Adaptör ve Cihaz Polaritesi

BizonTR

Hectopat
Katılım
19 Aralık 2016
Mesajlar
56
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, adaptörün polaritysi, cihazın polaritysi ile aynı mı yoksa zıttı mı olmalı? Adaptörün polarity mandalını 2 sinden birinde rastgele cihaza takıp denesem cihaz zarar görür mü bilgilendirirseniz sevinirim.
 
Merhaba. Cihazla birlikte verilen tüm orijinal adaptörlerin polaritesi (+ ve - 'nin adaptör jakındaki yer alış konumu) cihazın girişi ile uyumlu yani ayni olur, yani + giren bir yerden - uç girmez. Ancak sözünü ettiğiniz gibi harici (orijinal olmayan) bir adaptör jakının çıkışındaki polaritesi bir de anahtarla değiştiriliyorsa yine direk cihaza takmanız doğru olmaz. Çünkü cihazın ters akıma göre iç devre koruması (tres akım diyodu ve atan sigortası) yoksa cihaz bir zarar görebilir, iç entegresi bu ters girişle yanabilir.

Cihaz girişinde adaptör giriş soketinde + ve -'nin jakın ortasından mı yoksa dış ucundaki iletkenden mi gireceği sembolik olarak gösterilir. Ozman elinzdeki jakın ortasından + ucun geldiğini, dijital bir avometrenin yön gösteren bir özelliğiyle örneğin jakın ortasındaki + veya - ucu doğrulamanız gerekir. Bu şu şekildedir ; kırmızı kablo avometredeki + sokete, siyah prob uçlu 2. kablo - sokete takılıyken DC ölçüm kademesindeyken, + (kırmızı) renkli kablonun probu adaptörün ortasındaki iletkene değinc,e örneğin 6, 9, 12 volt DC ölçüm değerinin önünde hiçbir işaret yoksa bu ölçülen uç gerçekten + 'dır, yani doğrudur. Ama jakın ortasındaki iletken uca değerken bu voltajın önünde - işareti çıkıyorsa, bu durumda avometre aslında size ; "bu ölçümü ters olarak ölçüyorsunuz" der, yani ölçüm yönü veya + ve - avometre kablosu seçimi hatalı olup, ortadaki adaptör jakı iletkeni + değil - çıkış uçludur. Yani bu tanıma yöntemiyle tüm harici veya bilinmeyen polariteli jak çıkışlı adaptör jaklarının polarite çıkış yönünü kolayca belirlersiniz.

Sonuç olarak cihaz adaptörü olamayan harici adaptörün jakının rastgele takılmasıyla, bu cihaza zarar gelip gelemeyeceği, iç korumayla içten sigortanın atıp atamayacağı o anki şansınıza bağlı kalmış olur. Kesin olarak polarite yönünü belirleyen net bir ölçüm yapılmadan bunu asla denemeyin. Kolay gelsin.
Foto.0849.jpg

Doğru problarla ölçüm: Önünde - işareti yok

Foto.0850.jpg

ters prob uçalrıya ölçüm: Önünde - işareti var
 
Son düzenleme:
İlginiz için teşekkür ederim. Peki cihazın üzerinde polaritesine dair bir sembol yoksa, iç devre koruması var ve 2 türlü polariteli adaptör de takılabilir anlamına gelir mi?
 
Bu durumda ters takılmada (ters polaritede) bu cihaz çalışamaz, ama iç koruma olduğundan cihaza içten de bir zarar gelemez. Yalnızca doğru polaritedeki adaptörle normal çalışabilir. Yani bu sorunuz belli polaritede çalışan herhangi bir cihaza, her iki polaritede bu cihaza her zaman takıp devamlı ve güvenli çalıştırılabilmek şeklindeyse bu sorunun cevabı hayırdır, çünkü sadece doğru polaritedeki muadil adaptörle veya kendi orijinal adaptörünün doğru polaritesindeyken bu cihaz normal çalışabilir. Kolay gelsin.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı