Radionx
Hectopat
Daha fazla
Bu uygulama yaptığın değerleri biosa kaydetmiyor yani programı kapattığında ayarlarda gider. Overclock yani wattı arttırmak gibi bir şey yapmadığın sürece bu programın bir zararı olmaz. Eğer bilgisayarını 1-2 yıl gibi bir süredir temizlemiyorsan onunda etkisi olabilir ama bu etki bile sana 100-90 dereceleri göstermemeli. Msi afterburnerı ve bilgisayarını güzelce sınayabileceğin bir oyun indir. Msi afterburnerde watt değerlerini, işlmeci kullanımı, fps gibi şeyleri aç. Önce program kapalıyken bir oyunu oyna ve watt değerlerini takip et mesela kaç derecelerde kaç watt kullanıyor gibi. Daha sonra buna Throttlestop programından watt sınırı kat. Yada orda ki arkadaşın önerdiği gibi turbo modunu kapatıp watt sınırı da katmayabilirsin. Bir oyunda denemek yerine istersen kolayca "cpu-z" programından da işlemcini sınayabilirsin. Onu da nasıl kullanacağını basitce anlatim.Hocam tekrardan merhaba, bu işlevin güvenilirliği hakkında kafamda bazı soru işaretleri vardı, gidermek amacıyla bir konu daha açtım. Rica etsem buraya da bir göz gezdirip bir tavsiyen varsa söyler misin? Konu: ThrottleStop işlemciye undervolt işlemi güvenli midir?
CPU-Z | Softwares | CPUID
Bu linkten programı zip olarak indir programı aç, üstteki sekmelerden "bench" kısmına gel.
O sekmeye geldikten sonra aşağıda "bench cpu" ve "stress cpu" seçeneklerini görüceksin"
Stress cpu işlemcinin tamamını kullanıp dinamik bir güçle test ederken, bench cpu statik bir güçle yani düşükle yüksek arasında git gel yaparak test ediyor. Test ederken thorttlestop tan işemcinin değerlerinin nasıl olduğuna bakabilirsin. Benim turbo seçeneğini devre dışı bırakma sebebim bench cpu ile işlemciyi test ederken 35w ile sınırlamama rağmen 92 dereceleri görmesiydi, Turbo modunu kapattıktan sonra bu düzeldi. Ben o yüzden açtım sende test ederek stabil bir ayar yakalayabilirsin kendine.
Turbo modunu kapatmak benim bilgisayarımda oynadığım oyunlarda herngi bir fps kaybı yaşatmadı. Oynadığım Cities skylines gibi oyunlar biraz daha yavaş açıldı ve kullandığım video editor, solidworks gibi uygulamalarda ki işlemler yavaşladı. Yani gözlemlediğim kadarıyla oyun performansı değişmezken işlemcinin render hızı yavaşladı. Bu minecraft gibi oyunlarda chunk yüklemesini yavaşlatabilir. Ben sana bu ayarı %100 kapatmalısın demiyorum. Önce biraz test yap, düşük sıcaklıkta ve stabil bir şekilde nasıl çalışıyorsa öyle kullan.