Öncelikle selamlar, birkaç benchmark testleri gerçekleştirmiş bulunnmaktayım. Ve sizinle sonuçları paylaşacağım. Sonucu değerlendirip tavsiye verirseniz sevinirim. Yan etkenlere gelirsek; bu "
https://www.hepsiburada.com/frisby-fnc-5230st-4-fanli-usb-2-0-10-17-sogutucu-pm-HB0000081EVX " model soğutucuyu kullanıyorum ve soğutucuyu kullandığım testlerde soğutucunun Max modunu yani 6. seviyeyi açarak kullandım, benchmark testlerini CPUID CPU-Z programını kullanarak ve stress CPU seçeneğini seçerek yaptım, sıcaklık değerlerini bilgisayarımın default uygulaması olan NitroSense'i kullanarak ölçtüm. ThrottleStop'da high performance seçeneği her zaman açıktı, NitroSense'de fanlar her zaman Auto'da, Mode'da normal moddaydı ve bu her zaman geçerli olan ayarları görsel olarak bıraktım. Sorularınız varsa onları da alırım. Test sonuçlarına geçmeden önce 3 farklı değişen test unsurumuz var 1. soğutucunun açık/kapalı olması 2.ThrottleStop'da disable Turbo kısmının tikli(açık)/tiksiz(kapalı) olması 3.ThrottleStop'da UV ayarının olup/olmaması yani UV'li ise ThrottleStop'dan tpl kısmınından Power limit Controls'dan disable Control kutucuğunun tikini kaldırıp değerleri 95'e 115'ten 35'e 35 yapmak. Bu işleme undervolt deniyor sanırım UV yani. Kaynakçası bu video: "
".son olarak burada sadece sıcaklık sonuçları var performans olarak sonuçları yok, onu nasıl ölçeceğim bilmiyorum zaten. FPS bazlı bir değerlendirme de yapmak isterdim sıcaklığım yanında ancak maalesef o yok. Laptop modeli: Acer Nitro 5 AN515-58, işlemci modeli: Intel Core i5-12500H.
ThrottleStop'dan UV ayarı 35'e 35, açık iken:
Disable Turbo açık, soğutucu kapalı: 73°c
Disable Turbo kapalı, soğutucu kapalı: 84°c
Disable Turbo açık, soğutucu açık: 71°c
Disable Turbo kapalı, soğutucu açık: 80°c
ThrottleStop'dan UV ayarı 95'e 115, default fabrika ayarı, UV kapalı iken:
Disable Turbo açık, soğutucu kapalı: 73°c
Disable Turbo kapalı, soğutucu kapalı: 94°c
Disable Turbo açık, soğutucu açık: 72°c
Disable Turbo kapalı, soğutucu açık: 92°c