kasa, gövde kalitesi çok üst düzeyde, Titanyumu da ayrı bir güzel. Ayrıca 240mm AIO da destekliyor. 10 ay kadar önce V1 modelini 3500’e satan vardı, birçok kişiye tavsiye ettim kimse almadı, sonradan satıldı herhalde ama ben kendim almadığıma da pişman oldum.

Bu arada benim de ekran kartını satasım var. Renginden ve ROG olmasından ötürü piyasası hala yüksek bir kart, satıp ufak bir eklemeyle 3090 FE modeline geçebilirim diye düşünüyorum. Aslında 3080 Ti FE modeline geçsem boyut olarak elim daha bir rahatlayacak ama performans ve VRAM yönünden pek fark olmayacak.

Ayrıca M.2 SSD'ler için iki adet 20mm Noctua fan kullandım. Özellikle anakartın arkasındaki 3. M.2 SSD, 3090FE'nin Flow through fanından gelen sıcak havadan kötü etrkileniyordu. M.2 SSD'nin üstüne ince bakır soğutucu ve alt ızgaraya da 20mm Noctua fan taktım. Bu sayede sistem yük altındayken ısı birikmesini engelledim gibi. Birkaç derecelik bir fark yarattı, ancak özellikle uzun süreli kullanımda daha rahat olmasını sağladı.

İşlemci için 1.156v UV uyguladım. Pcore 5.4GHz, ecore 3.9GHz değerlerinde. Cinebench R23 testinde ise 200 watt civarında güç tüketerek 30k puan alabiliyorum.

Tam sistem özellikleri:
  • i7 13700K (pcore 5.4GHz, ecore 3.9GHz, 1.556v)
  • RTX 3090FE.
  • A4-H2o
  • MSI MEG Z690i unify.
  • Kingston HyperX 32 GB 5600 MHz RAM kiti @ 6000 MHz CL36.
  • SF600 platin.
  • NZXT Kraken X53.
  • 2 adet NF-A12x25
  • 2 adet NF-A4x20
  • 1TB 980Pro SSD.
  • 2 adet 1 TB 970 EVO SSD.

Eki Görüntüle 1896751Eki Görüntüle 1896752Eki Görüntüle 1896753Eki Görüntüle 1896754Eki Görüntüle 1896755Eki Görüntüle 1896756Eki Görüntüle 1896757

Hayırlı uğurlu olsun hocam,

Bende Haziran'da NR200p içine toplamıştım kasayı üzerine bir de 240'lık sıvı soğutucu taktım kasa insafsızca ısı üretiyor.

Özellikle RAM ve SSD ısılarını düşürebilmek için 40 takla attırıyorum kasa içerisinde.
En son keşfettiğim olay ekran kartının kasanın diğer kapağından dışarı ısı yaydığı oldu.

Buna çözüm olarak diğer kapağa dışarıdan 120'lik fan bağladım. Buna rağmen yine istediğim ısılara düşüremedim.

Sanırım bir sonraki modifiyem 3D printerdan hava kanalları üretim fanların yönlerini değiştireceğim.

Kasayı topladıktan 1-2 ay sonra aynı @deMarc 'ın dediği gibi ufak bir pişmanlık hissettim acaba hata mıydı ATX kasaya gerimi dönsem diye düşündüm. Ancak eski kasam o kadar büyüktü ki şu anda kazandığım alanın verdiği konforun daha değerli olduğunu düşünüp vazgeçtim.

kasa2.jpg

kasa1.jpg

Eski kasam ile yenisi arasındaki fark beni benden alıyor.
kasa3.jpg

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı