A4-H2O ve i7 13700K Mini-ITX SFF Sistem Sıcaklık Testleri

Uzun süre 6700K tabanlı bir sistem kullandıktan sonra daha yeni, minimal istik ancak performanstan ödün vermeyen bir sisteme geçmeye karar verdim. Araştırmalarım ve benzer sistemleri incelemelerim sonucunda da böyle bir sistem ortaya çıkartmış oldum.

Sistem özellikleri:
  • i7 13700K
  • MSI MEGZ690i Unify
  • Kingstone 32GB 5600 MHz CL40 RAM
  • NZXT Kraken Z53 AIO (With Corsair ML120 Pro's)
  • Corsair SF600 Platinium PSU
  • Samsung 970 EVO 500GB & 250GB
  • MSI GTX970 Gaming
Sistem Görselleri

Sistemi montajlayıp Windows kurar kurmaz CinebenchR3 testi yaptım. Sonuçlar böyle çıktı:

Sonrasında BIOS'dan LP1 ve LP2 limitini 200 Watt olarak değiştirdim. Basitçe işlemciye 200 Watt sınırı koymuş oldum.

Akabinde limiti 150'ye indirip testlere başladım:

Sonrasında LP limitlerini kaldırıp, elle UV denemesi yaptım. Lite ve LLC'yi 5'e çektim, P Core Max ratio ayarını 51 ve E Core'u da 36 ile sınırladım. Sonuçlar bu şekilde çıktı:

Sonrasında 30 dakika CinebenchR23 testini yaptım. Sıcaklıklar bu şekilde çıktı:

Sistem performansını iyi bir yerde dengelemiş oldum. İşlemciyi bundan biraz daha sıcak çalıştırıp, fanları da Noctua fanlarla değiştirisem daha yüksek performans da elde edebilir gibi ancak şu an bu seviyeler ideal. Fanlar maksimum 1600 RPM civarında çalışıyor. Noctua'nın 120mm fanlarıyla daha yüksek devirde daha düşük gürültüyle daha iyi bir performans almak mümkün.

Pompadan ise oldukça memnunum, sessiz çalışıyor. Asetek'in Gen 7 pompaları Mini-ITX sistemler için olmazsa olmaz.

Anakartta M.2 SSD'ler ile bir ısınma sorunu yaşıyordum. Sonrasında bu sorunun, öndeki iki M.2 portunun üst üste olması ve ortada kalan M.2'nin, chipset ile heatsinki paylaşmasından kaynaklandığını fark ettim.

Ortadaki M.2'yi de arkaya alınca daha düzgün sıcaklıklar elde ettim.

Özetle minimal ama performanslı bir sistem oldu.

Süreç boyunca destek gösteren @deMarc @MisafirTerliği34 @Mithat Berhan a teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca @Recep Baltaş ve @Ali Güngör e de BIOS konusundaki yardımları için teşekkür ederim.

Hayırlı olsun, güzel gözüküyor. Şu tarz bir sistem eminim bir pek çok kişinin koca koca kasalardan daha çok hayal ettiği bir sistemdir ancak Mini ITX anakartların ve Mini ITX kasaların gereksiz pahalı olmasından ötürü insanlar çabucak vazgeçiyor.

Bu arada RAM overclock da yapmanızı beklerim, o anakart öylesine alınmamıştır diye düşünüyorum

Teşekkürler. Evet ITX anakartlar pahalı ve özellikle 1 2 senedir üreticiler fazla seçenek de çıkartmıyor. AM4 anakart da yok mesela. Belki bulabilseydim birkaç ay önce 5600X - 5800X'li bir şey alacaktım. Kasalar zaten hem fiyat olarak uçmuş durumda hem de böyle kasalar ülkemizde yok. Ben de ikinci el bulamasaydım büyük ihtimal elimdeki kasayla devam edecektim.

Bu arada RAM overclock da yapmanızı beklerim, o anakart öylesine alınmamıştır diye düşünüyorum

Planlarım arasında var bu da. En azından gecikmeyi düşürebilsem kârdır.

Ben de teşekkür ederim hocam, kasanın farklı donanımlarla uyumluluğu konusunda birinci ağızdan bilgilendirdiniz. İnceleme zaten çok detaylı, hatta sizin test sonuçlarında AIDA64 bellek gecikme sonuçlarını gördüm, sonra ben de yakın zamanda RAM OC yaptığım için merak edip ben de baktım. Mini ITX sistemler zaten bellek frekansı arttırmaya çok uygun oluyormuş, sizin anakart buna da çok elverişli. Oradan da bir kazanım olursa belki power limit ile biraz feragat edilen performansı geri kazanmak mümkün olabilir.

Mini ITX sistemler zaten bellek frekansı arttırmaya çok uygun oluyormuş, sizin anakart buna da çok elverişli.
Evet. Çünkü hem 2 adet RAM slotu olduğundan boşta RAM slotu olmadığı için parazitlenme yapıp RAM OC performansını etkilemiyor, hem de RAM slotları işlemciye daha yakın olduğu için iletişim daha iyi sağlanıyor. Bu da OC potansiyeline olumlu yansıyor. Unify serisi de overclock alanında öne çıkan bir seri olduğu için ekstra ekstra daha iyi oluyor.

Cinebench + FurMark 30 dakikalık testin sonucu böyle:

RAM'lere hızaşırtma yapma kesinlikle aklımda var. Sistemi biraz kullanıp her şeyi rayına oturttuktan sonra RAM'lerle de ilgileneceğim. 5800 - 6000 civarı değerleri görebilirsem 4K video render ya da 3D render alırken oldukça işime yarayacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…