ABD ambargosundan sonra ve önce Huawei

AMBARGO HAKKINDA GENEL BİLGİ
1726590320418.png

Öncelikle Huawei'in ABD tarafından neden ambargo uygulandığına değinelim. Huawei tahmin edilenin aksine sadece akıllı telefon pazarı yüzünden değil telefon pazarında Huawei'in Apple gibi Amerikan üreticiler için büyük tehdit oluşturacak potansiyele sahip olmasının yanında çoğunlukla 5G teknolojisindeki yenilikleri ve telekomünasyon pazarındaki dominasyonu yüzünden ambargo yedi. ABD hükümeti Huawei cihazlarının verileri Çin hükümetine sızdırdığı ve sabotaj amaçlı kullandığını iddia edip ABD üzerinde Huawei ürünlerinin satışlarını yasakladı ve Huawei'in ABD üzerinden parça ve teknoloji tedariğini durdurdu. Bu Huawei'in ambargo sonrasında çıkaracağı ürünlerin hiçbirinde hiçbir ABD kökenli parça kullnamayacğı anlamına geliyordu. Huawei bunun yüzünden on binlerce chipseti yeniden tasarladı, yeni cihazlarına bunları optimize etti ve bunların kullanıldığı cihazların çıkış tarihinde en ufak bir gecikme yaşanmadı. Üstelik P40 serisi gibi ambargodan hemen sonra çıkarılan cihazlar fazlasıyla sorunsuz çalışıyor ve oldukça güçlü cihazlardı.
Peki ABD'nin uyguladığı yaptırımlar neyi etkiledi? Bunları ABD pazarındaki etkileri ve global azardaki etkileri olarak iki bölümde inceleyelim:

ABD PAZARINDA AMBARGO
ABD'nin bu hamlesi telefon pazarında yalnızca Apple'a kendi pazarında bir rahatlama ve avantaj sağladı. ABD daha çok Huawei'in elinden kendi pazarını almaya çalıştığı ve desteklediği şirketler arasında Huawei'in ABD telekominasyon pazarında ve 5G yeniliklerindeki ağır dominasyonunu sonlandırmak için destek sağladığı şirketler arasında Cisco, Juniper Networks, Ericsson ve Nokia yer alıyor. İşlemci konunda Huawei'in Kirin adı altında kendi işlemcilerini çıkarması ve başarılı olması karşısında ise Qualcomm ABD desteği alan şirketler arasında.
Huawei'in ambargo öncesinde de Ar-Ge çalışmalarına anormal derecede yoğunluk vermesi ve GMS yerinde kendi çıkarıp geliştirdikleri HMS'i temel almaya başlamaları gibi tedarik konusunda daha bağımsız olma çabaları Huawe'in daha önceden ambargoyu ön gördüğünün bir göstergesidir.

GLOBAL PAZARDA AMBARGO
Huawei global telefon pazarında ambargodan önce Apple ve Samsung ile anılan şu andan farklı olarak iki değil üç büyük telefon üreticisinden birisiydi. ABD'de olduğu gibi telekomünasyon konusunda öncü şirketlerden biriydi. Ambargo sonrasında da Huawei'in pazarda liderliğini kaybetmediği tek pazar olan Çin pazarı sayesinde P40 serisinin çıkışı, HMS ekosistemine alışılması sağlanmıştır. Tabii ki Huawei'in ABD tarafından parça tedarik edemiyor oluşu şirketin gelişimini önemli ölçüde durdurmuştur fakat Huawei ambargo öncesinde önemli pazar payına sahip olduğu kulvarlardan hiçbirinden çekilmedi. Halen yaptırımlardan önceki pazar payına ulaşmamış ve üç büyük telefon üreticisinden biri olarak anılmasa da böyle bir zorluğun üstesinden gelmesi kesinlikle inanılmaz bir başarı olarak nitelendirilebilir. Yani Huawei "B planı" için bütçe oluşturmak yerine bütçe ile "B planı" oluşturan bir şirket...

Vallahi bildiğimi söyleyeceğim. Çevremdeki herkesin telefonunu inceledim. Benim yok hâlâ. Sadece bir MEB'in verdiği tablet var. Samsung oda hiç beğenmedim. Ha giriş seviyesi ve çok kasıyor. Bunun dışında amcamda S23 Ultra vardı. Sırf ayı netliyor diye beğeneceğim değil. iPhone abimde dayı da kuzenimde var. O ekosisteme girmem. Yani çok kısıtlayıcı. Bana kaldı bir Huawei bir Honor. İkisinin parça fabrikaları aynı sadece biri Android ve Google kullanıyor(Honor). Huawei ise kullanmıyor. Bir de 3. parti uygulamalar çok şarj tüketimine neden oluyor(Google). Yani Huawei şu anda babamda var 2017'li Mate 10 Pro giriş ve orta seviye ile rahatlıkla savaşır. Yani uzun sözün kısası Huawei benim için ayrıdır. İlk telefon alışımda Huawei alacağım. @Meriç Çeliktekin kesinlikle katılıyorum hocam.

Vallahi bildiğimi söyleyeceğim. Çevremdeki herkesin telefonunu inceledim. Benim yok hâlâ. Sadece bir MEB'in verdiği tablet var. Samsung oda hiç beğenmedim. Ha giriş seviyesi ve çok kasıyor. Bunun dışında amcamda S23 Ultra vardı. Sırf ayı netliyor diye beğeneceğim değil. iPhone abimde dayı da kuzenimde var. O ekosisteme girmem. Yani çok kısıtlayıcı. Bana kaldı bir Huawei bir Honor. İkisinin parça fabrikaları aynı sadece biri Android ve Google kullanıyor(Honor). Huawei ise kullanmıyor. Bir de 3. parti uygulamalar çok şarj tüketimine neden oluyor(Google). Yani Huawei şu anda babamda var 2017'li Mate 10 Pro giriş ve orta seviye ile rahatlıkla savaşır. Yani uzun sözün kısası Huawei benim için ayrıdır. İlk telefon alışımda Huawei alacağım. @Meriç Çeliktekin kesinlikle katılıyorum hocam.
Katılmanıza sevindim. Cihaz seçimi gibi konularda danışmak isterseniz buradayım.

@Meriç Çeliktekin tablet olarak Lenovo iyi mi? Legion Y700 modelini alacağım. Telefon içinde P40Pro Huawei alacağım. Laptop için bana bir Huawei model sunar mısın? 30k bandında.

Linkteki tablet belirttiğiniz fiyat bandına oldukça uygun bir tablet. Daha fazla yardım almak ve telefon konusunda öneri almak için mail yolu ile devam edebiliriz dilerseniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı