Acer Nitro 5 laptopta sol CTRL tuşu çalışmıyor

• Konuyu başlatan NUKEx
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 1
  • Görüntüleme 32

NUKEx

Decapat
Sol CTRL tuşu çalışmıyor, Acer Nitro 5 laptop var. Önce tekliyordu, arasına bir şey kaçmış gibi takılıyordu sonra hiç çalışmadı. Keycap'i çıkarttım, bir iki kıl vardı, temizledim, taktım, çalışmadı. Klavye ışığı yanıyor. Herhangi bir tuşa bastığımda yanıyor ama sol CTRL'ye bastığımda yanmıyor. Sağ CTRL çalışıyor ve harici klavyede sorunsuz çalışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
  • Keycap altındaki mekanizma: Tuşun altındaki plastik "switch" kısmı kırılmış veya yerinden çıkmış olabilir. Tuş basıyor gibi görünse de devreye temas etmiyor olabilir.
  • PCB teması: Klavyenin devre kartına giden bağlantı noktası zarar görmüş olabilir. Özellikle sıvı teması veya sert darbe aldıysa bu sık görülür.
  • LED yanmaması: Diğer tuşlara bastığında ışık yanıyor ama sol CTRL’de yanmıyorsa, bu tuşun elektriksel olarak devreye bağlanmadığını gösterir.

• Windows Tuş Testi: Keyboard Tester gibi bir sitede sol CTRL’ye bastığında tepki veriyor mu kontrol et.
  • Aygıt Yöneticisi:
    • “Klavye” altında sürücüyü kaldır → bilgisayarı yeniden başlat → otomatik yeniden yüklenir.
  • Kısayol çakışması: Bazı yazılımlar (örneğin oyun yazılımları, makro programları) sol CTRL’yi devre dışı bırakabilir. Acer’ın NitroSense veya benzeri yazılımlarını kontrol et.

• Harici klavye kullanımı: Zaten çalıştığını belirtmişsin, geçici çözüm olarak bu en sağlıklısı.
  • Servis önerisi: Eğer laptop garantiliyse, servise gönderip klavye değişimi talep edebilirsin. Genelde Nitro 5 modellerde klavye modülerdir ve değiştirilebilir.
  • Kendi değiştirme: Teknik bilgin varsa, Nitro 5 için uygun klavye modülü alıp kendin de değiştirebilirsin. Ancak dikkat: Bazı modellerde klavye anakarta lehimlidir.

Alternatif Çözüm​

• AutoHotKey ile sol CTRL’yi başka tuşa atamak: Örneğin Caps Lock tuşunu sol CTRL gibi davranacak şekilde ayarlayabilirsin. Kod örneği:

Bu geçici ama etkili bir çözüm olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı