Kaan Atbaş
Kilopat
Daha fazla
Katılıyorum, bende sorun yaşayanlardan birisiyim. Cihaz daha 1 haftasını doldurmadan sistemde donma/takılma problemleri çıkardı. Detaylı araştırmalarım sonucu içeriğinde aşırı ucuz malzemeler kullanıldığını gördüm. Giriş seviyesi tüm SSD'ler bu bakımdan sıkıntılı. Ayrıca bu seviye SSD lerde DRAM bulunmadığından OS için önerilmeyen, ömürleri 5-6 ay içerisinde bitme ihtimalleri olan ürünler. Bu sınıfta başlıca 3 ürün var. Gigabyte, Adata SU650 ve Crucial BX500 modelleri. Örnek olarak Gigabyte Toshiba'nın belleklerini kullanırken kontrolcü olarak SM3111 S11 kullanıyor. Bellekten kazanırken Kontrolcü'den kaybediyoruz. Reddit'te özellikle bu kontrolcüyü kullanan SSD'ler hakkında dikkatli olun uyarısı yapan kullanıcılar var (Toshiba TR200 serisi de bu kontrolcüyü kullanıyor). Crucial BX500 ise Micron firmasının ucuz belleklerini kullanıyor, kontrolcü tarafında yine giriş seviyesi dandik kontrolcüler kullanılmış. DRAM-less SSD ler arasında alınabilir bir SSD ancak yine de tavsiye edilmiyor. Adata SU650 hakkında bir şey bulamadım. Firma 70TBW ömür vermiş ancak bu SSD de 5-6 ay içerisinde pert oluyor. Kısaca ucuz SSD sıkıntılı. Mümkünse Samsung 860 Evo, değilse Adata SU800 serisi. Ancak bu seride de 1-2 kişi sıkıntı yaşamıştı. Ama kontrolcü ve bellek bakımından sıkıntı yaşatmayacaktır, ayrıca DRAM bulunuyor. Ucuz SSD ler arasında bir tek adı sanı duyulmamış Ezcool benim ilgimi çekti. İçerisindeki kontrolcü Adata SU800 serisinde kullanılanlardan. Bellek tarafında ise Toshiba ve Nanya chiplere sahip. Ancak marka hakkında bilgim olmadığı için güvenilir mi bilemiyorum. Ben şahsen ya Ezcool, ya da 200tl daha üzerine ekleyip Samsung 860 Evo alacağım.