Rehber ADB ile yedek nasıl alınır?

Sxinar

Hectopat
Katılım
8 Şubat 2023
Mesajlar
2.400
Makaleler
10
Çözümler
26
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 , 16GB Ram 1TB SSD
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhabalar Sosyal ailesi
Bugün ADB ile app yedekliyeceğiz, hadi geçelim.



1) Minimal adb and fastboot indirin.
2) USB Hata Ayıklama'nın açın.


ADB ile telefonumuzu bilgisayara bağladıktan sonra aşağıdaki komutu uyguluyoruz:

adb shell pm dump com.package.name | grep ALLOW_BACKUP

com.package.name ---> Bunun yazılı olduğu yere ADB ile yedek alınıp alınmadığını kontrol edeceğiniz uygulamanın ismini yazıyorsunuz.

Eğer uygulama ismi doğru ise ve komutu girdiğinizde hiçbir şey gelmiyor yani sanki komut satırındayken Enter'a basmış gibiyse o uygulama ADB ile yedeklemeye uygun değildir.
Eğer komutu girdiğinizde flags= ile başlayan bir mesaj gelirse o uygulama ADB ile yedeklenebiliyor.


Sürücüleri yükleyin.

Sonrasında telefonunuzun USB Hata Ayıklama Modu'nu aktif etmeniz gerekiyor. Bunun için sırasıyla Ayarlar ---> Telefon Hakkında bölümüne gidiyoruz ve MIUI Versiyon yazısına defalarca tıklıyoruz. Sonrasında Artık Geliştiricisin mesajını göreceksiniz.
MIUI cihazlar dışında diğer cihazların Geliştirici Seçenekleri'ni açabilmesi için "Telefonum", "Telefon hakkında" gibi cihaz bilgilerini gösteren bölüme girip direkt veya "Yazılım bilgileri" alt başlığında "Yapım numarası" veya "Derleme numarası" yazan yere birkaç kez tıklamak gerekebiliyor.
Bu bölümde işimiz bitti. Sırasıyla Ayarlar ---> Ek Ayarlar ---> Geliştirici Seçenekleri'ni açıyoruz. Aşağıya doğru biraz indiğimizde USB Hata Ayıklama seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneği kapalı durumdan açık hale getiriyoruz.

Windows makinemizde platform-tools'u ZIP dosyasından çıkardıktan sonra platform-tools klasörüne giriyoruz ve boş bir alanda (herhangi bir klasör veya dosyaya tıklamadan) SHIFT tuşuna basılı tutup fare ile sağ tık yapıyoruz. Açılan menüden komut satırını buradan aç seçeneğine (bazı Windows 10 kullanıcılarında Powershell çıkabilir sorun değil) tıklıyoruz. Karşımıza komut satırı çıkacaktır.

CMD açıp ---> adb devices yazıyoruz ve bu esnada telefonunuzun ekranında izin isteme mesajı belirecek. Onu kabul ediyoruz ve sonrasında adb shell komutunu kullanarak telefonumuz üzerinde komut satırı açıyoruz.



*Bir uygulamayı data'sı (depolama alanındaki bilgileriniz, örneğin uygulama içerisindeki ayarlarınız) ve APK'si ile birlikte yedeğini almak için:
adb backup -f app.backup -apk com.package.name
*Bir veya birden fazla uygulamayı data'sı ve APK'si ile birlikte yedeğini almak için aşağıdaki komutu uyguluyoruz. Data'sı ve APK'si ile birlikte yedeğini almayı istediğiniz uygulamaları sırasıyla aralarında birer boşluk bırakarak yazabilirsiniz.
adb backup -f app.backup -apk com.package.name1 com.package.name2
*Bir uygulamanın sadece data'sının yedeğini almak için (APK hariç) aşağıdaki komutu uyguluyoruz. Yine aynı şekilde birden fazla uygulamanın sadece data'sını almak isterseniz aralarında birer boşluk bırakarak yapabilirsiniz.
adb backup -f app.backup com.package.name
*Kullanıcının tüm uygulamalarının data'sı ve APK'leri ile birlikte sistem uygulamaları hariç yedeğini almak için:
adb backup -f app.backup -all -apk -nosystem
*Yedeğini aldığınız uygulamaları geri getirme yani restore etme işlemi için:
adb restore app.backup

Kodların Anlamları

app.backup ---> Bu alacağınız yedeğin ismini belirliyor. Yani o uygulamanın yedeğini alırken bilgisayara kaydedeceği ismi belirleyen kısım. Mesela Galeri uygulamamız var. Onun yedeğini alırken gallery.backup yazarsanız eğer sonradan o yedeğin Galeri uygulamasına ait olduğunu anlayabilirsiniz ve karışıklık olmaz.
com.package.name ---> Bu kısım ise yedeğini alacağınız uygulamanın sistemdeki ismi. Buna uygulamanın özelliklerine gittiğinizde ulaşabilirsiniz.
-all ---> Tüm uygulamaların yedeğini almak için kullanılan opsiyon.
-apk ---> Uygulamanın yedeğini alırken APK dosyasını da al demek için kullanılan seçenek.
-nosystem ---> Mesela tüm uygulamaların yedeğini almak istiyorsunuz ama sistem uygulamalarını almak istemiyorsunuz. (önerilen budur) O zaman bu seçeneği kullanıyorsunuz. Eğer sistem uygulamalarını da almak isterseniz o zaman -system seçeneğini yazıyorsunuz ama tabii ki bu kesinlikle önerilmez çünkü ROM'a gelen her güncelleme sonrası fabrika ayarlarına dönmek en temizidir ve sistem uygulamalarının ayarlarını almak gereksizdir.

DİP Notlar:
*Eğer full yedekleme aldıysanız o yedeğin içerisinden istediğiniz bir uygulamayı restore etme gibi bir şansınız yok. Bunun için her uygulama için ayrı yedek almanız gerekiyor.
*Yedeğini aldığınız uygulamayı restore ederken ya aynı versiyonda ya da daha yüksek bir Android versiyonunda yapmalısınız bu işlemi.
*Eğer bir uygulamanın sadece data'sının (APK hariç) yedeğini aldıysanız o uygulamanın telefonda yüklü olması gerekiyor.

Konunun Eklemeler yapılarak anlatılmıştır orjinal link: adb ile root erişimi olmadan Android uygulamalarını yedekleme - Teknoloji Haberleri

BÜTÜN SORUMLULUK SİZE AİTTİR ŞİMDİDEN BAŞARILAR
YAPAMADIĞINIZ YERİ SORUNUZ

Uygulama versiyonuda gelecek daha toplu yedek ama biraz uğraştırıcı rootsuz olanı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sonrasında telefonunuzun USB Hata Ayıklama Modu'nu aktif etmeniz gerekiyor. Bunun için sırasıyla Ayarlar ---> Telefon Hakkında bölümüne gidiyoruz ve MIUI Versiyon yazısına defalarca tıklıyoruz. Sonrasında Artık Geliştiricisin mesajını göreceksiniz.
Şu bölümde minik bir hata var. MIUI cihazlar dışında diğer cihazların Geliştirici Seçenekleri'ni açabilmesi için "Telefonum", "Telefon hakkında" gibi cihaz bilgilerini gösteren bölüme girip direkt veya "Yazılım bilgileri" alt başlığında "Yapım numarası" veya "Derleme numarası" yazan yere birkaç kez tıklamak gerekebiliyor. Onun dışında elinize sağlık. 🙂
 
Şu bölümde minik bir hata var. MIUI cihazlar dışında diğer cihazların geliştirici seçenekleri'ni açabilmesi için "telefonum", "telefon hakkında" gibi cihaz bilgilerini gösteren bölüme girip direkt veya "yazılım bilgileri" alt başlığında "yapım numarası" veya "derleme numarası" yazan yere birkaç kez tıklamak gerekebiliyor. Onun dışında elinize sağlık. 🙂

Ah atlamışım hocam.
Düzenleyemiyorum.
Siz düzenleyebilir misiniz?

Bilgilendirme.
Uygulama versiyonu gelmiştir konu onay bekliyor.
Konu linki:
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı