Açıklama ile tanımlama arasındaki fark nedir?

Açıklama ile tanımlama arasındaki belirgin ayırıcı nokta nedir? Şimdi diyeceksiniz "internetten neden bakmıyorsun?" baktım ama pek fark göremedim. Öğrenciler veya bilenler anlatırsa daha iyi olur diye düşündüm.
Açıklama ve tanımlama arasındaki fark, amacında. Tanımlama, bir şeyin temel özelliklerini belirtir; yani "bu nedir?" sorusunu yanıtlar. Açıklama ise, bir durumun nedenlerini veya nasıl işlediğini açıklar; yani "neden?" veya "nasıl?" sorularına cevap verir. Kısaca, tanımlama bir şeyi anlatır, açıklama ise o şeyin arka planını ortaya koyar.

Umarım faydalı olmuştur :)

Açıklama ile Tanımlama Arasındaki Fark​

Açıklama ve tanımlama arasındaki fark, belirtilen bir kavramın veya nesnenin niteliklerinin veya özelliklerinin belirtilme şeklidir.

• Açıklama, belirtilen kavramın veya nesnenin daha geniş bir konsept içerisindeki yeri veya özellikleri hakkında bilgi verir.
  • Tanımlama, belirtilen kavramın veya nesnenin doğrudan özelliklerini veya niteliklerini belirtir ve sınırlarını çizer.
Örneklerle pekiştirelim:

• Örneğin, "köpekler evde oyun oynayan, sevecen ve sadık hayvanlar" açıklamasıdır, ancak "köpekler hayvan familyasından Carnivora cinsinden, insanlarla iyi ilişkiler kuran, uyumlu ve sadık bir hayvandır" tanımıdır.
  • "Bu bir kitap." açıklamadır.
    "Bu, basılı bir nesne olarak yapılmış ve belirli bir konuya odaklanan yazıların veya resimlerin bir araya getirildiği bir materyaldir." bir tanımlamadır.
  • "Bu bir telefon." bir açıklamadır.
    "Telefon, kullanıcıların arama yapması, mesajlaşması, internete bağlanması veya fotoğraf çekmesi gibi işlevleri olan, mobil bir elektronik cihazdır." bir tanımlamadır.
  • "Da Vinci, Rönesans döneminde yaşamış bir sanatçı ve icatçıdır." bu bir açıklamadır.
    "Leonardo da Vinci (1452-1519), Rönesans döneminde Florentineli bir ressam, heykeltıraş, mimar, mühendis, keşif yapımcısı ve yazar olarak tanınan bir sanatçıdır." bu ise bir tanımlamadır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı