Acer Nitro i7 9750H Isınma Sorunu

Makaleler
9
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Bilgisayarı yeni aldım 7000 TL'ye. i7-512 NVMe M.2 SSD-1660 Ti. Çok güzel özellikler, bu fiyata MSI alsam ancak 1050'li bir cihaz alabilirdim. Acer'in diğer markalara oranla bir tık sıcak çalışacağını biliyordum fakat işlemci 92-93 derecelerde geziyor.
Buna karşın ekran kartı 70 derece civarında yani onda bir sorun yok. İşlemci için 92-93 yüksek sıcaklıklar diye düşünüyorum. Kimisi undervolt yapmış kimisi sıfır bilgisayara daha kaliteli termal macun sürüp sorunu çözmüş, kimisi laptop soğutucu almış. Siz ne önerirsiniz? Termal macun değiştirmekten yana değilim şahsen ama undervoltun bir zararı olur mu? -125mv ideal midir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı problem yakınımda vardı. Garantiyi bozmadan liquid metal uyguladık şimdi yükte 70 derece sabit. Kaliteli termal macun bile sür demiyorum. Tabanı bakır olan laptoplarda en güzel çözüm liquid metal. Undervolt'un zararı yok ama uğraşma. Alüminyum ve ya metal kasa olmadığı sürece laptop soğutucuları işe yaramaz.

Undervolt zararlı değil fakat biraz şans işi bi durum birebir aynı işlemciler bile olsa aynı oranlarla undervolt/overclock vs. yapılamıyor maalesef, bu yüzden bu iş biraz daha sizin kullanım senaryonuza göre deneyip gözlemleyip kademe kademe düşüş yapmanızı gerektiriyor. Başlangıc için -75mV ideal olabilir 25mV luk kademelerle aşağıya çekip sürekli yaptığınız işte donma yapıyor mu kontrol etmelisiniz.

Bilgisayarı yerden 2-3 cm kadar yükseltmek hava akışını iyileştirecektir. TrueSelect arkadaşımızın söylediği gibi Termal İletkenliği yüksek olan (En iyisi sıvı metal sanırım) macunlarla değişim yapmak yine sıcaklıkları düşürecektir. (Fakat sıvı metalin alüminyum tarzı bileşenleri erittiği, zarar verdiği gerçeği de var bu yüzden uygulanmadan önce çok dikkatli olunması gerekiyor)

Benim tavsiyem İşlemci ve Ekran kartına kararında Undervolt + Underclock yapılması + eğer fan profili ayarlanabiliyorsa biraz daha agresif bir soğutma çözümünün seçilmesi (derece bazında yükselen fan devri) + bilgisayarın iyi bir hava akışı için yerden biraz yükseltilmesi.

En önemli tavsiyem ise işlemci saat hızının düşürülmesi 4.5 Ghz Cs:Go tarzı işlemci gücü gerektiren oyunlar haricinde mesela GTA 5 gibi oyunlarda fazla geliyor. 2.5 Ghz ile 3.2 Ghz arasında tutmanız (ThrottleStop kullanarak) değerleri çok ciddi aşağıya çekecektir. (Örnek vermem gerekirse ben İ7-7700K + Radeon Pro 580 ile Gta 5 1080p High-Medium karışık ayarlarda 80-90 dereceler arasında oynarken İşlemci hızının üst limitini 2.5 Ghz olarak ayarlayıp ayrıca -150mV undervolt, Ekran kartını da -75mV Undervolt yapınca değerler inanılmaz bir şekilde düştü 55-60 derece arasında geziniyor 🙂 )
Bu arada iki senaryoda da ayarların hepsi aynı 1920x1080, High-Medium karışık, VSync açık sabit 60 Fps

Son düzenleme:
Bahsettiğiniz şey bu Thermal Grizzly markası adı altında satılan 50-60TL'lik macunlar mı ? Undervoltu -125mv civarında yapıyorlar genelde ben -75mv yapsam nasıl olur ?
Undervolt zararlı değil fakat biraz şans işi bi durum birebir aynı işlemciler bile olsa aynı oranlarla undervolt/overclock vs. yapılamıyor maalesef, bu yüzden bu iş biraz daha sizin kullanım senaryonuza göre deneyip gözlemleyip kademe kademe düşüş yapmanızı gerektiriyor. Başlangıc için -75mV ideal olabilir 25mV luk kademelerle aşağıya çekip sürekli yaptığınız işte donma yapıyor mu kontrol etmelisiniz.

Bilgisayarı yerden 2-3 cm kadar yükseltmek hava akışını iyileştirecektir. TrueSelect arkadaşımızın söylediği gibi Termal İletkenliği yüksek olan (En iyisi sıvı metal sanırım) macunlarla değişim yapmak yine sıcaklıkları düşürecektir. (Fakat sıvı metalin alüminyum tarzı bileşenleri erittiği, zarar verdiği gerçeği de var bu yüzden uygulanmadan önce çok dikkatli olunması gerekiyor)

Benim tavsiyem İşlemci ve Ekran kartına kararında Undervolt + Underclock yapılması + eğer fan profili ayarlanabiliyorsa biraz daha agresif bir soğutma çözümünün seçilmesi (derece bazında yükselen fan devri) + bilgisayarın iyi bir hava akışı için yerden biraz yükseltilmesi
Underclocka gerek var mı ? Undervoltu çok az bi düzeyde yapmayı düşünüyorum. Sıvı metal falan zaten sıfır cihazda açıpda macun vs. kurcalamak pek mantıklı gelmiyor bana. Açıkcası fanlar zaten sesli çalışıyor onuda pek kurcalamak istemiyorum :)

Bahsettiğiniz şey bu Thermal Grizzly markası adı altında satılan 50-60TL'lik macunlar mı ? Undervoltu -125mv civarında yapıyorlar genelde ben -75mv yapsam nasıl olur ?

Underclocka gerek var mı ? Undervoltu çok az bi düzeyde yapmayı düşünüyorum. Sıvı metal falan zaten sıfır cihazda açıpda macun vs. kurcalamak pek mantıklı gelmiyor bana. Açıkcası fanlar zaten sesli çalışıyor onuda pek kurcalamak istemiyorum :)
Siz yazımı alıntılarken bir örnekle durumu izah ettim tekrar bakabilirseniz çok iyi olur 🙂 orda underclok önemini anlattım.

Fan profili sizin bilgisayarınızda nasıldır bilmiyorum ama şöyle örnek verebilirim. Oyuna girdiğinizde işlemci 90 derecelere çıktığında kendisini ve çevresinde bulunan ortamı ıstıyor bu yüzden soğutucu blokta ısınıyor.
Eğer sizin bilgisayarınız oyuna girmeden önce kedi gibi sessiz takılırken oyuna girip dereceler 90 lara vurduğunda sesi coşuyorsa bence yanlış bir fan profili uygulanıyor. Tavsiyem ise oyuna girip derece 90 ları bulmadan her 5-10 derecede 500-750 RPM artacak şekilde bir profil uygulamanız. Bunuda açıklamam gerekirse bilgisayarın fan devri maksimum 4000 RPM olsun siz oyuna başladığınız andan itibaren 1800-2000 RPM arasında fanlarınız dönmeye başlasa (60 Derece sıcaklıkla başladığınızı varsayıyorum) 65 derece olduğunda 2500 RPM olsa 70 Derece olduğunda 3000 RPM olsa daha üst limitlerde ise maksimum devirde dönecek şekilde ayarlasanız. Böylelikle işlemciyi ısıtmadan hava sirkülasyonu başlarsa soğutucu blok ve çevre bileşenlerde daha az ısınacağı için daha efektif bir soğutma olur diye düşünüyorum.

Ve maalesef bu sorunlar biraz daha marka bazlı termal tasarımdan kaynaklanıyor fan yapısı içerideki alan vs. çok önemli maalesef o yüzden bahsettiğimiz İşlemci ve Ekran Kartını dizginlemekten başka yapabileceğiniz pek bir şey yok.

Bahsettiğim Thermal Grizzy'nin Conductonaut ürünü. Yani termal macun değil sıvı metal. Sizin soğutma sisteminizin tabanları bakır olduğu için rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Sıvı metal uygulamasını daha sonra yaparım RAM vs ilave edeceğim zaman şimdilik sıfır bilgisayarı kurcalamak istemiyorum. -75mv undervolt yaptım CPU'ya pek birşey değişmedi birde -150mv deniyeyim. Bu arada işlemi İntel Xtreme Tuning Utility ile ''Core Voltage Offset'' ayarını -150 yapacağım değil mi ? Başka birşeyi kurcalamam gerekli mi ?
Ek olarak bilgisayarın pil ayarlarından işlemci gücünü %80-90 ile sınırlama seçeneği var birde bunu deneyeceğim bakalım sonuç ne olucak. Sonuçta i7 9750H çok güçlü bana %80 ide yeter :D

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı