Acer Nitro 16 AN16-416 4050 6 GB İncelemesi

Forumda genel olarak HP Victus 16 serisi ile Acer Nitro 16 serisi arasında bir kıyaslama ve bitmek bilmeyen bir tartışma var. Birkaç hafta önce laptop ararken bende bu tartışmalara şahit oldum hatta yeri geldi katıldım. Aslında önce Victus 16 almayı planlıyordum fakat forumdaki bazı arkadaşlar sağ olsun beni bu konuya uyandırdılar ve Acer Nitro 16 gibi limite takılmayan, işlemcisi throttle yemeyen sağlam bir F/P ürünü olduğunu gösterdiler. Bende kendi şahsi araştırmalarımı uzunca bir süre yaptım ve kararı Acer Nitro 16 üzerinde kıldım. Aldığım Sistem 4050 6 GB 140W, Ryzen 5 7535HS ve tek slot 16 GB RAM'e sahip. Sistemi yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum ve sizlere kendim yalan yanlış olmayan sadece tarafsız görüşlerimi paylaşıyorum. İsterseniz biraz daha derinlere inelim.

Ekran kalitesi kağıt üzerinde yazdığı kadar iyi mi?
Bu soruya gönül rahatlığıyla evet diyebilirim. Aslında laptoplar ile alakalı çok haşır neşirim ve kendimce bir bilgi birikimim var fakat bir ekranın kaliteli olması ne anlama gelir diye biri sorsa cevap veremem. O yüzden bunu son kullanıcı olarak gördüklerimi değerlendireceğim. Öncelikle ekran 165 Hz 3ms. Sistemi aldığınızda sürücüleri kurmadığınız zaman ekran yanlış hatırlamıyorsam ya 60 ya da 64 Hertz olarak geliyor. Sonrasında sistemde NVIDIA G-Sync var ki bu da rekabetçi oyunlarda yüksek kare hızıyla oynarken ekran yırtılmasını önleyen bir teknoloji. Gerçi ben ağırlıklı Single-Player oyun oynayan bir adamım ama yine de böyle bir teknoloji olduğunu bilmek güzel. Dahası ekranımız 16:10 1920x1200 çözünürlüğe sahip. Hayatım boyunca 1366x768 bir ekran kullanan birisi olarak resmen gençleştim.

Peki herkesin merak ettiği 4050 6 GB 140W ekran kartı nasıl performans veriyor?
Bence fiyatına göre çok sağlam ekran kartı. Benim gibi AAA kalite oyunlar oynayan biriyseniz sizi üzmeyecektir fakat 6 GB olmasından kaynaklı yüksek kalite oyunlarda VRAM yetmezliği olduğunu söyleyebilirim. Aslında bu VRAM eksikliği benim gözlemlediğime göre sadece oyunları benim gibi ultranın ultrasını zorladığınız zaman ortaya çıkıyor. Aksi takdirde yüksek-Ultra karışık oynayıp üstüne bir de DLSS açtığınız zaman tadından yenmiyor. Kısacası alet çok sağlam. Tek üzüldüğüm şey bütçemden dolayı 8 GB değil de 6 GB almak.
Alt Başlık: Advanced Optimus MUX Switch'in yerini tutabilmiş mi?
Burada MUX Switch'in ve Advanced Optimus'un ne olduğundan bahsetmeyeceğim ki burayı sadece meraklısı için yazıyorum. Bilen bilir sistemde MUX Switch yerine Advanced Optimus kullanılmış ki bu ikisi benzer teknolojiler. Direkt PC geldiği gibi NVIDIA ayarlarından sistemi Advanced Optimus ayarları üzerinden sadece 4050'yi kullanacak şekilde ayarladım çünkü sistem entegre grafik kartından yani Radeon kartından, işlemcinin dandik GPU'su, görüntüyü veriyor. Performansın gözle görülür arttığını söyleyebilirim.

Ryzen 5 7535HS mi yoksa i5 13500 mü?
Cevap maalesef i5 13500. Neden i5 işlemciyle karşılaştırıyorum diye sorarsanız HP Victus modelinde ya Acer'inkinden daha iyi AMD CPU (hangisi olduğunu hatırlamıyorum :D) ya da i5 13500 CPU kullanılıyor. İki modelinde de Victus Acer'i benchmark skoru olarak tokatlıyor ancak, Victus'un işlemcisinde bir limit problemi var. Keza oraya da takılmıyorum fakat forumda araştırarak konular aracılığıyla öğrenebilirsiniz neyin ne olduğunu. Bunların dışında işlemciye tek başına bakacak olursak yani yükte 4,5 GHz'e kadar çıkabilen ortalama segmentin üstü bir işlemci var.

Soğutması ve sıcaklık ne durumda? Monster'daki gibi yumurta kırıp pişirebilir miyiz?
Siz sahanda yumurta seven dostlarım için üzülerek söylüyorum bu PC'de yumurta pişiremezsiniz. İşin şakası bir yana kısaca bahsetmek gerekirse sistemde 2 fan kullanılmış ki bu fanlar 6000 RPM'e kadar çıkabiliyor. Sistemi ilk aldığımda kurcalarkan "Fan hızını maxlasam ne olur ki?" deyip fanı hızını Max'a almıştım ve çıkan ses hava limanından halliceydi. Gerçekten aşırı yüksekti ben böyle bir fan sesi duymadım desem yeridir. Yani fanın 6000 RPM ile dönüp sistemi soğutması iyi fakat çok bunu yaparken uçak motoru gibi ses çıkarması kötü bir olay. Bu arada şunu söylemeliyim ki sistemi 5 gün aralıksız açık tuttum. Geceleri oyun indirdim gündüzleri oyun oynadım ama fanların hiç o hızlara çıktığını görmedim. Bir ara oyundayken Alt Tab atıp uygulamaya girmiştim hatırladığım kadarıyla fan 3000-4000 RPM arası bir değerle dönüyordu. Ekran kartı sıcaklığı benim gözlemlediğim RDR2 Ultra ayarlarda 65-70 derecelerde geziniyor. İşlemci daha çok gördüğüm kadarıyla 70-75 dereceyi görüyor yüke bindiği zaman.

Peki ya FPS değerleri ne durumda?

RDR2 Ultra'da DLSS: Kapalı:
50-60 FPS
GTA V Very High Ayarlarda: 100-110 FPS
God of War Yüksek Ayarlarda DLSS: Kalite: 70-80 FPS
Forza Horizon 4 Ultra/Ekstrem Ayarlarda: 90-100-110 FPS
Marvel's Spider-Man Remastered Very High Ayarlarda, DLSS: Quality, Frame Generation: On, Ray Tracing: Very High: 70-80 FPS
 

Yeni konular

Geri
Yukarı