ABD mi? Türkiye mi ?

Oraya sadece pompacı olmak için gitmiyorsun. Geleceğini güven altına almak, insani haklarına daha kolay bir şekilde ulaşabilmek, ekonomi anlamında daha rahat olmak, yeni kültürler ve deneyimler kazanmak için gidiyorsun. Amerikanlar (beyaz, native, siyahi hepsinden bahsediyorum) kadar tembel insanlar görmedim. Türkiye'den gelmiş birisinin ABD'de çalışma konusunda sorun yaşayacağını hiçbir şekilde düşünmüyorum. En kötü iki işte çalışıp cebine aylık $3000 koyabilirsiniz. Amerikanlar bunu yapmayı bırakın bunu düşünmüyorlar bile. Bu yüzden 200-300 dolar için birbirlerini vuran insanlar da görebiliyorsun. Üçüncü dünya ülkesi olmaya doğru adım adım ilerlediğimiz bu günlerde ABD'ye çalışmak için gittiğinde ortalama Amerikan'ın neredeyse üç katını çalışıp onlarla kendini karşılaştırdığında anlıyorsun ne demek istediğimi. Tembellerin ülkesinde çalışkan gibi hissediyorsun, bu yüzden sosyal medyadaki Türkler ABD'ye gittiklerinde sürekli ne kadar kazandıklarından bahsediyorlar. Türkiye'deki çalışma ortamları ve sertliğinden daha hafif ve daha kazançlı bir ortama girdiğinde inanılmaz zevk alıyorsun çalışmaktan. Demek istediğim bir doktor sosyal statü için bu ülkede kalarak hem kendi geleceğini hem de ailenin geleceğini riske atmış olur. Gerçekler maalesef böyle.


Demek istediğini anladım ancak maalesef bütün prosedürlere Türkiye'den örnek veriyoruz. Türkiye'de ev almak zor, ABD'de de zor. Ancak ABD'de kredi skoru oluşturarak bankanın sana olan güvencini arttırıp mortgage sağlayarak ev alıp o mortgage'ın parasını evi kiraya vererek karşıladığında hem evin kendi kendini ödüyor, hem de 5-10 sene içerisinde kendi evin olmuş oluyor. Karışık ancak işe yarayan, sonunda neredeyse kendi kendini ödemiş bir evin bulunmakta. Tabii diğer yorumlarımda da bahsettiğim gibi, tutarlı bir finansal bilgi ile yapılabilir bu.

Aynı zamanda sağlık hakkında konuşmam gerekirse kolluk kuvvetleri veya orduya katıldığında kontratında sana hem bonus, hem sağlık sigortası, hem de ücretsiz kolej fırsatı sunuyorlar. Bu yüzden 18 yaşına girmiş insanların çoğu yaşama atılmadan önce Navy gibi eğitimi diğer branşlara nazaran daha hafif olan (Bir bacağını kaybeden Air Force gazisine bunu söylediğimde suratıma küfretmişti, o yüzden eklemedim) branşlara girerek bu fırsatlardan faydalanıyorlarr. Berbat bir sistem, ABD'nin en kötü olduğu noktalardan birisi diyebilirim.
Bence gidecekse green card olması ki kısmen diğer insanlarla aynı hakka sahip olsun, bunun çalışma izni verildiğinde sadece bir iş için mi veriliyor yoksa her iş için mi ?
 
Bence gidecekse green card olması ki kısmen diğer insanlarla aynı hakka sahip olsun, bunun çalışma izni verildiğinde sadece bir iş için mi veriliyor yoksa her iş için mi ?
Green Card'ı olan ve olmayan iki kişinin arasındaki fark GC sahibi kişinin kolluk kuvvetleri ve ordu gibi makamlarda işe girebilmesi. Burada önemli olan şey SSN sahibi olması. Vizesi olmayan ancak SSN'si olan ve Greencard'ı olan iki kişinin bir işte alacağı maaş aynı. SSN sayesinde işletmeler vergi düzenlemelerini yapabilmekte. Sınırdan kaçak giren kişilerin aldığı maaşın çok daha düşük olmasının sebebi onların ABD sistemlerinde hiçbir kayıtları bulunmaması. Vizen varken SSN aldın diyelim, vizen bittikten sonra SSN kullanarak vergilendirme dahilinde olarak çalışabiliyorsun ve seni ICE'a birisi ihbar etmediği sürece iyi durumdasın diyebiliriz. SSN sahibi olup vizesiz çalışırken evlenirsen devlet senin o süreç içerisinde vizesiz çalışmanı umursamıyor. Bunun sayesinde devlet kurumlarında çalışma fırsatın olabiliyor, ancak SSN yoksa USCIS seni incelerken bunun içine kadar giriyor. Çalışma iznini eğer çalışacağın şirket aracılığıyla çıkartıp o şirkette special occupation vizesiyle çalışırken ayrılırsan vizenin geçerliliği için aynı meslekte çalışman gerekiyor diye biliyorum. Yanlış hatırlıyor olabilirim, bunları vizesiz çalışırken araştırıyordum. Nişanlım ABD vatandaşı olduğundan onun doğduğu yere taşındığımız zaman USCIS'in bana çok sorun çıkarmayacağını umuyorum.
 
(Bu konuya verdiğiniz her cevap öneri tavsiye benim için çok önemlidir şimdiden teşekkürler. Konuyu belki biraz erken açıyorum ancak geçen her zaman benim için çok önemli)
Merhaba ben şu anda 16 yaşındayım ocak 2024'te 17 oluyorum. 12 sınıfım bu sene son liseyi bitiyorum. Liseyi turizm okudum ve gerçekten iyi bir yanını görmedim 10 ve 11 sınıfta Antalya'da 5 yıldızlı otelde 6 ay olmak üzere toplam 1 yıl boyunca otelde yaptım. Hiçbir iyi yanını görmediğim için liseyi bitirip tamamen turizm kariyerimi kesin bir şekilde bitireceğim. Peki liseyi bitirdikten sonra ne yapacağım? Üniversiteye gitmeyide düşünmüyorum. Normalde hayalim model veya mankenlik ancak bunun bir meslek olabileceğini düşünmüyorum.
Ve gerçekten Türkiye'de ben geleceğimi göremiyorum.
Bir de şöyleki kuzenim öz abim ABD de yaşıyor gayet güzelde para kazanıp bize gönderiyor çok şükür durumumuz iyi onun yaşadığı hayatta gayet güzel.
Şimdi şöyle bir soru soracağım benim 18 olmama tam 1 yıl 4ay var abim 18 olduğunda Türkiye'de ehliyetini al gel diyor burada çalış diyor 1 yıl 4 ay gitmek için uzun bir süre olsa dahi ingilizceyi öğrenmek için kısa bir süre ha şuandaki bildiğim ingilizcede orta düzeye biraz yakın. Abim ingilizceyi B2 seviyesinde biliyor.
Neyse asıl konu sizce ABD'ye gidip orada yeni bir hayatamı başlayayım? Orada taksicilik yapacağım. Aslında orada verecekleri işi dert etmiyorum. İngilizceyi zaten öğrenip gideceğim. Sizce gitmeliyim yoksa Türkiye'de kalıp üniversiteye mi gitmeliyim? Kafam kaç gündür cidden çok dağınık ne yapacağımı bilmiyorum?
ABD'ye bir de şu nedenden gitmek istiyorum yaşım daha genç oraya şimdiden gidersem daha iyi olacağını düşünüyorum sizce ne yapmalıyım?
Belki biraz yanlış anlatmış olabilirim, kafamda daha çok soru var aklıma geldiğinde yazacağım.
Amerika tabiki.
 
Sigorta bedava dimi? O da çok pahalı. Firmaların çalışanları için yaptıkları sigortalar yetersiz. Devlet hastanesi kavramı yok. 2000 dolar da maaş diyordunuz. Bu parayla adam gibi bir yeri kiralayamaz bile. Ancak bekar odalarında kalır.

Şu ABD hayranlığını bırakın. Oranın doktoruyla buranın doktoru bir değil, ona lafım yok ama oranın çöpcüsü de buranın doktorunun çeyreği değil.
Ulan bir çöpçünün doktorun çeyreğine yaklaşması normal mi bir doktor saygın biri (!) diğeri senin benim atıklarını temizleyen birisi normal mi bu ve 2000 dolar yaklaşık 55 bin tl yapıyor.

Türkiye tabii ki. Bu ülke kanım feda olsun. Gidip ne yapacaksın elin amerikasında?

Onlarda kuçak açmış senin gelmeni bekliyor.

Saygı duyduğum tek şeyin profil fotoğrafındaki Patrick Yıldız.
 
Ulan bir çöpçünün doktorun çeyreğine yaklaşması normal mi bir doktor saygın biri (!) diğeri senin benim atıklarını temizleyen birisi normal mi bu ve 2000 dolar yaklaşık 55 bin TL yapıyor.

Dediğinizde haklısınız doktorluk daha zor bir meslek ancak sinirlendiğim şey birinin diğerinden daha üstün görülmesi. Sırf zeka istiyor diye normal bir meslekten üstün olmuyor. Diğer meslekler olmasa o doktorun kullanabileceği ne alet olurdu ne de ilaç olurdu. Bir ara bir videoda görmüştüm, hepimizin çok iyi bildiği bir jeologda bu düşünceyi savunuyordu. Zeki olanlar dışında hiçbirinin önemi yok, gebersin çok da umurumda tarzında sözler söylüyordu. İşin garip tarafı da ne biliyor musunuz? Sözde felsefeyle, bilimle uğraşan 15-20 yaşında gençlerimiz bu adamın her dediğini onaylayıp adam haklı falan diyor, hiçbir kendi düşüncesi olmadan sadece gördüğü "idollerinin" taklidini yapıyor...
 

Geri
Yukarı