AC motor ısınıyor

darkmour11

Zeptopat
Daha fazla  
Herkese merhaba, arkadaşlar, elimde 200W 3 fazlı redüktörlü AC motor var bu motoru 220v tek faz ile çalıştırıyorum. Sorum şu: Bu motorun bağlı olduğu makine arada bir durmakta. Bu motorda sürekli çalışır durumdadır. Bu da motorun tamamen durduruyor ve 40 dakika dur kalktan sonra ısınmaya başlıyor. Motor fırın gibi oluyor. Bunu nasıl çözerim? Motorun zorlandığı hatta durduğu yerlerde ısınmasını nasıl engellerim? Akım sınırlayıcı veya sürücü işi çözer mi? Durdurma kolu veya sensör ile olmuyor. Nasıl bir mantık yapmalıyım? (bu arada motor redüktörlü ama ellen hafif zorlanınca duracak güçtedir.)

Ya ustam motoru sıkıştırsam diyorum ne bağlı olduğuyla ne alakası var motoru hareket edemeyecek şekilde tuttum diyorum motor ısınma yapar mı ısınma nedeni tek faz mı?
Hocam motor milini sıkıştırırsan ve motorada enerji verirsen motor ısınır ve belli bir süre sonra yanar. Bunun tek faz veya üç faz ile alakası bile yok. Motoru 3 faz bağlayıp gene aynısını yaparsanız büyük ihtimalle motor sargılarını yakarsınız. Basit bir örnek motorun içinde rulmanlar vardır rulmanlar bazen kaynama yapar ve dönmez. Rulman dönmediği için milde dönmez ve motor sargıları ısınır, yanar.

Hocam motor milini sıkıştırırsan ve motorada enerji verirsen motor ısınır ve belli bir süre sonra yanar. Bunun tek faz veya üç faz ile alakası bile yok. Motoru 3 faz bağlayıp gene aynısını yaparsanız büyük ihtimalle motor sargılarını yakarsınız. Basit bir örnek motorun içinde rulmanlar vardır rulmanlar bazen kaynama yapar ve dönmez. Rulman dönmediği için milde dönmez ve motor sargıları ısınır, yanar.

Peki ustam benim de sorunum o motor durduğunda ısınmasını nasıl engellerim dimmer koysam olur mu?

Motor koruma şalteride bunun için vardır. Motor ısındığı zaman devreyi açsın diye.

Selamlar iyi akşamlar, öncelikle VFD'de taksanız motor ısınmaz fakat VFD arıza moduna geçer operatör resetleyene kadar bir daha çalışmaz. Anladığım kadarıyla sizin sorununuz motorunuz normalde 0.3A çekerken makine kapandığında mil dönemediği için motor ampere yükleniyor ister istemez ısınıyor. Burada mantık yürütebilmek için makineyi, makinenin kontrol panosunu görmek lazım. Ekstra sensör vs. takamadığınızı söylemişsiniz kontrol panosunun projesi vs. varsa inceleyelim belki makine kapandığında bir komponentten sinyal alıp motoru da durdurabiliriz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı