Neyi kastettiğini anlıyorum, ancak bunun sebebi eğitim sisteminin öğrencilerin yeteneklerine uygun şekilde yönlendirememesinden, eğitememesinden kaynaklı. Yani eleştirin eğitim sistemine ise bence de çok fazla hata var, katılıyorum.
Ancak bu yine bu bilim insanlarının çoğunun akademik kariyeri olduğunu değiştirmiyor. Yani evet lisansı yarıda bırakan veya liseyi yarıda bırakan
çok popüler ve çok önemli örnekler olabilir, ancak ben örneğimi genele göre veriyorum. Benim dediğim cherry picking sözü bu bilim adamlarının var olmadığını
değil, sadece oran olarak daha az olduğunu belirtmek içindi.
Örnek olarak havacılık alanından aerodinamik hakkında yapılan çalışmalara baktığımda Google Scholar üzerinden yüzlerce akademisyen ve bilim adamının çalışmalarını görebiliyorum, ancak araştırdığım zaman akademik geçmişi olmayan birisini varsa en azından ben görmedim. Yani bu kişiler belki Albert Einstein kadar ünlü değiller veya Albert Einstein’in yaptığı buluş kadar yankı yapmadı ancak bu insanların yine de
çoğunluk olduğu gerçeği değişmiyor. Ayrıca yapılan buluşun
niteliğini de tartışmıyorum yoksa konu o zaman çok felsefi bir yöne evrilecek.
Özetle aslında anladığım kadarıyla eğitim sistemine bir eleştirin var o konuda hataların çok olduğu konusunda hemfikirim, ancak bu yine de çok zeki mühendisler veya bilim adamları okulu bırakırlar, okul okumak boştur demek anlamına gelmiyor.
Mesela sen biraz sönük birine benziyorsun senden bilim adamı olmaz
Yani, alanım Bilgisayar Bilimleri olduğu için ironik oldu, ancak fikrimi belirttikten sonra insanların düşüncelerini değiştirmeye çalışan bir yapım yoktur. O yüzden öyle düşünebilirsin elbette.