Acer Aspire 7750G Ekran kartı çip değişimi

taltask

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, Acer Aspire 7750G kullanıyorum 1 hafta kadar önce ekran kartı kaynaklı mavi ekran alıyordum. Bilgisayarcıya götürdüğümde çip değişeceğini 220-240 lira arasında 2 çipten birinin takılacağını ve garantisini sorduğumda 3 ay kadar olduğunu söyledi. Bana fazla geldiği için iptal ettirdim. Bu fiyatlar normal mi yoksa kazıklanmaya mı çalışıldım ? Sorduğum yer Denizli. Ailem İzmir'de. Duruma göre laptobu İzmir'e götürebilirim

Fiyat normal GPU' lar ucuz parçalar değiller. Ama değişim olsa bile bir kaç ay sonra sorun olacaktır gene. Bence o cihazdan kurtulmaya bakın ileride sürekli sorun çıkaracaktır.

Hocam haklısınız ama yeni cihazlarda ateş pahası. Sorun çıkaran harici ekran kartıydı yeni ekran kartı alsam, takılabilir mi ?

Malesef cihaz MXM slotu barındırmıyor. Dediğim gibi servise verirseniz onlar değişim yapıyor özel cihazlarla ama ilerleyen zamanda gene aynı sorun yaşanıyor. Ve GPU' lar yurtdışından geldiği için oldukca uzun sürebiliyor bu işlem.

Anladım hocam çok teşekkür ederim
Biraz araştırayım bakayım eğer daha uygun bir yer bulabilirsem

Dizüstü ekran kartlarının sıfırı piyasada satılmıyor, serviste varsa vardır. Şayet ekran kartının kendisi arızalı ise çıkma anakarttan sağlam ekran kartını söküp reballing yöntemi ile sendeki anakarta takmaları gerekir.

Şayet lehimlerinde sorun varsa, ki çoğu kez öyle oluyor, o zaman BGA makinası ile reballing yapılması gerekir yani ekran kartını ısıtırak anakarttan ayırmak, anakart üzerindeki ve ekran kartı altındaki eski lehim toplarını temizlemek, sonrasında yeni lehim toplarıyla döşeyip temizlenmiş anakarta ısı yardımıyla sabitlemek gerekir.

İşlem adam gibi yapıldığında ve gerekliyse yeni ya da sorunsuz çıkma ekran kartı takıldığında işlemden kısa süre sonra sorun yaşamaman gerek zira bu yöntem ile üretici ekran kartını monte ediyor. Sorun işinin ehli olmayan insanların ustayım diye gezmesinde.

Benim tavsiyem İzmir'de tamir merkezi bulman, merkezden kastım içinde teknisyenlerin çalıştığı bir yer yani solo tamirci değil, BGA makinalarının olması, mümkünse 6 garanti süresi. 3 ay garanti için yaptır diyemem. Fiyatın da daha makul olacağını düşünüyorum.

Açtığın diğer konuyu da devam ettir derim.
Sıcaklıkları da kontrol et, HWmonitor ya da AIDA64 ile cpu ve ekran kartı sıcaklıklarını boşta ve yükte gözlemle. Değerler yüksek ise o da tetikliyor olabilir.

Lehimlerde sorun var ise saç kurutma makinasıyla ekran kartını sen de ısıtabilirsin, bazı durumlarda işe yarıyor, tecrübeyle sabit.

Açtığın diğer konuyu da devam ettir derim.
Sıcaklıkları da kontrol et, HWmonitor ya da AIDA64 ile cpu ve ekran kartı sıcaklıklarını boşta ve yükte gözlemle. Değerler yüksek ise o da tetikliyor olabilir.

Lehimlerde sorun var ise saç kurutma makinasıyla ekran kartını sen de ısıtabilirsin, bazı durumlarda işe yarıyor, tecrübeyle sabit.

Sıcaklıklar yüksek hocam ekran kartının çalıştığı zamanlarda yüksekti. Çünkü adam akıllı fan temizliği yapmamıştım. Bu sorun sıcaklıktan kaynaklanıyor olsaydı driverı yükler yüklemez, kendi kendine restart atıp mavi ekran verirmiydi.

Lehimlerde sorun varsa bunu kendim farkedebilir miyim acaba ? Veya bu işlemi yaptığımda daha da kötü sonuçlar çıkabilir mi öyle sorayım

Makinanın mevcut sağlığı ne aşamada bilemem, o nedenle neden nem kapar, ne zaman kapar kesin bir saptamada bulunamam ama evet sıcak laptobun düşmanı. Ek olarak sen driverı yüklediğin zaman tanımlanmamış dolayısıyla kullanılmayan aygıtı devreye almaya çalışıyorsun ki bu aygıt ya da lehimleri muhtemelen sorunlu. Özetle arabayı çalıştırmadan arıza yaptığını anlayamacağın duruma benzer bir durum.
Lehimleri bakarak anlayamazsın çünkü toplar çipin altında. Sıfır dereceye yakın açıyla bakarsan kenardaki sıraları görebilirsin ama bu bir işe yaramaz.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı