Benim BIOS entegresini okumuyordu. Hemen yanındaki ekran kartının BIOS entegresini denedim, onu okuyunca anladım ki diğeri bozulmuş. Araştırdıktan sonra eş değer bir BIOS çipi aldım. Onu sorunsuz okudu. İçerisine doğru yazılımı yazdım lakin lehimleme aşamasında hata yaptığım için deneyebilme şansım olmadı.
(Anakarttaki BIOS entegresinin lehimleneceği yerdeki lehim yollarını kopardım.
Daha sonra yeniden lehimle falan doldurmayı denedim ama beceremedim. Gözümde çöp oldu cihaz. Lehim yapmayı başarsaydım çalışacaktı ama kısmet değilmiş.)
CH341A BIOS Entegre okuyucu cihazı için araştırmalarım sonucu hazırladığım program arşivini burada bulabilirsiniz. (Neo Programmer 2.2.0.10 genellikle çoğu şeyi okuyor. 5-10 kere taktığım oldu entegreyi programın görmesi için. Yanındaki klipsi tam entegre uçlarına denk gelecek şekilde oturtmak zor oluyor. Klipsteki kırmızı kablo entegre üzerindeki yuvarlak içe doğru basık daire şeklindeki deliğin hizasına denk gelmeli.)
Eğer bağlantıyı doğru yaptığınız ve doğru yazılımı kullandığınız halde okumuyorsa ve bu cihazın sizin BIOS entegresiyle uyumlu olduğuna eminseniz muhtemelen entegre bozulmuştur. 50TL ile 150TL arasında bulabilirsiniz internette. Size hangisi lazım olduğunu araştırıp alırsınız.
Foruma pek sık giren birisi değilim. O yüzden yazılan bazı şeyleri kaçırabiliyorum.
İyi şanslar.
Ayrıca konu başlığının cevabı:
CH341A ile yazılacak BIOS sürümünü nasıl buldum?
BIOS dosyasını Acer'in web sitesinden indirdim, 7ZIP ile .exe dosyasının içini açtım. Bir abobios.BIN buldum.
Aynı klasöre bir Windows komut satırı açtım.
(Extractor.exe dosyası Insyde Flash Extractor v0.2 adlı bir program. Nerden bulduğumu hatırlamıyorum. Yukarıdaki linkteki Github reposunda mevcut. BIOS dosyanızın içinde yoksa yukarıdan indirin. Entegreye yazmadan önce BIOS dosyasından fazlalık kodları bu program çıkarıyor ve entegre ile aynı boyuta getiriyor dosyayı.)
Extractor.exe abobios.BIN extracted_abobios.BIN
(Bu adımda sizin BIOS dosyanızın adı farklı ise o adı kullanın.)
Sonra Neo Programmer 2.2.0.10 ile kullanmadan önce dosyayı abobios.BIN olarak yeniden adlandırdım.
(Aynı şekilde yine bu adımda sizin BIOS dosyanızın adı farklı ise o adı kullanın.)
Çıkarılan BIOS dosyası ve BIOS yongası tam olarak aynı boyuttadır.
BIOS Kurtarma Modu / BIOS Kriz Modu'na nasıl girilir? (BIOS Crisis Mode)
Kapalıyken. BIOS Kriz Kurtarma Modu için FN+ESC tuşlarına sürekli aynı anda basın ve bırakın. Güç düğmesine bir kez basın ve bırakın.
Benim dizüstü bilgisayar, FAT32 olarak biçimlendirilmiş USB sürücüsünde BIOS.FD veya ME.FD adlı BIOS dosyasını arıyor. (Bu kısım bilgisayar modeline özel. Altta bu dosya adını nasıl bulacağınız yazılı.)
Benzer dizüstü bilgisayarlar için BIOS dosya adı nasıl bulunur?
BIOS dosyasını 7ZIP ile EXE formundan çıkarın ve abobios'u
HxD düzenleyicisi ile açın.
CTRL + F tuşlarına basın ve .FD sözcüğünü arayın.
Bu şekilde, dizüstü bilgisayarın BIOS geri yükleme modunda hangi BIOS dosya adını aradığını öğrenebilirsiniz.