Acces Point Cihazı Nasıl Topraklanır?

Alperen1453

Kilopat
Daha fazla  
Herkese merhaba arkadaşlar. İnternete erişimimi, bahçe duvarına sabitlediğim ve yağmura karşı önlem olması için de kutuya koyduğum bir Acces Point'ten alıyordum. Kutuya koymak, yağmurlara karşı gerçekten işe yarıyordu ama yıldırımlara karşı hiç işe yaramadı ve cihaz bozuldu. Ben de Tenda O3 markalı dış mekan Acces Point alacağım (daha almadım). Cihazda topraklama çıkışı var ama nasıl topraklama yapılır onu bilmiyorum. Lütfen yardımcı olur musunuz? Tekrar para verip cihaz almak istemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Evinizdeki tesisatta topraklama hattı varsa; örneğin elektrik panosu girişindeki sarı-yeşil veya çıplak bakır kablolardan duvara kadar uzatılıp çekilen tek damarlı 1.5 mm2 kesitteki bakır kabloya bu ground (Access'deki topraklama noktasını) direk olarak bağlarsınız. İlk cihazda da topraklama noktası varsa ve bu kısım boş kaldıysa access point'iniz kuvvetle muhtemel statik elektrikle bozulmuştur veya tam kapalı olduğu için havasız kalıp aşırı ısınarak bozulmuş olabilir. Bu nedenle kapalı bir kutu şeklinde değil de, üstü tam siperli ve yanları açık, direk yağmurla ıslanmayacak şekliyle bir muhafaza içine almanız kanaatimce daha uygunudur. Çünkü dışarıda da olsa çalışırken hava sirkülasyonuyla yeterince soğuması gereklidir.

Yere çakılı bakır kazıklar, yeteri kadar derine gömülü bakır plakalar veya gömülü metal direkler, su, kalorifer borusu, vb. toprakla derin ilişkili ve montesi yapılan duvara çok yakın topraklama noktaları da statik, yıldırım şarjı, vb. elektrik deşarjlarından cihazı tam korumayı (Topraklamayı yine) sağlar. Evde ve yakında topraklama yapılacak buna benzer noktalar hiç yoksa yetkili bir elektrikçi çağırıp öncelikle nizami bir topraklama noktasıyla ve bunun çekilen hattını ayrıca oluşturmanız gerekir. Kolay gelsin.

Merhaba. Evinizdeki tesisatta topraklama hattı varsa; örneğin elektrik panosu girişindeki sarı-yeşil veya çıplak bakır kablolardan duvara kadar uzatılıp çekilen tek damarlı 1.5 mm2 kesitteki bakır kabloya bu ground (Access'deki topraklama noktasını) direk olarak bağlarsınız. İlk cihazda da topraklama noktası varsa ve bu kısım boş kaldıysa access point'iniz kuvvetle muhtemel statik elektrikle bozulmuştur veya tam kapalı olduğu için havasız kalıp aşırı ısınarak bozulmuş olabilir. Bu nedenle kapalı bir kutu şeklinde değil de, üstü tam siperli ve yanları açık, direk yağmurla ıslanmayacak şekliyle bir muhafaza içine almanız kanaatimce daha uygunudur. Çünkü dışarıda da olsa çalışırken hava sirkülasyonuyla yeterince soğuması gereklidir.

Yere çakılı bakır kazıklar, yeteri kadar derine gömülü bakır plakalar veya gömülü metal direkler, su, kalorifer borusu, vb. toprakla derin ilişkili ve montesi yapılan duvara çok yakın topraklama noktaları da statik, yıldırım şarjı, vb. elektrik deşarjlarından cihazı tam korumayı (Topraklamayı yine) sağlar. Evde ve yakında topraklama yapılacak buna benzer noktalar hiç yoksa yetkili bir elektrikçi çağırıp öncelikle nizami bir topraklama noktasıyla ve bunun çekilen hattını ayrıca oluşturmanız gerekir. Kolay gelsin.
Önceki cihazım hava alabilecek bir şekildeydi ısıya karşı önlemini almıştım ki şimşekli bir gecenin sabahında bi baktım cihazın tüm ışıkları yanıyor ama cihaz çalışmıyordu. Forum sitelerinden anladığım kadarıyla yıldırımlar cihazı bozmuş. Benim demek istediğim bu cihazı topraklama yapmaz isem sitesinde anlattığı gibi çalışırmı ve linkini vereceğim ürünü yorumlayabilirseniz çok memnun olurum. Topraklama için elimdeki bir inşaat demirini toprağın derinine gömüp nalburdan alacağım bakır kabloyu kullanarak cihazla demiri birbirine bağlarsam iş görürmü. Teşekkür ederim

Tenda O3 5km Dış Ortam Noktadan Noktaya CPE-Tenda Türkiye

Merhaba. Bakın, bir inşaat demiri topraklama için uygun (sağlıklı veya nizami) değildir, elektrik iletkenliği bakıra göre çok daha düşüktür, ayrıca salt demir olduğundan korrozyona karşı daha açıktır, piyasada satılan bakır topraklama çubuklarının korrozyona karşı dayanması için özel alaşımlı olmaları lazımdır.

Siz bakırdan bir topraklama çubuğu ile çok telli (çok damarlı) çok ince olmayan bir elektrik kablosunu irtibatlayıp, bu son çıkış ucunu da modemdeki kare şeklinde ve resimlerde görülen metalik topraklama noktasına bağlayın. Evlerde kullanılan sıradan modemlerde bu tür GND (Topraklama ucu) bulunmuyor, iyi bildiğiniz gibi. Ancak bu cihaz açık havadayken yıldırıma, atmosferik hava şartlarına, vb. karşı tam korunmasız çalışacağı için (Bu durumu düşünülerek) cihaz üzerinde GND (Topraklama) noktasının bu bağlantısı zaten bu amaçla düşünülmüştür, yani bu cihazın daha sağlıklı ve bozulmadan çok uzun süreler boyunca çalışabilmesi için bu şekilde kullanılması da şart görünüyor.

Cihaz üzerindeki kare şeklindeki topraklama noktasını topraklama yapmdan (Çubuk yeteri kadar bir derinliğe gömülü olmalıdır, (toprak çok kuru ise nemlenmesi (ıslanması) da ayrıca sağlanmalıdır veya iletkenliği fazla olan harici veya başka nemli, iletken özellikli başka toprakla bu kazılan yerde değiştirilmesi sağlanmalıdır) bakır çubuk ve bakır kablolarla toprak hattını tamamlayarak cihazı mutlaka bu şekliyle kullanın. Aksi halde çok yakına düşen yıldırımların saçak şeklinde topraktan gelebilen kaçak şokları veya havadaki statik yükler (Özellikle yağmurlu ve çok nemli havalarda) cihazınızı indirekt yollardan etkileyerek yine kolayca bozabilir. Buna çok dikkat edin. Kolay gelsin.

Evin topraklama altyapısı var şöyle yapabilirmiyim topraklama kablosunun bir ucunu cihaza diğer ucunu topraklı erkek fişe takıp onuda prize takarsam sağlıklı topraklama yapmış olurmuyum

Evet, evin topraklama alt yapısı çok sağlıklı ise söylediğiniz gibi ayrıca topraklama yapmaya hiç gerek yoktur, topraklı bir prizden sadece topraklama işini yapılan prizdeki 2 karşı uçtaki metal şeritlere değecek şekliyle takılan bu topraklı fişin, ortadaki elektrik hattını (faz, nötr yuvarlak deliklerine giren metal uçlarına kablo bağlamadan bunları boşta kullanarak) bu fişle aldığınız tek kablolu bu topraklamayı uzatarak cihazın GND'sine direk irtibatlarsınız. Bu şekilde modem sağlıklı olarak yine topraklanır. En başta elektrik panosundan almanızı önermiştim, ama düşündüğünüz yolla da ve eve en yakın herhangi topraklı prizden bu işlem çok güvenli olarak yine yapılabilir. Kolay gelsin

Son düzenleme:
Ben bunu şimdi bir elektronikçiye sordum bana "Toprak hattına en yakın cihazınız daha korumalı olacaktır. Toprak hattı direncine göre diğer cihazlar etkilenebilir. " dedi bunu biraz açarmısınız

Bakın, aslında topraklama konusu elektrik mühendisliği ve mesleğinde çok uzman olan elektrikçilerin esas konusudur, bir elektronikçinin böyle bir açıklama yapması normaldir, elektronikçilerin tümü demiyelim de ama bir kısmı elektrikten, topraklamadan çok fazla anlamayabilir, bunu her zaman göz önüne almak da gereklidir.

Toprak hattına en yakın (Evinizde cihaza en yakın topraklı priz gibi örneğin, bakır çubukla olan mesafeyi düşünmüyoruz, çünkü sağlıklı topraklama hattınız mevcuttur) cihazın daha korumalı olmasındaki bu ifade ; topraklama kablosunun olması gerekenden daha ince kesitli ve daha uzun mesafeli olarak çekilmesiyle, kablo iç direncinin bu şekilde doğal olarak artmasıyla toprak hattından gelen sıfır veya ona çok yakın olan toprak direncinin daha düşük olabilmesi üzerindendir. Siz evinizden bahçeye en yakın prizden örneğin 2.5 mm2 yerine 0.5 mm2 kesitli bakır kabloyu cihaza GND amaçlı çektiğinizde elektronikçinin bu uyarısı bu şartta doğru olur, çünkü mesafe uzadıkça mümkün olduğu kadar kalın kesitli kabloyu yine elden geldiğince en kısa mesafede bu cihaza (access point'e) çekmelisiniz, bu uyarısı çok doğrudur, buna olumsuz bir şey demiyorum.

Toprak direncine göre diğer ilave cihazların, en son eklenen bir cihazdaki GND noktasından direk olarak etkilenmesi olayı ise ; sadece çok zayıf (Sağlıksız, topraklama direnci, toprak omaj ölçüm değeri olması gerekenden çok yüksek omajlı çıkan ve çok sağlıksız topraklama hatları için tam geçerli olur, yani elektronikçi arkadaşın burada anti parantez açarak bunu size iyice açıklaması gerekirdi, bu yüzeysel bir açıklama şeklinde olmuştur, bu yüzden bu açıklamasını çok beğenmedim. Oysa ki omaj değeri (Topraklama direnci değeri) sıfır ve ona çok yakın ölçülen en ideal topraklama omaj değerli hatlarda siz istediğiniz kadar cihazın topraklamasını bu noktaya yapın, mevcut topraklama direnci bundan hiç etkilenmez, yani topraklama hattı direnci (omajı) en ideal olarak ölçülen omaj limitlerindeyse topraklanan cihaz sayısının çok artmasından topraklama direncinin etkilenip azalması durumu muaf olur.

Aslında bir elektronikçi yerine uzman bir elektrikçiyi çağırıp eğer çok kesin değilse evinizin topraklama hattındaki direnci "MEGER Test Ölçümü" (Topraklama direncini sıradan avometreye göre en iyi bu cihazlar ölçebilir, çünkü daha yüksek voltajlar toprağa uygulanır, bir avometredeki 9 voltluk bir pilden çok farklı olarak) cihazıyla sağlıklı şekliyle ölçümünü yaptırıp topraklama omaj değerini kesin olarak öğrenebilirsiniz. Ama çok yakın bir zamanda bu ölçümü yaptırıp bundan emin olmuşsanız tekrar ölçüm yaptırmanız gerekmez. Bu ölçümü yaptırmadıysanız eğer mental olarak daha rahat olabilmeniz için bunu yaptırmanız çok iyi olacaktır. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Gerçekten çok sağolun. Şimdi bana gereken 2.5 mm2 kesitli bir topraklama kablosu ve topraklı bir fiş kablo internette satılıyorsa linkini atarsanız çok iyi olur. Babam ev yapılırken elektrçi çağırıp binanın topraklamasını yaptığını söyledi.

İki sorum bahçe ile ev yakın ama kabloyu hem toprağın altından hem saklayarak götüreceğimden dolayı kablo 30 metre olsa sıkıntı olurmu var resmini atacağım cihazın gnd kablosunun nasıl bağlayabilirim. Elektrikiçiye götürsem bağlar mı.
Ekran Alıntısı.PNG

Son düzenleme:
ÜNAL 2.5 MM NYAF KABLO ÇEŞİTLERİ...
Viko Toprakli Fiş Monoblok GittiGidiyor'da 365962244

Netten yukarıdaki linklerdeki ürünleri veya en yakın bir elektrikçiden bu malzemeleri yine satın alabilirsiniz. Yeteri kadar derinlikte (Biraz kazıldığında bu kablo görünmeyecek şekliyle) 30 mt. kadar topraklama kablosunu bahçeden uzatmanızda bir sıkıntı olamayacaktır, çünkü kablo kesiti oldukça kalındır.

Cihazdaki GND bağlantısını bir elektrikçiye 30 mt'.lik kabloyu cihazla birlikte götürüp bir ucundan bunu bağlatıp diğer ucundan topraklı fişi bağlatarak elektrikçiye yaptırabilirsiniz veya üzerinde sıkıştırma/kablo tespit vidası ayrıca varsa (resimlerden bunu net göremedim) bunu tornavidayla gevşetip kendiniz de kabloyu vidasıyla uygun bir tornavidayla sıkıştırıp bağlamış olursunuz. Ancak bu konuda bir tecrübeniz hiç olmadıysa en doğrusu bir elektrikçiye götürmektir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı