AC Odyssey RX 5500 XT ekran kartını tam kullanmıyor

Maxen

Hectopat
Arkadaşlar bu gerçekten çözmesi güç bir sorun diyebilirim. Neredeyse 1 senedir ara ara bu sorunun çözümünü arıyorum ama yabancı kaynaklarda bile bu soruna çözüm bulamadım. Zaten Türkçe bu sorunun çözümünü paylaşan birine rastlamadım. Sorunuma gelirsek, orijinal AC Odyssey ekran kartını kullanmıyor. Oyun lobide tam performans verirken oyun içi çakılıyor. Donma falan değil sadece düşük FPS sorunum var. Ekran kartım 130W güç çekiyor, bu oyunda ya da diğer tüm oyunlarda 90W üzeri falan çalışması gerekirken 40W ila 70W arası geziyor. Zaten sorunun buradan kaynaklandığı kendini belli ediyor ve sistem FPS vermiyor. VRAM kullanımı ise Max 5.5GB civarı oluyor. RAM ise 10GB'ı geçmiyor. Ben bu sorunu Vulkan grafik motoru ile çalıştırarak bir nebze olsun çözüme ulaştırdım ama yeterli gelmedi. Oyun orta ayarlada 85W sabit güç kullanımı ile 60 FPS üzerine pek çıkmadı. Hangi grafik ayarında olursa olsun ne FPS artıyor ne azalıyor. Mesela Odyssey gibi Origin'de de aynı sorun mevcut. AC Valhalla da bile high ayarlarda 95-100W güç kullanımıyla 75 77 FPS civarı oynuyorum. Oyunda sistem kullanımlarını incelerken şöyle bir şey fark ettim. Windows 10 kullanırken işlemci kullanımı sürekli %60-70 civarı bazen 80'e çıkıyordu, oyun haliyle darboğaza giriyordu ve FPS düşmesi yaşanması normaldi. Şu an Windows 11 kullanıyorum ama işlemci kullanımı MSI Afterburner'de buglu olduğundan %10 gösteriyor. Acaba işlemci yetersizliğimi var bilemedim. 4C/8T bence yeterli gelmesi gerekiyor ki Valhalla'da bu sorunu yaşamıyorum. NVIDIA kulllananlardan izlediğim videolara göre bazı kimseler bu sorunu yaşamıyor. Ama benim gibi AMD kullananların sorunları olduğunu fark ettim. Sizde sorun nereden kaynaklanıyor? Bu kadar detaya girip kafa karıştırdım ama sorunu başka şekilde anlatamazdım.

RX 5500 XT 8 GB.
Ryzen 3 3100.
B450M S2H.
2x8 3200MHz.
500 M.2 SSD.

Son düzenleyen: Moderatör:
AC Odyssey ve AC Origins oyunları işlemci optimizasyonu çökük oyunlar, AC Valhalla'da böyle bir durum yok. Işlemci darboğaz yaptığı için yüksek ihtimalle kart tam kullanılmıyor. Aslında bu bilinen bir durum çünkü sorun size ait değil, genel bir sorun. I5 10400F işlemci 1660 super kart ile Odyssey ve Originste kartım her zaman tam kullanılmıyor çünkü işlemci yüzde yüz oluyor mapın çoğu yerinde. Kısacası iki oyun işlemci optimizasyonu kırık oyunlar. Amd yazılım sorunuda olabilir.

Son düzenleme:
RTX kartlarda NVIDIA Denetim Masası'ndan düşük gecikme oranı modunu ultraya aldığında işlemci kullanımını fixliyordu oyun tamamen düzeliyor bu arada ancak AMD de çözümü nedir bilemiyorum. Ubisoft oyun içi arayüzünü kapatmayı deneyin eğer o da olmazsa AMD antilag ı açın.

Son düzenleme:
AC Odyssey ve AC Origins oyunları işlemci optimizasyonu çökük oyunlar, AC Valhalla'da böyle bir durum yok. Işlemci darboğaz yaptığı için yüksek ihtimalle kart tam kullanılmıyor. Aslında bu bilinen bir durum çünkü sorun size ait değil, genel bir sorun. I5 10400F işlemci 1660 super kart ile Odyssey ve Originste kartım her zaman tam kullanılmıyor çünkü işlemci yüzde yüz oluyor mapın çoğu yerinde. Kısacası iki oyun işlemci optimizasyonu kırık oyunlar. Amd yazılım sorunuda olabilir.
Bazı kişilerde sorunsuz oynandığını gördüm. Youtube'da sistem kullanımında sorun yaşamayan da var. Bu nasıl oluyor anlamıyorum.

RTX kartlarda NVIDIA Denetim Masası'ndan düşük gecikme oranı modunu ultraya aldığında işlemci kullanımını fixliyordu oyun tamamen düzeliyor bu arada ancak AMD de çözümü nedir bilemiyorum. Ubisoft oyun içi arayüzünü kapatmayı deneyin eğer o da olmazsa AMD antilag ı açın.
Antilag açık , ubisoft arayüzü systemtray yapıyorum oyun açarken değişen birşey yok malesef. Acaba radeon ayarlarından oyunun çekeceği Watt'ı arttırıp sabitleyebilir miyim ? Eğer böyle bir ayar varsa sorun kısmen çözülür gibi geliyor.

Son düzenleme:
Hocam bu videoda 80 90W arası çekiyor de.Belkide ekran kartını radeon kontrol panelinden performans moduna falan almanız gerekiyordur ya da agresif mod gibi birşeye.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Hocam bu videoda 80 90W arası çekiyor de.Belkide ekran kartını radeon kontrol panelinden performans moduna falan almanız gerekiyordur ya da agresif mod gibi birşeye.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Öyle bir mod varsa yaparım ama baktığım kadarıyla bulamadım. Videodaki eleman vulkan ile çalıştırmış olabilir oyunu. Bende vulkanda oynuyorum 80-85W arası veriyor. Ama benden fazla FPS alıyor bu arkadaş. Benimki orta-yuksek ayarlarda 60 fpsyi görmüyor adam yüksekte 65-70 arası oynuyor.(İstediğim birşey değil bu arada, 90-100 hatta 105W olması gerekiyor. Asıl gerçek fpsyi o zaman alırım.) Sorun buradaki arkadaşın dediği gibi bir işlemci sorunu. Sanırım çözümüde yok.

Zaten her şekilde oyunun sorunlu olduğuna işaret etmiyor mu bu durum? Bizim yapabileceğimiz başka bir şey olmasa gerek.

Zaten her şekilde oyunun sorunlu olduğuna işaret etmiyor mu bu durum? Bizim yapabileceğimiz başka bir şey olmasa gerek.
Yapabilecek birşey yok gibi ama sorun yaşamayıp oynayanlar olunca belki düzgün oynayanlar sorun yaşayanlara yardımcı olabilir diye düşündük.

Bu konuda daha fazla kafa yormaya gerek olduğunu zannetmiyorum. Az önce YouTube'dan benim sistemine benzer özelliklerde sistem kullanım videolarını izlediğimde yakın değerler alındığını gördüm. Adamda Ryzen 5 5600G veya 5 3600 olması birşeyi değiştirmiyor. FPS olması gerekenden düşük ve ekran kartı %99 kullanım 80-85W karda takılıyor randıman alamıyor diyebilirim.Very high High ayarlarda 55 60 civarı FPS alıyorlar. Tamam bunlar normal ama ekran kartı kendini oyuna vermiyor. 6C/12T işlemcileri bile rahatlıkla %60 %70 sömüren bir oyundan bahsediyoruz arkadaşlar. Neyse konuyu uzatmayip burada bırakabiliriz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı